Ελλάδα

Γρηγορόπουλος επέτειος: Ανησυχία από τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις – Το σχέδιο για την αποφυγή επεισοδίων

Γρηγορόπουλος επέτειος: Ανησυχία από τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις – Το σχέδιο για την αποφυγή επεισοδίων
Γρηγορόπουλος επέτειος: Η απαγόρευση συναθροίσεων ισχύει για σήμερα 6 Δεκεμβρίου, από τις 05.00 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ανησυχία προκαλεί στις αστυνομικές αρχές το ενδεχόμενο των αιφνιδιαστικών συγκεντρώσεων και επιθέσεων για την επέτειο της δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπως αυτή που σημειώθηκε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στο Αστυνομικό τμήμα Κολωνού, όπου τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, τα άτομα αυτά επιτέθηκαν ξαφνικά με πέτρες, ξύλα και διάφορα άλλα αντικείμενα σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, που ήταν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον σταθμό του μετρό των Σεπολίων, όπου και διαλύθηκαν. Να αναφέρουμε πως στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών διακομίστηκαν το απόγευμα οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν.

Τα μέτρα από την Ελληνική Αστυνομία για σήμερα

Εκδόθηκε η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη για την απαγόρευση συναθροίσεων, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ.

Η απαγόρευση ισχύει για σήμερα 6 Δεκεμβρίου, από τις 05.00 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και προβλέπει πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της, για τους διοργανωτές 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα και για τους συμμετέχοντες 300 ευρώ. Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων αναφέρει:

«Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ προβλέπει την αποτροπή συγκέντρωσης στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και την επιτήρηση άλλων χώρων που ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν ανάλογες συγκεντρώσεις.

Κλειστοί έξι σταθμοί του Μετρό

Κλειστοί θα είναι αύριο Κυριακή, από τις 8 το πρωί, οι σταθμοί «Ομόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ακρόπολη», «Μοναστηράκι» και «Βικτώρια» στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της 12ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις. Κανονικά θα λειτουργήσει το Τραμ.

Δικηγόροι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και άλλα άτομα καλούν σε συγκέντρωση

Σημειώνεται ότι πολλοί δικηγόροι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και άλλα άτομα, υπογράφουν κείμενο καλέσματος για απότιση τιμής στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, στην οποία εκτός των άλλων αναφέρουν:

«Η 6η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα του Αλέξανδρου, η ημέρα των νέων ανθρώπων, που βάλλονται από παντού. Ας τους τιμήσουμε κι ας δείξουμε πως δεν τους ξεχνάμε. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί. Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση. Για να παραμείνουμε άνθρωποι».

Καλέσματα επίσης έχουν απευθύνει και άλλοι χώροι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέσω διαδικτύου, καθώς και πολλοί μέσω ιστότοπου του αντιεξουσιαστικού χώρου, τόσο για την Αθήνα όσο και σε πόλεις της επαρχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στον Βόλο, για τα μέτρα που αφορούν στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, αναφέρθηκε και στην εκδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα είναι αντίστοιχα με αυτά του Πολυτεχνείου και τόνισε: «Θα γίνει με σεβασμό και αποδίδοντας τιμή στη μνήμη του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έγινε η αντίστοιχη για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments