Ελλάδα

Δημοτική Αστυνομία: Έρχονται προσλήψεις και καθολική επάνδρωση 223 δήμων

Δημοτική Αστυνομία: Έρχονται προσλήψεις και καθολική επάνδρωση 223 δήμων
Δημοτική Αστυνομία: Θα βοηθάει την ΕΛ.ΑΣ στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΣ.

Φιλόδοξο είναι το σχέδιο που δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών για την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας βάζει μπροστά το υπουργείο Εσωτερικών. Αναφερόμενος σε αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ, έκανε λόγο για επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου έχει καταργηθεί, και ενίσχυσή της στους δήμους που έχει διατηρηθεί.

Με αυτόν τον σκοπό, εξήγησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, το «κεφάλαιο» της Δημοτικής Αστυνομίας συγκαταλέγεται στις προτάσεις που έχει καταθέσει το συγκεκριμένο υπουργείο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΣ, τα χρήματα που διεκδικεί γι’ αυτό το σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευτούν για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνόμων. Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε πως στις ημέρες της καραντίνας ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας συνέβαλε, καθοριστικά, στη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του COVID-19.

Το ΥΠΕΣ, μάλιστα, για να διευκολύνει αυτήν την προσπάθεια, σε συνεννόηση με τους Δήμους, έχει προκρίνει τη δυνατότητα -στην παρούσα φάση της υγειονομικής κρίσης- να αξιοποιούν και διοικητικό προσωπικό για κάποιες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε οι ίδιοι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί να είναι πιο ελεύθεροι για την άσκηση του ελεγκτικού τους έργου. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, μιλώντας στο iefimerida.gr, υποστήριξε ότι «σήμερα δημοτική αστυνομία έχουν μόνο 100 από τους 332 δήμους της χώρας. Ουσιαστικά 232 δήμοι δεν έχουν δημοτική αστυνομία. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Καλαμαριάς, των 100.000 κατοίκων, που δεν έχει αυτή την υπηρεσία».

Όπως σχολίασε ο ίδιος, «όταν επανιδρύθηκε η δημοτική αστυνομία ζήτησαν να επιστρέψουν στους οργανισμούς πολύ λίγα άτομα. Κάποιοι δήμαρχοι, τότε, όταν είδαν ότι έχουν για παράδειγμα μόνο 4 άτομα στη διάθεσή τους, είπαν ότι δεν είναι δυνατό να “τρέξει” η δημοτική αστυνομία με τόσο λίγο προσωπικό». «Το σχέδιο του ΥΠΕΣ είναι σε θετική κατεύθυνση. Είχαμε πιέσει κι εμείς, όμως με το ΥΠΕΣ έχουμε την ίδια θέση. Είναι αδιανότητο να υπάρχει δήμος, ακόμα και ο πιο μικρός και ο πιο νησιωτικός, χωρίς δημοτική αστυνομία. Δεν μπορείς να επιβάλεις πολιτικές, να ελέγξεις τον δήμο σου χωρίς αυτή την υπηρεσία», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments