Ελλάδα

Κορωνοϊός lockdown: Φόβοι για νέα έξαρση αν ανοίξει η οικονομία

Κορωνοϊός lockdown: Φόβοι για νέα έξαρση αν ανοίξει η οικονομία
Κορωνοϊός lockdown: Καμπανάκι από γιατρούς και λοιμωξιολόγους για τις πιθανές επιπτώσεις στο ΕΣΥ στην περίπτωση πρόωρης άρσης του απαγορευτικού.

Μια χαρά δέκα λύπες η εικόνα της χώρας μας εξαιτίας του κορωνοϊού. Tο ελπιδοφόρο από πλευράς κρουσμάτων Σάββατο, το οποίο ήταν αυτό με τα λιγότερα του μήνα, 1.747 στον αριθμό, επισκιάστηκε από το θλιβερό ρεκόρ των 121 νεκρών και των 600 και πλέον διασωληνωμένων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μία μικρή μείωση στην υπερμετάδοση και μένει να αποδειχθεί αν και η σημερινή καταγραφή θα δώσει μια αχτίδα ελπίδας για αντιστροφή του σκηνικού.

Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε είναι το κρισιμότερο του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς είναι αυτό που θα κρίνει πώς θα κινηθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά στα κρούσματα το επόμενο διάστημα κι αν θα αρθεί μερικώς ή ολικώς το lockdown. Το δεύτερο σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, μάλλον ελάχιστες, όμως μια μικρή «ανάσα» ενδέχεται να δοθεί στους πολίτες όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, αλλά και πάλι με την επίδειξη της δέουσας προσοχής και της σύνεσης που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε βήμα που κάνουμε στο εξής.

Η παράταση του lockdown ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα τωρινά δεδομένα μέχρι και τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου, ημέρας Δευτέρας, όμως όλα συγκλίνουν στο ότι θα «φαγωθεί» κι αυτή η εβδομάδα και η όποια άρση θα τεθεί σε ισχύ από τις 14 Δεκεμβρίου κι έπειτα. Συνεπώς λοιπόν, η σημερινή καταμέτρηση που θα ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει την εισήγηση των ειδικών για το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν κάποιοι τομείς, αλλά και πώς. Υπενθυμίζεται, ότι το Σαββατοκύριακο τα κρούσματα είναι πάντα μειωμένα, καθώς πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ.

Αν η καταμέτρηση σήμερα δείξει και σήμερα λιγότερα από 2.000 κρούσματα, τότε θα μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι βαίνουμε προς μείωση, που σημαίνει λιγότεροι άνθρωποι στις ΜΕΘ, λιγότεροι διασωληνωμένοι, λιγότεροι θάνατοι. Άρα, το Σαββατοκύριακο που διανύουμε θα «δείξει» αν θα ανοίξει η αγορά και τα σχολεία πριν το νέο έτος. Οι ειδικοί πάντως είναι κατηγορηματικοί στις συστάσεις τους για παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ τα σενάρια που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία των εστιατορίων και των καφέ την ίδια ημερομηνία μάλλον δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με το MEGA, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη. Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια.

Πίσω στους ειδικούς που σε μια τέτοια υγειονομική κρίση έχουν τον βασικό λόγο, ο πρώτος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας ήταν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Εκφράζοντας χθες την προσωπική του άποψη, μέσω του ΣΚΑΙ, τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας ότι την θεωρεί την πιο ιδανική ημερομηνία από τις 14. Όπως είπε, η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, υπογράμμισε πως αυτήν την στιγμή έχουμε μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά υπογράμμισε: «Δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στη Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών». Προειδοποίησε, δε, ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».

Μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας» ανέφερε. Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.

Στη συνέχεια για το θέμα τοποθετήθηκε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος. Όπως είπε, δεν πρέπει να ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι όλα γεμάτα. «Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε» είπε. Ο Νικόλαος Καπραβέλος ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει, αν θα ανοίξει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του».

«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα» τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου και συνέχισε σε δραματικό τόνο: «Την πατήσαμε. Αν δεν ληφθούν μέτρα, θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά ένα εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά. «Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα, το τρίτο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας» προσέθεσε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξήγησε πως οι επιστήμονες φοβούνται μια καινούργια έξαρση, «αν μειωθούν τα μέτρα και δεν προσέξουμε». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες, μόλις ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των μέτρων, να είναι πολύ προσεκτικοί. «Βεβαίως θα βγούμε να πάμε στα μαγαζιά, αλλά με μέτρα και αποστάσεις. Ο κόσμος θέλει να αλλάξει παραστάσεις. Αν αυτά γίνουν με τα μέτρα που έχουμε προτείνει, πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά» είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος ωστόσο έκανε λόγο για μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments