Ελλάδα

Παράταση lockdown: Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις – Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση

Παράταση lockdown: Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις – Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση
Παράταση lockdown: Ως τις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να παραταθεί η καραντίνα προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και να μπορέσει να «ανασάνει» το Σύστημα Υγείας.

Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα νέα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ, συνεχίζεται η καταγραφή τετραψήφιων κρουσμάτων κορωνοϊού, οι πολίτες που φεύγουν από τη ζωή εξαιτίας της νόσου εξακολουθούν να είναι πάνω από 100, οι διασωληνωμένοι περισσότεροι από 590 και το Σύστημα Υγείας να βρίσκεται στην «Εντατική».

Συγκεκριμένα, χτες, Τρίτη 1 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.199 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 111 ασθενείς εξέπνευσαν. Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 596.

Οι αριθμοί αυτοί προβληματίζουν ειδικούς και κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να λαμβάνει αποφάσεις για τα μέτρα περιορισμού της καραντίνας, την ερχόμενη Παρασκευή. Ακολούθως αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις προς τους πολίτες. Ο ίδιος έχει τονίσει πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι παραθέτοντας απλά ημερομηνίες άρσης μέτρων του lockdown. Η διάδοση του ιού στην κοινότητα παραμένει σημαντική, παρά τα σημάδια μείωσης των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Η ημερομηνία «κλειδί» παραμένει για την ώρα η 7η Δεκεμβρίου, ωστόσο όλα δείχνουν πως το lockdown δεν θα αρθεί τότε, αλλά θα πάρει μια μικρή παράταση, ίσως για τις 14 του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που εξετάζεται προβλέπει σταδιακό άνοιγμα, σύμφωνα πάντα με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε πως οι ειδικοί αναμένουν τα στοιχεία που θα λάβουν την Παρασκευή, προκειμένου να εισηγηθούν τις όποιες αποφάσεις. Γρίφος παραμένει το άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων.

Και οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και ειδικοί) τονίζουν πως στις προτεραιότητές τους είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, καθώς το ιικό φορτίο στους μαθητές Δημοτικού είναι χαμηλό, ωστόσο οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν προσεκτικά και μεθοδευμένα. Ωστόσο, όσο προχωρούν οι μέρες, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να χτυπήσει το κουδούνι μέσα στον Δεκέμβριο. «Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Τι θα γίνει με την εστίαση:

Για την ώρα, μοιάζει απίθανο να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα εστίασης. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται ειδικοί, στελέχη της κυβέρνησης, ακόμη και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση» και σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments