Οικονομία

Μηχανισμός SURE: Φον ντερ Λάιεν – Από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δις ευρώ

Μηχανισμός SURE: Φον ντερ Λάιεν – Από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δις ευρώ
Μηχανισμός SURE: Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε στην ΕΡΤ και ενημέρωσε για τη δυνατότητα που θα έχει από την Τρίτη η Ελλάδα. Τι είπε για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η Ελλάδα από αύριο Τρίτη θα έχει πρόσβαση σε 2 δις ευρώ από τον μηχανισμό SURE, ενώ αναφέρθηκε και στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

«Έχουμε λοιπόν μία ευρεία λίστα εμβολίων, πολλούς διαφορετικούς υποψηφίους και είμαι πεπεισμένη ότι ορισμένα από αυτά θα είναι αποτελεσματικά εμβόλια. Περνάμε δύσκολα τώρα, πρέπει να έχουμε υπομονή, πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες, αλλά υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» επισήμανε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Επίσης, ανέφερε ότι από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο ποσό του προγράμματος SURE το οποίο θα βοηθήσει επιχειρήσεις, αλλά και εργαζομένους που επλήγησαν από την πανδημία. «Έχω καλά νέα για την Ελλάδα. Από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE. Συνολικά θα έχει πρόσβαση σε 2,7 δισ. ευρώ. Είναι πολλά χρήματα για καλό σκοπό.

Στόχος είναι να πεις στις υγιείς οι εταιρείες να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό στην εταιρεία, να μην τους απολύσουν και θα επιχορηγήσουμε μέρος του μισθού εάν δεν έχουν αρκετή δουλειά» σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε σχέση με την εκταμίευση των χρημάτων του ΝextGenerationEU, η κ. Φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης, αυτό που ονομάζουμε NEXTGENERATION EU, συνολικά σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι πραγματικά σημαντικό για την Ελλάδα αλλά επίσης για τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη».

Να θυμίσουμε ότι στο μέτωπο των εμβολίων για τον κορωνοϊό, θετικά νέα είχαμε σήμερα από την Moderna. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας, τo εμβόλιο RNA που αναπτύσσει προσφέρει αποτελεσματικότητα 94,5% στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Ο Στέφαν Μπάνσελ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης δήλωσε ότι: «Αυτή η θετική προκαταρκτική ανάλυση από τη Φάση 3 των ερευνών προσφέρει την πρώτη κλινική επιβεβαίωση ότι το εμβόλιο μπορεί να προλαμβάνει τη νόσο Covid-19».

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, το οποίο πρέπει να διατηρείται στους -80 βαθμούς Κελσίου και δημιουργεί έτσι απαίτηση για υποδομές «ψυχρής αλυσίδας».

Το εμβόλιο της Moderna παραμένει σταθερό για έξι μήνες στους -20 βαθμούς και για έναν μήνα σε θερμοκρασία ψυγείου. Οι μισοί από τους 30.000 εθελοντές της κλινικής δοκιμής έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο σε δύο δόσεις, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo).

Δείτε τις δηλώσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην ΕΡΤ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments