Άποψη

Από το έτος κρίσεων, σε χρονιά εκλογών

Από το έτος κρίσεων, σε χρονιά εκλογών
O Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του lockdown ενώ προβλέπει πως την ώρα που το 2020 ήταν έτος κρίσεων, το 2021 θα είναι χρονιά εκλογών.

Η απόφαση για παράταση του lockdown ήταν αναμενόμενη και προεξοφλημένη. Όπως προεξοφλημένα είναι και αυτά που θα ακολουθήσουν μετά το προσωρινό άνοιγμα για τα Χριστούγεννα: Και άλλα lockdowns, μικρότερα η μεγαλύτερα σε διάρκεια, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, ανά κατηγορία οικονομικής δραστηριότητας ή καθολικά αν τα πράγματα ξεφύγουν εντελώς.

Αυτό που επίσης είναι προεξοφλημένο είναι ότι, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, τα κύματα του κορωνοϊού και τα συνεπακόλουθα lockdowns θα ακολουθούνται από οικονομικές καθιζήσεις, όπως το τσουνάμι ακολουθεί τους μεγάλους σεισμούς σε παράκτιες περιοχές. Ακόμα και με τη διάθεση των εμβολίων, θα μεσολαβήσει, από ό,τι εκτιμούν οι ειδικοί, τουλάχιστον ένα εξάμηνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού και να επιτευχθεί ανοσία.

Με τα νούμερα κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά και τις συνεχιζόμενες εκατόμβες νεκρών, η συζήτηση για άνοιγμα της αγοράς παρότι επιβεβλημένη λόγω της αφόρητης οικονομικής δυσπραγίας ενέχει τον προφανή κίνδυνο υποτροπής, με την μεθεόρτια κατάσταση να οδηγεί σε ακόμα σκληρότερο lockdown. Το «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα» στην απόλυτη εκδοχή του. Είναι από τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει καλό σενάριο, παρά μόνο το κακό και το χειρότερο, χωρίς να συμφωνούν όλοι ποιο είναι το ένα και ποιο το άλλο.

Οι επιπτώσεις θα φανούν ακόμα περισσότερο στους επόμενους μήνες καθώς η πίεση από το χειρόφρενο στην οικονομία θα λειτουργεί σωρευτικά, θα υπάρξει δε ένα σημείο καμπής που κατά πάσα πιθανότητα θα δρομολογήσει εξελίξεις. Όταν σταματήσει η επιδότηση από το κράτος των εργαζομένων σε αναστολή που απασχολούνται σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις, θα σημειωθεί μπαράζ απολύσεων καθώς πολλές χιλιάδες εξ αυτών με κατεστραμμένο τζίρο και συσσωρευμένες ζημιές δεν θα μπορούν να σηκώσουν το μισθολογικό βάρος.

Η ημέρα που θα σταματήσει η επιδότηση των σε αναστολή εργαζομένων θα είναι ημέρα έναρξης ταχείας διόγκωσης της ανεργίας και αρχή πολιτικών εξελίξεων που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές. Δεν είναι θέμα επαρκούς ή μη διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. Η Ελλάδα την αντιμετώπισε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες θεωρητικά καλύτερα οργανωμένες, έχοντας μάλιστα παράλληλα σε εξέλιξη τη στρατιωτικού τύπου κρίση με την Τουρκία και επίσης ανοιχτά τα τραύματα της υπερδεκαετούς μνημονιακής κρίσης.

Η αντιπολίτευση, η οποία συνεχίζει να κάνει καριέρα στην ανευθυνότητα και στον τυχοδιωκτισμό, μπορεί να λέει ότι θέλει, εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στο μόνο που ήταν συνεπής σε σχέση με αυτά που έλεγε πριν αναλάβει ήταν ο ανθελληνισμός του, εξ ου και η ευκολία με την οποία ξεπούλησε το Μακεδονικό. Άρα δεν προξενεί εντύπωση ότι και τώρα πλειοδοτεί σε ό,τι να ‘ναι, από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι τα ελληνοτουρκικά. Αυτό στο οποίο ποντάρει είναι η φθορά της κυβέρνησης από την κόπωση του κόσμου λόγω της πανδημίας, ενώ γνωρίζει ότι η διαχείριση που έγινε ήταν από τις καλύτερες διεθνώς και αυτό αναγνωρίζεται και από τους ξένους.

Έχοντας ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας με την απλή αναλογική, προσδοκά σε μετεκλογικό χάος ώστε να «τρουπώσει» σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, όπως επιθυμούν και οι Γερμανοί τους οποίους με τόση συνέπεια υπηρέτησε. Αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «κάψει» την απλή αναλογική πηγαίνοντας σε επαναληπτικές εκλογές ώστε να ισχύσει ο νέος νόμος και να δημιουργηθούν συνθήκες σχετικά ομαλής διακυβέρνησης και όχι κοινόβιου.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιλέξει χρόνο προτού φανούν οι επιπτώσεις των lockdowns σε όλη τους την έκταση και με τη δημοσκοπική διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση να δημιουργεί απόσταση ασφαλείας η οποία θα επιτρέπει επαναληπτική προσφυγή στις κάλπες. Αυτό θέλει να αποτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε εγκλωβίζοντας τη χώρα στο αποτέλεσμα της απλής αναλογικής να προκαλέσει συνθήκες μπαχαλοποίησης.

Για αυτό σπεκουλάρει με την πανδημία επιχειρώντας να αποδώσει εγχώριες ευθύνες για κάτι που έχει απορρυθμίσει ολόκληρο τον πλανήτη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα έγιναν τέλεια). Από ό,τι φαίνεται αν το 2020 ήταν έτος κρίσεων, το 2021 εκτός από χρονιά κρίσεων (προφανώς), θα είναι και χρονιά εκλογών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments