Οικονομία

TUI: Χρωστάει στους Έλληνες ξενοδόχους

TUI: Χρωστάει στους Έλληνες ξενοδόχους
TUI: Ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης ζητάει να πληρώσει τα 3/4 των οφειλών της στους Έλληνες ξενοδόχους τον Μάρτιο του 2021.
TUI: Ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης ζητάει να πληρώσει τα 3/4 των οφειλών της στους Έλληνες ξενοδόχους τον Μάρτιο του 2021.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρ ονιά για τον τουρισμό αρκετοί Έλληνες ξενοδόχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το φάντασμα των οφειλών. Ο μεγαλύτερος touro operator της Ευρώπης έχει αφήσει τους ξενοδόχους με χρέη και η χειμερινή σεζόν διαγράφεται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Όπως αναφέρουν οι FT η TUI,βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους Έλληνες ξενοδόχους για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα πληρωμών της, που φέρνει εκατοντάδες επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο «λουκέτου», γράφουν οι FT.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, η TUI εξέδωσε σειρά τροποποιήσεων συμβολαίων αυτόν τον μήνα, στο πλαίσιο των οποίων οι ξενοδόχοι καλούνται να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να πάρουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η εταιρεία για τις διαμονές που πραγματοποιήθηκαν φέτος.

Οι πληρωμές, που συνήθως γίνονται 60 ημέρες μετά τις ημερομηνίες αναχώρησης, αντιστοιχούν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, χρήματα που είναι κρίσιμης σημασίας για να μπορέσουν να περάσουν τη χειμερινή σεζόν.

Δύο ξενοδόχοι είπαν πως η TUI τους χρωστά περισσότερα από 600.000 ευρώ στον καθένα και πως θα πρέπει να εξασφαλίσουν τραπεζικά δάνεια προκειμένου να επιβιώσουν, αν η εταιρεία δεν τους πληρώσει το πλήρες ποσό που τους οφείλει αυτό τον μήνα. Operator στα ελληνικά νησιά που η εταιρεία τού χρωστά 70.000 ευρώ δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει το συμβόλαιό του με την TUI.

Ο κ. Σαντορινιός και άλλοι 34 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ έγραψαν επιστολή στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, με την οποία καλούν την κυβέρνηση να πιέσει την TUI, που είναι ο μεγαλύτερος tour operator που εξυπηρετεί την Ελλάδα, να αντιστρέψει την απόφασή της και να πληρώσει. Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να αυξήσει το «ταβάνι» των έκτακτων βραχυπρόθεσμων δανείων προς τα ξενοδοχεία από τις 800.000 ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως η κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση στενά» και πως ελπίζει να εξασφαλίσει επιπλέον στήριξη από την ΕΕ για τον τουριστικό κλάδο της χώρας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ζημιές στον τουρισμό που σχετίζονται με τον κορωνοϊό προβλέπεται φέτος να φτάσουν τουλάχιστον τα 12-14 δισ. ευρώ. Η TUI από την πλευρά της δήλωσε πως έχει «κάνει σημαντικές προπληρωμές σε ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων εκκρεμεί» και πως ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα για να «συζητήσει σχέδια πληρωμών και να επανεξεταστούν από κοινού οι επιλογές».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments