Πολιτική

Μητσοτάκης κορωνοϊός: Το βίντεο που δημοσίευσε ο πρωθυπουργός για τη σωστή χρήση της μάσκας

Μητσοτάκης κορωνοϊός: Το βίντεο που δημοσίευσε ο πρωθυπουργός για τη σωστή χρήση της μάσκας
Μητσοτάκης κορωνοϊός: Ο πρωθυπουργός δημοσίευσε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συχνά πυκνά επιλέγει να στέλνει μηνύματα για την πανδημία του κορωνοϊού μέσω Twitter ή των άλλων social media. Αυτή τη φορά δημοσίευσε ένα βίντεο για τη σωστή χρήση της μάσκας, για την προστασία μας από τον ιό.

Στο βίντεο μπορούμε να δούμε μερικά απλά, αλλά ουσιαστικά επιχειρήματα για τη χρήση μάσκας αφού είναι η ασπίδα μας απέναντι στα σταγονίδια όταν βρισκόμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους που μιλούν, βήχουν ή φτερνίζονται. Μάλιστα, στο βίντεο σημειώνεται ότι ακόμα κι αν βρεθούμε πολλή ώρα κοντά σε άλλο, μπορεί να κολλήσουμε αν εκείνος νοσεί, ακόμα κι αν δεν συμβούν τα τρία προηγούμενα σενάρια.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύει το βίντεο με τα παρακάτω λόγια: «Η σωστή χρήση μάσκας προστατεύει εμάς, τους αγαπημένους μας και τις ευπαθείς ομάδες μειώνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού. Φοράμε όλοι μάσκα, και τη φοράμε σωστά, για να μείνουμε ασφαλείς!».

Δείτε το βίντεο που ανέβασε ο πρωθυπουργός

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα και το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ αναθεώρησε τις οδηγίες για τη χρήση μάσκας τονίζοντας πως είναι απαραίτητη για όλους.

Αναλυτικά:

  • Η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη ακόμα και για τους μη νοσούντες, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι και ασθενείς που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ποτέ ή δεν έχουν προλάβει να εμφανίσουν ακόμη, μεταδίδουν τον ιό.
  • Η πρωταρχική αξία της μάσκας είναι να προστατεύει τους υπόλοιπους σε περίπτωση που κάποιος νοσεί, ιδίως αν δεν μπορεί να κρατήσει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων.
  • Η χρήση της μάσκας προστατεύει και ως ένα σημείο αυτόν που την φοράει από τους υπόλοιπους, ανάλογα με το υλικό της.
  • Όλοι πρέπει να φορούν μάσκα. Εξαίρεση δυνητικά αποτελούν τα παιδιά κάτω των 2 ετών, άτομα με αναπνευστική δυσχέρεια, και άτομα με συμπεριφορικά ή γνωσιακά προβλήματα, όπου πρέπει να ελεγχθούν διαφορετικές εναλλακτικές πρόληψης.

Ποιες μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούμε:

  • Μία σωστή υφασμάτινη μάσκα πρέπει να κατασκευάζεται από δύο τουλάχιστον επιπέδων σφιχτό ύφασμα όπως βαμβάκι, και να διευκολύνει την αναπνοή διαμέσου της (συνίσταται να αποφεύγονται οι δερμάτινες και οι πλαστικές μάσκες).
  • Οι μη χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιστάσεις όπου η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να λερωθεί.
  • Οι μάσκες με βαλβίδα εισπνοής δεν συνίστανται γιατί δεν προστατεύουν από τη διασπορά του ιού σε περίπτωση που ο χρήστης νοσεί.
  • Οι χειρουργικές μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους λειτουργούς υγείας.
  • Τα διαφανή πλαστικά καλύμματα στοματικής κοιλότητας, αποτελούν μία εναλλακτική για ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι κωφάλαλοι, τα παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν, ή για μαθητές που μαθαίνουν ξένες γλώσσες, άτομα με αναπηρίες ή σε περιπτώσεις όπου πρέπει να φαίνονται οι στοματικές κινήσεις όπως σε τραγουδιστές. Αν χρησιμοποιηθεί αυτή η εναλλακτική, τότε πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο χρήστης αναπνέει κανονικά, ότι δεν συγκεντρώνεται υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας, και η μάσκα αυτή πρέπει να αφαιρείται στον ύπνο.
svg%3E

Άλλα είδη προστασίας όπως γυαλιά και ασπίδα προσώπου δεν συστήνονται

Άλλα είδη προστασίας του προσώπου όπως τα γυαλιά και η ασπίδα προσώπου δεν συστήνονται ως αντικατάσταση της μάσκας, καθώς αφήνουν μεγάλα κενά γύρω από το πρόσωπο επιτρέποντας τη δίοδο μικροσταγονιδίων. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα και είναι μοναδική λύση η χρήση ασπίδας, τότε αυτή πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο ως το πηγούνι, συνίσταται το καλό πλύσιμο των χεριών κατά την αφαίρεση της ασπίδας, και αν είναι επαναχρησιμοποιούμενη τότε πρέπει να απολυμαίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας

Σε περιπτώσεις όπου η χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή θεσπίζονται οδηγίες για τη βέλτιστη πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Στα εστιατόρια συνίσταται η χρήση μάσκας εκτός από όταν κάποιος τρώει. Σε δραστηριότητες στο νερό επίσης η χρήση της μάσκας είναι δύσκολη, όπως και σε αθλητικές δραστηριότητες γενικότερα αυξημένης έντασης αλλά συστήνεται η απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Σε άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, η χρήση της μάσκας μπορεί να συζητηθεί με τον θεράποντα ιατρό, ενώ τα άτομα με άσθμα μπορούν να φορούν μάσκα κανονικά. Όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο μπορεί να μην μπορούν να φορέσουν μάσκα λόγω αύξησης της πιθανότητας θερμοπληξίας σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην περίπτωση αυτή προτεραιότητα έχει η χρήση μάσκας όταν συγχρωτίζονται πολλά άτομα.

Η χρήση μάσκας δεν αυξάνει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα

Τονίζεται ότι η χρήση μάσκας δεν αυξάνει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εισπνέει ο χρήστης. Το μόριο του CO2 είναι αρκετά μικρό ώστε περνάει και από τα πλάγια της μάσκας κατά την αναπνοή και την ομιλία, και διαμέσου της μάσκας, ενώ ο ιός είναι αρκετά μεγαλύτερος για να διέλθει διαμέσου μίας σωστά τοποθετημένης μάσκας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments