Ειδήσεις

Καθηγητής Δερμιτζάκης: «Με αυστηρά μέτρα το άνοιγμα της εστίασης»

Καθηγητής Δερμιτζάκης: «Με αυστηρά μέτρα το άνοιγμα της εστίασης»
Καθηγητής Δερμιτζάκης: Πολύ προσεχτικά πρέπει να γίνει το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, σύμφωνα με τον καθηγητής Ιατρικής.

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας πως «δεν χρειάζεται να φτάσει κάποιος συγγενής ή φίλος στη ΜΕΘ και να διασωληνωθεί, προκειμένου να πιστέψουμε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και να πράξουμε αναλόγως».

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πώς «Δεν υπάρχει δικαιολογία μετά από τόση ενημέρωση που έχει υπάρξει γύρω από τον κορωνοϊό να μην τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» υπογραμμίζοντας συγχρόνως πως “στις μικρές κοινωνίες, ενδεχόμενη διασπορά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα”.  Όσον αφορά στην μικρή μείωση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα και κατά πόσο αυτή μας επιτρέπει να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων, ο καθηγητής επεσήμανε πως αν και πρόκειται για μία σημαντική μείωση οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

«Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται», είπε.

Κάνοντας ειδική μνεία στο άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ακόμα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά» δήλωσε. Τέλος αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης είπε πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην πανδημία. “Εάν η κοινωνία συμμορφωθεί απέναντι στα μέτρα προστασίας δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε” κατέληξε ο καθηγητής.

Πάντως σημειώνεται πως η παράταση του lockdown ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα τωρινά δεδομένα μέχρι και τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου, ημέρας Δευτέρας, όμως όλα συγκλίνουν στο ότι θα «φαγωθεί» κι αυτή η εβδομάδα και η όποια άρση θα τεθεί σε ισχύ από τις 14 Δεκεμβρίου κι έπειτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments