Πολιτική

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Αυξάνονται οι φωνές καταδίκης των παράνομων τουρκικών ενεργειών

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Αυξάνονται οι φωνές καταδίκης των παράνομων τουρκικών ενεργειών
Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε από την ΕΕ να αποφασίσει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο, τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εγκαινιάζοντας την επίσημη επανέναρξη της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, τόνισε πως το συμπέρασμα από το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν είναι ένα αυστηρά διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά μια πρόκληση για όλη την Ευρώπη.

«Διαφαίνεται», είπε, «ότι αυξάνονται οι φωνές, οι ανησυχίες ή και οι καταδίκες των τουρκικών ενεργειών, κάνοντας γνωστό πως έγιναν και άλλες αναφορές πέρα από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, όπως σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, στη μεταφορά τζιχαντιστών σε άλλες περιοχές, στην αστάθεια την οποία γενικά δημιουργεί η Τουρκία σε πολλές άλλες περιοχές στην ευρύτερη περιφέρεια, Καύκασο, Συρία, Λιβύη, όπως και στο μεταναστευτικό το οποίο αποτελεί μια πηγή ανησυχίας για πάρα πολλές χώρες της ΕΕ».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών συγκράτησε από την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ότι ορισμένες χώρες από αυτές που πήραν τον λόγο, δεν ήταν οι χώρες που συνήθως μιλάνε για αυτό το θέμα και με αυτό τον τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως φανέρωσε ο κος Παπαϊωάννου, ζήτησε από την ΕΕ να αποφασίσει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο, τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι δημιουργείται μια δυναμική όσο αφορά στην Τουρκία και καλύτερη κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Συνεχίζοντας κατέστησε σαφές πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη του τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως υπάρχουν ρητές αναφορές στη νομική βάση των μέτρων αυτών.

Τι είπε για το Oruc Reis;

Και σε ερώτηση αν θα είναι κίνηση καλής θέλησης η απομάκρυνση του Oruc Reis λίγες ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε πως τα συμπεράσματα του περασμένου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες και ότι εδώ δεν μιλάμε για μια βραχέα περίοδο, αλλά μια περίοδο στο διηνεκές. Προσέθεσε πως, αν αποσύρει το ερευνητικό σκάφος η Τουρκία, αυτό θα είναι ένα θετικό σημάδι προς μια αποκλιμάκωση μεν, αλλά πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά της στο διηνεκές.

Αναφερόμενος και στην παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, υπογράμμισε πως η Ελλάδα, όπως και η ΕΕ, επιθυμεί μια θετική ατζέντα όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ουσιαστικά θέλοντας να κλείσει όλες τις προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων. «Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και εντεύθεν, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η Τουρκία έχει εκδώσει πέντε παράνομες NAVTEX και για τις προκλητικές δηλώσεις περί… πικ-νικ στα Βαρώσια την περασμένη Κυριακή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments