Διεθνή

Εμβόλιο Οξφόρδης: Ένα λάθος στη δοσολογία ώθησε στο 90% την αποτελεσματικότητά του

Εμβόλιο Οξφόρδης: Ένα λάθος στη δοσολογία ώθησε στο 90% την αποτελεσματικότητά του
Εμβόλιο Οξφόρδης: Γιατί η μιάμιση δόση του εμβολίου ήταν αποτελεσματικότερη από τις δύο δόσεις;

Ένα λάθος που έγινε στη δοσολογία του εμβολίου της Οξφόρδης ήταν αυτό που εκτόξευσε την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στο 90%. Αυτό αποκάλυψε ο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος της AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος, ο οποίο είναι επικεφαλής του τμήματος μη ογκολογικής έρευνας και ανάπτυξης της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τον δρ Πάγκαλο, οι εθελοντές στη Βρετανία επρόκειτο να λάβουν δύο πλήρεις δόσεις του εμβολίου στη φάση των κλινικών δοκιμών, αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προβληματίστηκαν όταν οι εθελοντές ανέφεραν πολύ ηπιότερες του αναμενόμενου παρενέργειες, όπως κόπωση, πονοκεφάλους και πόνους στο χέρι. «Έτσι ανατρέξαμε στα στοιχεία, τα ελέγξαμε και ανακαλύψαμε ότι είχαν υπολογίσει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά το ήμισυ. Ο λόγος που είχαμε μισή δόση ήταν μια ευτυχής συγκυρία», σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ομάδα των ερευνητών αποφάσισε παρά το λάθος να συνεχίσει κανονικά τις κλινικές δοκιμές με την ομάδα που είχε λάβει τη μισή δόση και να της χορηγήσει τη δεύτερη πλήρη δόση στο χρονικό σημείο που είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν κατά 90% αποτελεσματικό σε αυτή την ομάδα, ενώ στη μεγαλύτερη ομάδα, που είχαν χορηγηθεί δύο πλήρεις δόσεις, η αποτελεσματικότητα άγγιξε το 62%, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος αποτελεσματικότητας των δύο εμβολιαστικών δοσολογικών σχημάτων να φθάσει στο 70%. «Έτσι, ουσιαστικά, καταλήξαμε να έχουμε μια ομάδα με μιάμιση δόση. Ναι, ήταν λάθος», παραδέχτηκε ο δρ Πάγκαλος μιλώντας στο Reuters.

Σημειώνεται πως το εμβόλιο της Οξφόρδης -που είναι φθηνότερο και ευκολότερο στη διατήρηση και τη διανομή σε σχέση με τα ανταγωνιστικά του των Pfizer/BioNTech και Μοderna-  χρησιμοποιεί έναν ακίνδυνο αδενοϊό για τη μεταφορά γενετικού υλικού, που ωθεί τον ανθρώπινο οργανισμό να παραγάγει πρωτεΐνες, γνωστές ως αντιγόνα, που συνήθως βρίσκονται στην επιφάνεια του κορωνοϊού, βοηθώντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτύξει ένα οπλοστάσιο κατά της μόλυνσής του από την Covid-19. Όπως τόνισε ο Έλληνας επιστήμονας, θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση για να εξηγηθεί πώς η πρώτη χαμηλότερη δόση του εμβολίου αύξησε την αποτελεσματικότητά του.

Μια πιθανή εξήγηση, που έδωσε ο ίδιος, είναι ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αντιγόνων στο αρχικό στάδιο πυροδότησαν μια γενικότερη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος των εθελοντών της συγκεκριμένης ομάδας. Τέλος, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο ενδέχεται να λάβει την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών στη Βρετανία εντός δύο εβδομάδων και να αρχίσουν τον επόμενο μήνα οι εμβολιασμοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments