Ειδήσεις

Νόμος Κατσέλη: Ανοιξε η πλατφόρμα για τους δανειολήπτες

Νόμος Κατσέλη: Ανοιξε η πλατφόρμα για τους δανειολήπτες
Νόμος Κατσέλη: Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης το 2019 εκκρεμούσαν πάνω από 100.000 υποθέσεις.

Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα για την επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη). Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, που μίλησε στην ΕΡΤ, η πλατφόρμα για τους δανειολήπτες του νόμου σχεδιάστηκε για να είναι πλήρως λειτουργική και απόλυτα φιλική προς τον χρήστη.

Παράλληλα, ο υπουργός κάλεσε τους αδύναμους δανειολήπτες να υποβάλλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού στην ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματά τους.

«Δεν συντρέχουν λόγοι αναστολής της προθεσμίας της αίτησης του ν. 4745/2020, καθώς η αίτηση επαναπροσδιορισμού διεξάγεται ηλεκτρονικά», τόνισε και διευκρίνισε πως «επομένως, δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των διαδίκων ή των δικηγόρων τους και δεν διακυβεύεται η δημόσια υγεία». Σχετικά με την ανάγκη συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συλλέγονται αυτόματα από την πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι οι άλλες προθεσμίες του νόμου και, ιδίως, οι προθεσμίες κατάθεσης προτάσεων του άρθρου 4Η του ν. 4745/2020, εντός των οποίων πρέπει οι αιτούντες να προσκομίσουν τα αναφερόμενα σε αυτό έγγραφα, αναστέλλονται όπως και όλες οι άλλες νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες, λόγω της πανδημίας.

Στη συνέχεια σημειώθηκε ότι η ανάγκη επίσπευσης εκδίκασης των υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» αποτελεί υποχρέωση της χώρας που αναλήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και προστέθηκε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας». Μάλιστα, όπως υπενθύμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης τον Ιούλιο του 2019 εκκρεμούσαν περισσότερες από 100.000 υποθέσεις του συγκεκριμένου νόμου, ενώπιον των Ειρηνοδικείων όλης της Επικράτειας.

«Με τις ρυθμίσεις του ν. 4745/2020 επιδιώκουμε να οριστικοποιηθεί το δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους δανειολήπτες, ενώ είναι ευκαιρία να εκκαθαριστούν τα υπερφορτωμένα πινάκια από όσους έχουν ήδη έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές” είπε. “Οι μόνοι που φοβούνται τις διατάξεις του νόμου 4745/2020 που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, αποβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο” κατέληξε.

Αναλυτικά όσα είπε:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments