Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 26/11: Ανησυχεί ο αριθμός των διασωληνωμένων – Οι 7 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Κρούσματα σήμερα 26/11: Ανησυχεί ο αριθμός των διασωληνωμένων – Οι 7 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»
Κρούσματα σήμερα 26/11: Τα κρούσματα του κορωνοϊού για άλλη μια μέρα ξεπέρασαν χθες τις 2 χιλιάδες, ενώ σοκ προκάλεσε ο αριθμός των διασωληνωμένων με 597 και άλλοι 87 άνθρωποι πέθαναν - Όπως αναμενόταν, παρατάθηκε το lockdown, οι 7 περιοχές που είναι στο κόκκινο - Τι θα γίνει με τις γιορτές.

Στα «κάρβουνα» είμαστε και σήμερα για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα του κορωνοϊού, σε μια μέρα που ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε αυτό που όλοι περιμέναμε. Το lockdown παρατάθηκε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ 7 είναι οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», όχι όμως και η Αττική. Αυτό που ανησυχεί τους πάντες είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Χτες (25/11) είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα με 597, ενώ 87 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Η παράταση της καραντίνας για μια ακόμα εβδομάδα ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών στυντακτών. Οι ειδικοί έκριναν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει συνεχιστούν και μετά τις 30 Νοεμβρίου.

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο », τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ’ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον  μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί». svg%3E

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Πάτρα

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε για την γιορτή του Αγίου Ανδρέα ότι θα πρέπει να προσέξει η πόλη της Πάτρας για να μη φτάσει στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη. «Για την Πάτρα, ενόψει της μεγάλης γιορτής του Αγίου Ανδρέα, εφιστούμε την προσοχή σε όλους να τηρούν τα μέτρα,να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους Κάνουμε έκκληση να μην γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή, λόγος υπερμετάδοσης».

Οι 7 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Οι 7 κόκκινες περιοχές σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα είναι:

  • Θεσσαλονίκη
  • Σέρρες
  • Λάρισα
  • Μαγνησία
  • Αιτωλοακαρνανία
  • Αχαΐα
  • Λέσβος

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε στη σημερινή ενημέρωση ότι «η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Ο στόχος παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς κι από την άνοιξη του 2021 με το καλό, να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή για τη χώρα μας. Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από τρία στοιχεία;

Πρώτον, οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 1260 ΜΕΘ. Δεύτερον, το προσωπικό του ΕΣΥ πριν την πανδημία ήταν 88.690. Σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 και Τρίτον, πριν από την πανδημία, για την ακρίβεια το 2018 δαπανήθηκαν για την υγεία, περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισεκ. ευρώ δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω.

Παράλληλα, η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί μετά από την υγειονομική κρίση αορίστου χρόνου». Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι μια πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά είναι και απόδειξη της βούλησής μας για διαρκή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας».

Τι είπε για τον εμβολιασμό και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης

Ο Στέλιος Πέτσας, εκτός από την παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε και το τι έχει στα σχέδιά της η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι: «Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολλά εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας τον μήνα. Να φτάσουμε έτσι κάποια στιγμή μετά το Μάρτιο σε ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού και στο σύνολο μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε: «Μετά τις ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., είναι σαφές ότι μπορούμε να έχουμε ασφαλή εμβόλια τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου όπως προβλέπει το αρχικό μας πλάνο. Αυτό το πλάνο καθίσταται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο ελκυστικό. Αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πολλά εμβολιαστικά κέντρα ώστε να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας τον μήνα. Να φτάσουμε έτσι κάποια στιγμή μετά το Μάρτιο σε ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού και στο σύνολο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μένουμε στο πλάνο μας και θα το αναπτύξουμε και πιο γρήγορα αν χρειαστεί».

Η προειδοποίηση της Λινού για τις γιορτές

Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού στην τηλεόραση του Alpha.

«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να θυμίσουμε ότι η δική μας γενιά δεν έχει ζήσει πανδημία. Η τελευταία πανδημία αυτού του επιπέδου ήταν πριν από 102 χρόνια και δεν έχουμε και εμπειρία για το πώς να αντιμετωπίσουμε είτε ως άνθρωποι είτε ως πληθυσμός, είτε ως γιατροί ή πολιτεία ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα». Σύμφωνα με την καθηγήτρια, «φάρμακο δεν υπάρχει, αλλά πρέπει να σας θυμίσω ότι σχεδόν για κανέναν ιό δεν υπάρχει φάρμακο». svg%3E

«Η κύρια άμυνά μας στους ιούς είναι τα εμβόλια, δηλαδή ακόμα και για το AIDS, πραγματικό φάρμακο που το παίρνεις και τελειώνεις, δεν υπάρχει, για τη γρίπη το φάρμακο βοηθάει εν μέρη, για άλλες ιώσεις δεν έχουμε φάρμακο, αν είχαμε φάρμακο, δεν θα ανησυχούσαμε τόσο πολύ για το ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται. Δεν έχουμε εμπειρία με τους ιούς και έχουμε μόνο παρηγορητικά φάρμακα», σημείωσε η καθηγήτρια.

Όσο για τα κρούσματα του κορωνοϊού και το γεγονός ότι δεν σταθεροποιείται και το μοντέλο της Κίνας σχολίασε πως «ίσως το της Κίνας να δούλεψε, αλλά εμείς δεν κατανοούμε τον τρόπο, σαν πληθυσμός και ίσως και σαν πολιτεία, που εξελίσσεται η πανδημία. Για παράδειγμα ξέρουμε και ξέραμε από αρκετό καιρό ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν βρεθεί σε κλειστούς χώρους, κυρίως εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα».

«Τώρα συζητάμε ότι μπορεί να πρέπει να ανοίξουμε πριν τις γιορτές. Αν ανοίξουμε πριν τις γιορτές, θα έχουμε μεγάλα γλέντια που θα διασπείρουν τον ιό. Να κρατήσει η καραντίνα υπό όρους, να γίνει δηλαδή εύκολη για τον πληθυσμό, να δοθούν κίνητρα για να εφαρμοστούν τα μέτρα, να δοθεί οικονομική υποστήριξη μεγάλη στην εστίαση γιατί το χρειάζεται». 

«Τώρα βγαίνουν μελέτες που δείχνουν ότι τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες διασποράς. Αν προσπαθήσεις να έχεις ντελίβερι από το σούπερ μάρκετ θα έχει τα πράγματα μετά από μία εβδομάδα. Πρέπει και οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι αυτό το πράγμα θα κρατήσει και είναι προς το συμφέρον τους να φέρουν καινούριους τρόπους», τόνισε. «Τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά είναι σωστά και είναι αποτελεσματικά εν μέρη κυρίως γιατί δεν πείσαμε τον πληθυσμό. Έπρεπε δηλαδή παράλληλα με τα μέτρα να είχαμε δώσει κίνητρα».

Σε σχέση με το γεγονός ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αμφισβητεί τους επιστήμονες υποστήριξε το εξής: «Ίσως και η πολιτεία να έχει αρχίσει να αμφισβητεί τους επιστήμονες και το έχουν κάνει πολλά κράτη. Το πρόβλημα είναι ότι η πανδημία έχει δύο κομμάτια, το ένα είναι πώς κάνεις πρόληψη, το άλλο είναι πώς αντιμετωπίζεις αυτούς που νοσούν και νοσούν σοβαρά. Αν χάσεις τη διασπορά θα έχεις αναγκαστικά και πάρα πολλούς διασωληνωμένους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βατόπουλος για τα Χριστούγεννα

Στην μικρή μείωση των κρουσμάτων που παρατηρούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο άνοιγμα το σχολείων αλλά και στον τρόπο που πρέπει να εορταστούν τα φετινά Χριστούγεννα αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως τα σχολεία είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή, «με την έννοια ότι τα παιδιά και οι γονείς ταλαιπωρούνται εκτός σχολείου».

«Είναι πολύ σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων» σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως ο συνωστισμός που δημιουργείται έξω από τα σχολεία είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί. «Το άνοιγμα των σχολείων διεθνώς αποτελεί προτεραιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μίλησε για τα φετινά Χριστούγεννα, τα οποία θα είναι «λίγο πιο κλειστά». «Δεν θα ήταν σκόπιμο να διοργανώνονται γιορτές και ρεβεγιόν, ούτε να ανακατεύονται άνθρωποι που δεν είναι κοντά. Θα πρέπει να γιορτάσουμε με αυτούς με τους οποίους ήδη βρισκόμαστε σε επαφή» είπε. Αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς, τόνισε πως «δεν έχει νόημα να πάει κάποιος να στριμώχνεται έξω από κάποιο κατάστημα, ο καθένας πρέπει να προσέξει τον εαυτό του».

Όταν ρωτήθηκε για το άνοιγμα των εκκλησιών, απάντησε: «Τα πάντα θα ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ιός υπάρχει. Ο συνωστισμός είναι επικίνδυνος». Σχολιάζοντας τα εμβόλια, χαρακτήρισε εξηγήσιμη αλλά όχι δικαιολογημένη την αμφισβήτηση ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «όταν θα κυκλοφορήσει θα έχει λάβει την έγκριση του Οργανισμού, που θα είναι αμείλικτος».

Ξεκίνησαν οι αεροδιακομιδές από τη Βόρεια Ελλάδα

Απογειώθηκε στις 16:20 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα το αεροπλάνο που μεταφέρει τρεις διασωληνωμένους ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα από τη Δράμα στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καβάλας. Και από εκεί, μέσα στις ειδικές κάψουλες ματαφέρονται με C-130, στην Αθήνα.

Οι τρεις ασθενείς θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν». Η μεταφορά τους θα γίνει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χρυσούπολης μέσα σε κάψουλες. Την επιχείρηση συντονίζουν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, και ο Δημήτρης Σπύρος, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ.

«Να μη μείνει κανείς χωρίς μηχανική υποστήριξη, ενώ τη χρειάζεται» τονίζεται από την πλευρά της πολιτείας, ενώ την ίδια στιγμή η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι νοσηλεύονται ασθενείς διασωληνωμένοι και εκτός Μονάδων σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Η Δράμα έχει φοβερό πρόβλημα – «Το 1/4 των πολιτών είναι θετικοί στον ιό»

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι καλή. Έχουμε 100% πληρότητα σε ΜΕΘ. Στο δικό μας νοσοκομείο, η ΜΕΘ απλής νοσηρότητας μετατράπηκε σε ΜΕΘ Covid-19 προ 10 ημερών, και σήμερα είναι πλήρης. Νωρίτερα, όλα τα περιστατικά Covid-19 που χρειάζονταν ΜΕΘ, μεταφέρονταν σε νοσοκομεία αναφοράς, αλλά η ανάγκη μας ώθησε να μετατρέψουμε και τις δικές μας ΜΕΘ σε Covid-19», αναφέρει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζόμενων στο νοσοκομείο στο GRTimes.gr.

«Το σημαντικό, είναι να μην αναπτυχθεί 4η κλινική Covid-19 στο Νοσοκομείο της Δράμας. Δεν έχουμε προσωπικό για να εξυπηρετήσει. Έχουμε μόνο 4 παθολόγους, οι οποίοι εξυπηρετούν 130 ασθενείς. Σκεφτείτε ότι οι κλίνες είναι 140 και δεν πέφτουμε καθημερινά κάτω από 130 ασθενείς. Δεν αρκεί να ανοίγεις κλινικές χωρίς προσωπικό! Ήδη το υγειονομικό προσωπικό, εργάζεται 10 και 12 ώρες την ημέρα, διότι δε γίνεται να αφήσεις τους ασθενείς για να σχολάσεις. Πολλές φορές δεν παίρνουμε ούτε τα ρεπό μας. Η κούρασή μας είναι αδιανόητη! Καθημερινά έχουμε από 5 έως 11 εισαγωγές Covid-19. Η Δράμα έχει φοβερό πρόβλημα. Σκεφτείτε ότι το 1/4 των πολιτών είναι θετικοί στον ιό!».

Θα υπάρξει sms για ψώνια στις γιορτές;

Έχοντας συνηθίσει, σε ένα βαθμό, τη χρήση των κωδικών προκειμένου να βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας, φαίνεται πως προστίθεται ένα ακόμα νούμερο το οποίο θα στέλνουμε στο 13033, αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι.

Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε το Star, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται δύο σενάρια όταν ανοίξουν τα καταστήματα. Το πρώτο είναι να δημιουργηθεί ένας επιπλέον κωδικός, ώστε να στέλνουν οι πολίτες μήνυμα με κωδικό 7 όπου θα επιτρέπεται η μετακίνηση τους σε κάποιο κατάστημα του λιανεμπορίου.

Από την άλλη, το δεύτερο σενάριο είναι με την άρση του lockdown να καταργηθεί η αποστολή SMS και να κινηθεί η αγορά, με τους περιορισμούς που ισχύουν ανά τετραγωνικό μέτρο. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τα δύο σενάρια όταν αρχίσει να κινείται η αγορά όταν γίνει άρση του lockdown.

Και όπως είναι αναμενόμενο, με αγωνία περιμένουν καταστηματάρχες και καταναλωτές τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων και για τον τρόπο λειτουργίας τους την περίοδο των Χριστουγέννων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments