Κόσμος

Brexit: Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ΕΕ και Βρετανίας για να συμφωνηθούν οι όροι του διαζυγίου

Brexit: Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ΕΕ και Βρετανίας για να συμφωνηθούν οι όροι του διαζυγίου
Brexit: Ο κίνδυνος την 31η Δεκεμβρίου να μην υπάρξει ένα διαζύγιο χωρίς deal δεν έχει αποφευχθεί. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις που ωστόσο όπως παραδέχονται και τα δύο μέρη είναι δύσκολες.

Η 31 Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία ορόσημο που η μεταβατική περίοδος του Brexit φτάνει στο τέλος της, και τίποτα δεν μοιάζει εύκολο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται, αλλά όπως παραδέχονται και τα δύο μέρη οι διαφορές είναι «θεμελιώδεις». Η προσπάθεια αυτήν τη στιγμή είναι καταλήξουν σε μια συμφωνία μετά το Brexit που θα επιτρέπει να αποφευχθεί ένα επίπονο “no-deal” στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι δύσκολες αυτές συζητήσεις καθυστέρησαν την Πέμπτη λόγω κρούσματος Covid-19 στην αποστολή της ΕΕ, κάτι που ανάγκασε τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ να τερματίσουν κάθε δια ζώσης συνάντηση.

40 μέρες για να συμφωνήσουν

«Ύστερα από τεχνικές συζητήσεις αυτό το σαββατοκύριακο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα διαδικτυακά με τον Ντέιβιντ Φροστ και τις ομάδες μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μπαρνιέ. «Ο χρόνος είναι λίγος. Οι θεμελιώδεις διαφορές παραμένουν αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για μια συμφωνία», δήλωσε ο Μπαρνιέ.

Μένουν λιγότερο από 40 ημέρες έως την 31η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, ύστερα από την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο –που αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου– θα πάψει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Χωρίς ένα εμπορικό σύμφωνο που να διέπει τη σχέση τους, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες διατρέχουν τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ, που θα έρθει να προστεθεί σε αυτό που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Οι δύο πλευρές, που εργάζονται επί ενός κοινού κειμένου που έχει ήδη προχωρήσει πολύ, πρέπει επί της αρχής να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία εγκαίρως πριν το τέλος του έτους προκειμένου να είναι δυνατή η επικύρωσή της από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

O Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει προκύψει το περίγραμμα μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου για το Brexit. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο πρόσθεσε πως η αίσθηση που έχει από τις δύο ομάδες διαπραγμάτευσης είναι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες σε τρία επίμαχα σημεία:

  • τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό,
  • την πρόσβαση των Ευρωπαίων στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα και
  • τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στη μελλοντική συμφωνία.

Οι διά ζώσης συνομιλίες θα επαναληφθούν στο Λονδίνο «όταν θα είναι ασφαλές να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων του Brexit, που θέλησε να μην κατονομαστεί. Αξιωματούχος της ΕΕ, που επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, πρόσθεσε: «Οι διαφορές στους κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού και την αλιεία παραμένουν μεγάλες».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sun το σαββατοκύριακο, οι διαπραγματευτές εξετάζουν μια ρήτρα που θα επιτρέψει την εκ νέου διαπραγμάτευση της όποιας νέας συμφωνίας για την αλιεία μετά από αρκετά χρόνια.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι συζητείται μια τέτοια ιδέα αλλά πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ επιμένει να τη συνδέει με τη συνολική εμπορική συμφωνία, το οποίο σημαίνει ότι τα δικαιώματα για την αλιεία θα μπορούν να αποτελέσουν και πάλι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μαζί με τους υπόλοιπους εμπορικούς κανόνες. «Χρειάζεται να διατηρήσουμε τη σύνδεση μεταξύ της αλιείας και των εμπορικών κανόνων, πάνε πακέτο», είπε η πηγή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments