Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας: Το ενδεχόμενο που εξετάζει η κυβέρνηση – Πώς τα πληρώνουμε

Τέλη κυκλοφορίας: Το ενδεχόμενο που εξετάζει η κυβέρνηση – Πώς τα πληρώνουμε
Τέλη κυκλοφορίας: Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για το ενδεχόμενο παράτασης της πληρωμής τους.
Τέλη κυκλοφορίας: Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για το ενδεχόμενο παράτασης της πληρωμής τους.

Να δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην ΕΡΤ. Ο υπουργός ρωτήθηκε ακόμα εάν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση ή μείωση των τελών κυκλοφορίας, με δεδομένο ότι πάρα πολλά αυτοκίνητα βρίσκονται σε ακινησία εξαιτίας της πανδημίας και του lockdown.

Σε σχέση με αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε μόνο ότι οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μόνο όταν υπάρχει μια καλύτερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ανέφερε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν, θα πρέπει να «πιάνουν τόπο».

Να υπενθυμίσουμε ότι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021 είναι αναρτημένα από την περασμένη Παρασκευή στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να καταστεί εφικτή με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

– Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking) – Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF – Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ)

Προκειμένου οι φορολογούμενοι να λάβουν το ειδοποιητήριο, καλούνται να επισκεπτούν την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, επιλέγοντας:

Για όσους έχουν κωδικούς στο myTAXISNET:

Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet ή Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet

Για όσους δεν έχουν κωδικούς στο myTAXISNET:

Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet ή Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία πληρωμής εκπνέει, όπως κάθε χρόνο, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους, εκτός αν η κυβέρνηση αποφασίσει παράταση.

Τι είναι τα τέλη κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας είναι φόρος που πληρώνουν όσοι έχουν στην κατοχή τους οχήματα. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι ένας φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο ή μια μοτοσικλέτα. Ο πολίτης που θέλει να δει πότε και πόσο θα πρέπει να πληρώσει, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Πληκτρολογώντας τους κωδικούς του Taxis της ΑΑΔΕ, αποκτά πρόσβαση στο σύστημα.

Αν δεν έχετε τους κωδικούς πρόσβασης μπορεί να επιτραπεί η είσοδος αν πληκτρολογήσετε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Η πληρωμή τους γίνεται στις τράπεζες ή στα ταχυδρομεία. Βέβαια πλέον η πληρωμή μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά.

Η αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές θα ενημερωθούν από το ηλεκτρονικό τους σύστημα αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας βάσει του αριθμού κυκλοφορίας. Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους. Σε διαφορετική περίπτωση η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Αναλυτικά καταβάλλεται:

  • Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
  • 0 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Δεν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας όσοι καταθέσουν τις πινακίδες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θέτοντας το όχημά τους σε ακινησία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments