Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 01/12: 2199 νέα κρούσματα – 111 νεκροί και 596 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 01/12: 2199 νέα κρούσματα – 111 νεκροί και 596 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 01/12: 2199 νέες μολύνσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Η μείωση στα νέα κρούσματα συνεχίζεται και σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον ιό, σήμερα Τρίτη έχουμε 2199 έες μολύνσεις, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470 , ενώ είναι 111 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι και 2517 οι νεκροί συνολικά στη χώρα μας, όπως δείχνει και το infographic που ακολουθεί:

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 2199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

4919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 111 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2517 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1021 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι εξελίξεις σε σχέση με τα εμβόλια

Οι Financial Times αναφέρουν ότι θα πρέπει να μην περιμένουμε να ξεκινήσουν το 2020 οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, αφού κάτι τέτοιο θα αρχίσει από τον Ιανουάριο. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι μετά τις 12 Ιανουαρίου, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορέσει να ξεκινήσει στην Ευρώπη ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις πηγές των FT, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το εμβόλιο των Pfizer / BionTech και έως τις 12 Ιανουαρίου του 2021 εκείνος για το εμβόλιο της Moderna.

H εφημερίδα σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται ότι θα εκφράσει την άποψή του για το εμβόλιο των BionTech / Pfizer στις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορημένη πηγή, πράγμα που σημαίνει ότι η διανομή του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσει πριν από τον Ιανουάριο.

Το επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο ΕΜΑ

Λίγο αφού οι Financial Times δημοσίευσαν τις πληροφορίες αυτές, ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) ανακοίνωσε ότι αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer για την Covid-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε επίσης ότι έχει δεχτεί αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους. Ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει τον κυλιόμενο έλεγχο των δεδομένων της μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Οκτώβριο. svg%3E

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση των Financial Times, στο χρονοδιάγραμμά του της περασμένης εβδομάδας ο EMA έθετε ως στόχο την 22α Δεκεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, για την διατύπωση της άποψης του επί των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συζητήθηκε χθες, αυτή η ημερομηνία μπορεί να μετακινηθεί.

Η αίτηση των δύο εταιρειών έρχεται μετά την αντίστοιχη αίτηση στον αμερικανικό FDA στις 20 Νοεμβρίου, κίνηση που έφερε τις δύο εταιρείες ένα βήμα πιο κοντά στη διάθεση του σκευάσματός τους.

Γώγος για τα σχολεία: Πιθανόν να ανοίξουν μετά τις γιορτές

Την εκτίμηση ότι τα σχολεία μάλλον θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ακόμη και τα Δημοτικά, έκανε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τόνισε ότι η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με μέχρι τώρα δεδομένα πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ίσως να γίνει και με τα Δημοτικά.

«Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», ανέφερε ο κ. Γώγος. Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχουν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα απόψεις και αρνητικές και θετικές και πως αυτό που προβληματίζει είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων που θα επιβαρύνει την όλη κατάσταση.

Έκανε αναφορά στο λιανεμπόριο στους τομείς που ίσως ανοίξουν με μεγάλη προσοχή και με συνεχή περιοριστικά μέτρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο με αντίστοιχους όρους να λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα. Για την εστίαση είπε ότι είναι μάλλον ο τελευταίος κλάδος που θα συζητηθεί και φαίνεται πως το άνοιγμά της πάει προς τα πίσω. «Όλοι είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ακόμη υπάρχει η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας που μας έχει ταλανίσει και έχω δει πολλές εκπλήξεις με τον συγκεκριμένο ιό», «οι υπολογισμοί πολλές φορές πέφτουν έξω», κατέληξε ο κ. Γώγος.

«Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν 3 με 4 σενάρια για την έξοδο από το lockdown», υποστηρίζει ο Δερμιτζάκης

Στην πορεία της πανδημίας του  στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Μανώλης Δερμιτζάκης. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να συζητάμε πότε θα βγούμε από το lockdown, αλλά πώς. Παράλληλα, είπε ότι κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν 3 με 4 σενάρια για την έξοδο από το lockdown.

Ο καθηγητής Γενετικής μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο καλή εικόνα έχουμε γιατί πάντα τα τεστ έτσι όπως γίνονται, δυστυχώς σε πολλές χώρες, γίνονται περισσότερο με πρωτοβουλία του πολίτη αντί της υγειονομικής αρχής ή της πολιτείας. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αυτές οι δειγματοληψίες στις πλατείες που λαμβάνουν τον χαρακτήρα στοιχειοποιημένης μελέτης δεν αποτελούν ωστόσο ένα τυχαίο δείγμα του πληθυσμού έτσι ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε ανά πάσα στιγμή πόσοι είναι οι θετικοί συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί μαζί».

Για τη σταδιακή άρση του lockdown τόνισε πως δεν συζητάμε το πώς αλλά το πότε θα ανοίξουμε και διατύπωσε την απορία του γιατί δεν έχει γίνει συζήτηση στην επιτροπή των ειδικών για την έξοδο από τα μέτρα περιορισμού.

Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν στο τραπέζι τρία, τέσσερα πιθανά σενάρια για όλες τις εξελίξεις, τόνισε ο καθηγητής. Είπε πως υπάρχουν τρεις διαστάσεις στο πώς θα ανοίξουμε. Το ένα είναι γεωγραφικό κριτήριο, το δεύτερο είναι τι θα ανοίξει και το τρίτο, είναι με τι μέτρα θα ανοίξουμε. θα περίμενα τα μέτρα αυτά να είναι ξεκάθαρα, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Για το άνοιγμα το σχολείων είπε ότι αν ανοίξουν στις 7 του μήνα και με βάση τα κρούσματα να κυμαίνονται περίπου στα 800-900, θα ήταν ασφαλές να γίνει. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν θα έπρεπε να περιμένουμε θανάτους και διασωληνώσεις να μας δώσουν αυτή την ένδειξη. svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments