Διεθνή

Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι: 57 χρόνια από τη δολοφονία του JFK

Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι: 57 χρόνια από τη δολοφονία του JFK
Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι: 57 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που δολοφονήθηκε ο JFK από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.

Πριν από την 11 Σεπτεμβρίου οι Αμερικανοί πίστευαν ότι ο κόσμος άλλαξε στις 22/1/63. Μια ημερομηνία σταθμό για όλο τον κόσμο καθώς εκείνη την ημέρα έφυγε από τη ζωή ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ήταν η μέρα που ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ δολοφόνησε τον Τζον Κένεντι. Από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα για το πως θα μπορούσε να έχει αλλάξει η ροή της ιστορίας, αν ο Κένεντι έβγαινε ζωντανός από εκείνη την αυτοκινητοπομπή στο Τέξας. Το ενδιαφέρον του κόσμου για την υπόθεση ανάγκασε και τον Στίβεν Κινγκ να γράψει ένα βιβλίο, που μετά έγινε σειρά, εμπνευσμένο από τη δολοφονία.

Η διαδρομή προς την πλατεία Ντίλι

Ο πρόεδρος Κέννεντυ και η σύζυγός του, Τζάκυ, έφτασαν στο Ντάλας στις 11:30 το πρωί, στο πλαίσιο περιοδείας στο Τέξας. Τους υποδέχτηκαν ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι και η σύζυγός του. Η πομπή επρόκειτο να διασχίσει ολόκληρη σχεδόν την πόλη για να καταλήξει στο εκθεσιακό κέντρο όπου θα μιλούσε ο πρόεδρος. Ένα τεράστιο πλήθος, περίπου 150.000-200.000 άτομα, είχε παραταχθεί κατά μήκος των λεωφόρων για να δει και να επευφημήσει τον πρόεδρο.

Μετά τη διέλευσή της από το κέντρο της πόλης και τους ουρανοξύστες, που τόσο φοβούνταν οι άνθρωποι της ασφάλειας του προέδρου, η πομπή εισήλθε στην θεωρούμενη σαν ασφαλή περιοχή της ανισόπεδης διασταύρωσης της οδού Ελμ. Στις 12:28 τα αυτοκίνητα πέρασαν μπροστά από το κτίριο του Αποθετηρίου Σχολικών Βιβλίων της πολιτείας. Ένα λεπτό αργότερα αρχίζει η ταινία του Ζαπρούντερ. Το προεδρικό αυτοκίνητο κινούταν αργά. Αργότερα ειπώθηκε ότι ο πρόεδρος το είχε ζητήσει, ενθαρρυμένος από την ενθουσιώδη υποδοχή του κόσμου σε μία πολιτεία κρίσιμη πολιτικά και παραδοσιακά εχθρική προς τους Δημοκρατικούς.

Στις 12:30, ο Κέννεντυ, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη. Ένας παριστάμενος έστριψε απότομα το κεφάλι του προς την πλατεία Ντίλι, μακριά από το Αποθετήριο. Ένας πυροβολισμός είχε ακουστεί αλλά ελάχιστοι τον είχαν αντιληφθεί. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόναλι, ο οποίος καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κένεντι έπεσε απότομα μπροστά, χτυπημένος από τη δεύτερη σφαίρα.

Τέσσερα δευτερόλεπτα, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο κυριολεκτικά συντρίφτηκε. Το σώμα του Κένεντι τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι, από το στόμα της οποίας ξέφυγε μόνο ένα “Ω, όχι”. Η Τζάκι σηκώθηκε από το κάθισμα για να βοηθήσει τον μυστικό πράκτορα Κλίντον Χιλ, ο οποίος σκαρφάλωσε στη λιμουζίνα από πίσω και έσπρωξε την πρώτη κυρία πίσω στο κάθισμα. Αμέσως μετά, το αυτοκίνητο χάθηκε κάτω από μία ανισόπεδη διάβαση αναπτύσσοντας ταχύτητα με προορισμό το νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. Μία ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο πρόεδρος Κένεντι είναι νεκρός.

Το αμφιλεγόμενο παρελθόν του δράστη

Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, η αστυνομία του Ντάλας περικύκλωσε το κτίριο του Αποθετηρίου και άρχισε να το ερευνά, μη δίνοντας προς στιγμήν σημασία σε έναν νεαρό μαυροντυμένο υπάλληλο που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου. Στον 6ο όροφο, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν μία απαρχαιωμένη ιταλικο τυφεκιο Μάνλιχερ-Καρκάνο με ιαπωνική σκοπευτική διόπτρα. Στην άλλη άκρη του ορόφου, δίπλα σε ένα ανοικτό παράθυρο με θέα στην οδό Ελμ, ανακάλυψαν τρεις κάλυκες. Λίγα λεπτά αργότερα, άρχισε το ανθρωποκυνηγητό για τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, τον νεαρό που λίγο νωρίτερα ήταν στο ισόγειο, ο οποίος συνελήφθη ύστερα από περιπετειώδη καταδίωξη μέσα στην αίθουσα ενός κινηματογράφου. “Αυτό ήταν” ήταν τα λόγια του μόλις συνελήφθη, αλλά αμέσως έθεσε και ένα ερώτημα: “Γιατί μου περνάτε χειροπέδες; Το μόνο που έκανα είναι να φέρω ένα πιστόλι στον κινηματογράφο”. Για την αστυνομία ωστόσο, η οποία τον κατηγόρησε και για τον φόνο ενός από τους άνδρες της λίγα λεπτά πριν από τη σύλληψη, ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν ο “ύποπτος υπ’ αρ. 1”.

Ύστερα από δύο ημέρες εξουθενωτικών ανακρίσεων, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αποφασίστηκε ότι ο Όσβαλντ, πρόεδρος μίας επιτροπής υποστήριξης της Κούβας, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην ΕΣΣΔ το 1959 αλλά επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1962 και γενικά θεωρήθηκε μαρξιστής ήταν ο δράστης. Βέβαια αυτή η εκδοχή έχει φέρει πολλές αντιδράσεις με το πέρασμα του χώρου. Για την ακρίβεια υπήρξαν  φήμες που τον παρουσίαζαν ως φανατικό ακροδεξιό, πρώην πεζοναύτη, να οδηγηθεί από τα κρατητήρια του αρχηγείου αστυνομίας του Ντάλας στις φυλακές.

Στο υπόγειο του κτιρίου, μέσα σε συνωστισμό αστυνομικών, δημοσιογράφων, φωτογράφων αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων που μετέδιδαν ζωντανά τη μεταφορά του Όσβαλντ, δύο αστυνομικοί με πολιτικά συνόδευαν τον Όσβαλντ, όταν ξαφνικά, ένας βραχύσωμος άνδρας διαπέρασε τον κλοιό και μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές πυροβόλησε εξ επαφής τον Όσβαλντ στο στομάχι.

Οι θεωρίες συνομωσίας

Από τις 22 Νοεμβρίου του 1963 μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών πολιτών εξακολουθεί να πιστεύει ότι η δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ παραμένει ένα άλυτο μυστήριο το οποίο κρύβει μια ή περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας. Οι πιο διαδεδομένες θεωρίες είναι οι εξής:

  • Η CIA δολοφόνησε τον Κένεντι: Η CIA καθώς και οι υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και το FBI και το Πεντάγωνο, εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας. Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι η CIA ήθελε να εκδικηθεί τον Κένεντι για την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα ή ότι η CIA φοβόταν μήπως αποδυναμωθεί προς όφελος του Πενταγώνου.
  • Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed): Λίγους μήνες πριν από την δολοφονία του, ο Κένεντι υπέγραψε διάταγμα που παραχωρούσε στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να εκδίδει «silver certificates» (ένας τύπος χαρτονομίσματος που τυπωνόταν στις ΗΠΑ ως το 1964). Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα, δηλαδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων, ελεγχόταν από μία ισχυρή μυστική οργάνωση διεθνών τραπεζιτών που φοβούνταν ότι η κίνηση αυτή θα δώσει στον υπουργό Οικονομικών τον έλεγχο της Fed.
  • Ο Φιντέλ Κάστρο ή οι εξόριστοι εχθροί του δολοφόνησαν τον JFK: Δεδομένης της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην κομμουνιστική Κούβα και τις ΗΠΑ, οι υποψίες στρέφονταν είτε στον κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο είτε σε εξόριστους πολέμιους του Κάστρο, οργισμένους επειδή ο Κένεντι επέτρεψε της αποτυχία της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα.
  • Η Μαφία δολοφόνησε τον Κένεντι: Αφεντικά της μαφίας φέρεται να εξοργίστηκαν με τον Κένεντι όταν το FBI έβαλε στο στόχαστρο το οργανωμένο έγκλημα υπό την ηγεσία του αδελφού του JFK, του τότε Γενικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, η μαφία έστειλε τον Τζακ Ρούμπι να δολοφονήσει τον εκτελεστή του JFK, Οσβαλντ προκειμένου να μη γίνει γνωστή η συνωμοσία.
  • Τον σκότωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο ο Λίντον Τζόνσον, αντιπρόεδρος του Κένεντι, ήθελε να ανατρέψει τον πρόεδρο για να αναλάβει την εξουσία ο ίδιος. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον ήθελε να αποκρύψει ένα σκάνδαλο διαφθοράς ή ότι μεγιστάνες της βιομηχανίας τον πλήρωσαν για να δολοφονήσει τον Κένεντι γιατί θεωρούσαν ότι θα εκπροσωπούσε καλύτερα από τον Κένεντι τα συμφέροντά τους.
  • Η θεωρία του δεύτερου εκτελεστή: Υποπτες σκιές, σιλουέτες υποτιθέμενων εκτελεστών και η παρουσία καπνού που εμφανίζονται σε φωτογραφίες και βίντεο ενισχύουν εδώ και χρόνια την υποψία ότι υπήρχε και δεύτερος εκτελεστής πέραν του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Ηχογραφήσεις λέγεται ότι αποδεικνύουν πως, πέραν των τριών πυροβολισμών από το τουφέκι του Οσβαλντ, υπήρξε και ένας τέταρτος. Ο τέταρτος πυροβολισμός λέγεται ότι ακούστηκε από ψηλά, από τον δρόμο όπου δολοφονήθηκε ο Κένεντι.
  • Η θεωρία περί…εξωγήινων: Δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη λίστα με θεωρίες συνωμοσίας χωρίς κάποιον…ιπτάμενο δίσκο. Η θεωρία των UFO υποστηρίζει ότι ο Κένεντι δολοφονήθηκε επειδή ενδιαφερόταν έντονα για την εξωγήινη ζωή και απειλούσε να αποκαλύψει μυστικά προγράμματα της CIA. Αυτοί που την υποστηρίζουν παραθέτουν ως «απόδειξη», μεταξύ άλλων, μία επιστολή που υποτίθεται ότι απέστειλε ο Κένεντι στην CIA, με την οποία ζητούσε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα σχετικά με τους ιπτάμενους δίσκους δέκα ημέρες πριν από τον θάνατό του. Λέγεται ότι έλαβε απάντηση από τον επικεφαλής της CIA, στην οποία του γνωστοποιούσε ότι δεν είναι σε θέση να του παραδώσει τα απόρρητα εκείνα έγγραφα.
  • Η KGB δολοφόνησε τον Κένεντι: Οι ψυχροπολεμικές εντάσεις της εποχής οδήγησαν κάποιους στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν τη δολοφονία του Κένεντι. Ο δράστης Οσβαλντ είχε περάσει δύο χρόνια στην τότε Σοβιετική Ένωση, είχε Ρωσίδα σύζυγο και δεσμούς με σοβιετικούς διπλωμάτες. Μέχρι και σήμερα κυκλοφορεί αυτό το σενάριο που θέλει την KGB να στρατολόγησε τον Όσβαλντ και να τον έβαλε να σκοτώσει τον Κένεντι.
  • Ενας ομοφυλόφιλος που ζήλευε τον Κένεντι, οργάνωσε την δολοφονία του: Αυτή η θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι ο Κένεντι δολοφονήθηκε από έναν ζηλόφθονο ομοφυλόφιλο. Σύμφωνα με τον πρώην εισαγγελέα της Νέας Ορλεάνης Τζιμ Γκάρισον, ο πιλότος Ντέιβιντ Φέρι ήταν ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας Κένεντι. Ο πρόεδρος ήταν ό,τι δεν ήταν ο Φέρι: επιτυχημένος, γοητευτικός, δημοφιλής, πλούσιος και αρρενωπός. Ο Γκάρισον είναι πεπεισμένος ότι οι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία είναι ομοφυλόφιλοι που απλώς ήθελαν νεκρό τον πρόεδρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments