Άποψη

Σκληρό τουρκικό δούλεμα και παραμύθια των Νιμπελούγκεν για… αποκλιμάκωση

Σκληρό τουρκικό δούλεμα και παραμύθια των Νιμπελούγκεν για… αποκλιμάκωση
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά όπου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι πέφτει «δούλεμα» όσον αφορά την στάση της Άγκυρας. Ταυτόχρονα, επικρίνει τις Γερμανία, ΗΠΑ και άλλες χώρες που «στην ουσία παρακαλούν» την Τουρκία «να τους δώσει το πρόσχημα για να μην της επιβάλλουν κυρώσεις».

«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας πουθενά αλλού, παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη» Απόσπασμα από την πρόσφατη ομιλία του Ερντογάν, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ κατά την οποία θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ακολούθησε ανακοίνωση της Άγκυρας για… απόσυρση του Oruc Reis αφού ολοκληρώσει την «αποστολή» του μετά τη νέα NAVTEX. «Με τη σημερινή NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου».

Τα κύματα του κορωνοϊού κάποια στιγμή θα σταματήσουν, τα κύματα κοροϊδίας και θράσους από την Τουρκία δεν θα έχουν τέλος, όσο συνεχίζεται η γνωστή στάση από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες οι οποίες στην ουσία παρακαλούν την Άγκυρα να τους δώσει το πρόσχημα για να μην της επιβάλλουν κυρώσεις. Όσο τα εν λόγω κράτη δίνουν την εντύπωση ότι πονούν περισσότερο τα ίδια από το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να πάρουν μέτρα κατά της Τουρκίας απ’ όσο η Τουρκία που θα τα υποστεί, το δούλεμα θα συνεχίζεται, Κοινή συναινέσει.

Την τελευταία φορά, πριν από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Άγκυρα είχε πάλι «αποσύρει» το Oruc Reis για «συντήρηση» και παρότι ήταν ειλικρινής ότι θα το ξαναβγάλει μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, το Βερολίνο και οι λοιποί ατζέντηδες της Τουρκίας είχαν σπεύσει να καλωσορίσουν το… service του τουρκικού ερευνητικού ως κίνηση καλής θέλησης. Υποστηρίζοντας βέβαια ότι αφού υπάρχει «αποκλιμάκωση» δεν υπάρχει λόγος να συζητηθούν μέτρα.

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε, το Oruc Reis ξαναβγήκε, οι τουρκικές NAVTEX ξανάπεσαν βροχή και τώρα πάμε πάλι στο μοτίβο του δουλέματος, αλλά με την τουρκική ατζέντα να παραμένει άθικτη, αμπαλαρισμένη με το περιτύλιγμα της ανατολίτικης κουτοπονηριάς η οποία φαίνεται ότι αρέσει σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και τα σιροπιαστά από την Πόλη.

«Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών… Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας… Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό, δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου.»

Σε ελεύθερη μετάφραση, «είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της Ελλάδας, είμαστε πάντα πρόθυμοι να αρπάξουμε αυτά που δεν μας ανήκουν με διάλογο, πριν βγουν τα όπλα». Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα και η Κύπρος πιέστηκαν και «πείστηκαν» από τη Γερμανία να μην επιμείνουν στην επιβολή μέτρων με το επιχείρημα ότι η Τουρκία έχει δώσει διαβεβαιώσεις αποκλιμάκωσης. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Αν και σε αυτή τη Σύνοδο Αθήνα και Λευκωσία δεχθούν και πάλι τα παραμύθια των Νιμπελούγκεν ως διπλωματικές διαβεβαιώσεις και δεν επιμείνουν σε μέτρα μέχρι να πει καλά λόγια ο Ορμπάν για τον Σόρος, ο Ερντογάν θα έχει κάθε λόγο να στείλει το Oruc Reis στη λίμνη της Βουλιαγμένης και γεωτρύπανο στη Λούτσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments