Άποψη

Θολό το τοπίο με τα F-35 – Ήξεις αφήξεις από τις ΗΠΑ

Θολό το τοπίο με τα F-35 – Ήξεις αφήξεις από τις ΗΠΑ
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τις εξελίξεις με τα F-35. Για το Letter of Request της Ελλάδας, τις δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ και τις δύο εκδοχές που βλέπει σε σχέση με την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ελληνικό αίτημα απόκτησης των πολεμικών αεροσκαφών.

Η Ελλάδα όπως έγινε γνωστό κατέθεσε LoR (Letter of Request), ήτοι εκδήλωση αιτήματος για την απόκτηση μίας μοίρας (18-24) μαχητικών 5ης γενιάς F-35, ζητώντας μάλιστα εφόσον είναι δυνατόν να αποδεσμευθούν άμεσα έξι μεταχειρισμένα από την Αμερικανική Αεροπορία ώστε να είναι διαθέσιμα εντός του 2021.

Στο γράμμα μάλιστα τονίζεται ότι ζητείται η ταχεία προώθηση του αιτήματος επειδή τώρα υπάρχει οικονομικό παράθυρο ευκαιρίας λόγω της χαλάρωσης των δημοσιονομικών μέτρων ελέω Covid.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο LoR του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021.

Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος». Συμπληρώνεται, δε, ότι «η άμεση απάντησή σας θα εκτιμηθεί».

Λίγες ημέρες μετά από την γνωστοποίηση του ελληνικού αιτήματος δημοσιεύθηκαν πληροφορίες στον ελληνικό Τύπο ότι οι Αμερικανοί αρνούνται την άμεση παραχώρηση αριθμού F-35, προκειμένου να μην ανατραπούν οι ισορροπίες με την Τουρκία η οποία έχει αποπεμφθεί από το πρόγραμμα του συγκεκριμένου μαχητικού. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα λέγοντας ότι δεν ισχύουν τα όσα γράφτηκαν.

Σήμερα, ωστόσο, αναφερόμενος ξανά στο θέμα έδωσε μία απάντηση με την οποία παρότι επαναλαμβάνει ότι διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες, εμμέσως τις επιβεβαιώνει σε ό,τι αφορά στο σκέλος της άμεσης προμήθειας των μαχητικών από την Ελλάδα, παραπέμποντας την απόκτησή τους από τη χώρα μας στο μέλλον.

Η διατύπωσή του αυτό φανερώνει και αν το σκεφθεί κάποιος με «αμερικανική ματιά», στον βαθμό που συνεχίζουν τις προσπάθειες να επαναφέρουν την Τουρκία στο δυτικό «μαντρί», αναμενόμενο είναι – αν και δεν το λες συμμαχικό για εμάς – να θέλουν να αποφύγουν κινήσεις που θα εξοργίσουν τη γείτονα και θα δυσχεράνουν το εγχείρημα της επιχείρηση επαναφοράς της. Αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στα υψηλότερα επίπεδα, χαιρέτισαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει το F-35 για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Έχουμε δείξει την υποστήριξή μας για την προμήθεια και συνεργαζόμαστε στενά για ένα μελλοντικό πρόγραμμα αγοράς, το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και θα βελτιώσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Όλες οι αναφορές περί του αντιθέτου είναι ψευδείς και παραπλανητικές ως προς την αμερικανική πολιτική.

Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και είναι μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανοι για τη συνεργασία μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και δουλεύουμε καθημερινά για να την ενισχύσουμε περισσότερο. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η μελλοντική απόκτηση του F-35 από την Ελλάδα.

Ο δρόμος για την απόκτηση του F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται φυσικά στις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης F-16 Viper της Ελλάδας».

Εκτός και αν πρόκειται για λάθος διατύπωση, ενδεχόμενο μάλλον απίθανο, οι ΗΠΑ «γειώνουν» το αίτημα της Ελλάδας για άμεση απόκτηση των F-35.

Ή, σε μία καλή εκδοχή, ο Αμερικανός πρέσβης, ως έμπειρος διπλωμάτης, θεώρησε ότι δεν έχει κανένα λόγο να σπρώξει την Τουρκία στα κάγκελα με δήλωση προεξόφλησης απόκτησης των F-35 τους επόμενους μήνες. Τις ερχόμενες εβδομάδες θα φανεί για ποια εκδοχή πρόκειται.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί πιέζουν σε βαθμό παρεξηγήσεως για να αναλάβουν το πρόγραμμα των νέων φρεγατών, παρά την αρχική αρνητική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού για τον συγκεκριμένο τύπο. Οπότε, αν παρόλα αυτά η πολιτική απόφαση κλίνει προς τα εκεί, η Αθήνα έχει ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί πίεσης για τα F-35.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments