Κόσμος

Εμβόλια Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Κομισιόν ζήτησε άλλα 4,5 δις για να είναι διαθέσιμα για όλους

Εμβόλια Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Κομισιόν ζήτησε άλλα 4,5 δις για να είναι διαθέσιμα για όλους
Εμβόλια Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Κομισιόν βάζει στόχο να είναι διαθέσιμα για όλους τα εμβόλια και γι' αυτό ζήτησε επιπρόσθετη χρηματοδότηση 4,5 δις.

Έξτρα χρηματοδότηση ύψους 4,5 δις μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς ζήτησε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής της G20 έτσι ώστε τα εμβόλια για τον κορωνοϊό να είναι διαθέσιμα και προσιτά για όλους.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρότεινε μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες «για να είμαστε προετοιμασμένοι και να δρούμε συντονισμένα».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, οι ηγέτες της G20 συζήτησαν την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της διανομής εμβολίου, αλλά και για τη διαρκή στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Συζήτησαν, επίσης, τρόπους για την καλύτερη ανοικοδόμηση και προετοιμασία ενός βιώσιμου μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η οικονομική ανάκαμψη, η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, ο τρόπος στήριξης των χωρών χαμηλού εισοδήματος και η μείωση του χρέους τους.

«Χαίρομαι που οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να καταστήσουν τα εμβόλια κατά της νόσου διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά για όλους. Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση. Γι’ αυτό απηύθυνα έκκληση στους ηγέτες της G20 να χρηματοδοτήσουν με 4,5 δισ. δολάρια την πρωτοβουλία ως το τέλος του έτους», δήλωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να διατηρήσουν τα οικονομικά μέτρα μέχρι να εισέλθουν οι χώρες σε πορεία ανάκαμψης. Ο Σαρλ Μισέλ έδωσε έμφαση στην ανάγκη για μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες:

«Η νόσος Covid-19 αιφνιδίασε πολλούς από εμάς. Ωστόσο, δεν πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια πανδημία και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία. Στο μέλλον η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τις πανδημίες. Μια διεθνής συνθήκη για τις πανδημίες θα μας βοηθούσε να αντιδρούμε ταχύτερα και πιο συντονισμένα όταν αυτές εκδηλώνονται και γι’ αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Π.Ο.Υ. πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου συντονισμού για την αντιμετώπιση των υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments