Διεθνή

Εμβόλιο Moderna: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε εφήβους

Εμβόλιο Moderna: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε εφήβους
Εμβόλιο Moderna: Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πρώτοι έφηβοι εθελοντές έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση.

Άλλη μια εταιρεία προχωράει τις διαδικασίες για το εμβόλιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Moderna, ξεκινάει η κλινική δοκιμή φάσης 2/3 σε εφήβους για το εμβόλιο mRNA-1273 που αναπτύσσει κατά της ασθένειας Covid-19. Υπολογίζεται ότι η φάση 2/3 της μελέτης αναμένεται να εγγράψει 3.000 υγιείς εθελοντές από τις ΗΠΑ, ηλικίας από 12 έως 18 ετών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, οι πρώτοι έφηβοι εθελοντές έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς σε ΗΠΑ και Ευρώπη στις αρχές του νέου έτους.

Η νέα μελέτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) των ΗΠΑ και στόχο έχει την αξιολόγηση της δυνητικής ασφάλειας και ανοσογονικότητας του mRNA-1273 σε αυτή τη σημαντική νεαρότερη ηλικιακά ομάδα. Κάθε έφηβος εθελοντής θα λάβει είτε εικονικό εμβόλιο, είτε δύο δόσεις του mRNA-1273 και θα τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον 12 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ξεκινάμε τη φάση 2/3 για το εμβόλιο mRNA-1273 σε υγιείς εφήβους στις ΗΠΑ. Ο στόχος μας είναι, μέχρι την άνοιξη του 2021, να έχουμε εξασφαλίσει τα πρώτα δεδομένα που θα στηρίζουν τη χρήση του εμβολίου mRNA-1273 σε εφήβους, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο που θα προστατεύει τους εφήβους, έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο στο φυσιολογικό πλαίσιο λειτουργίας του», σημειώνει σε σχετική δήλωσή του ο Στεφάν Μπανσελ, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Εν τω μεταξύ, αντίστροφα μετρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε έγγραφα, τα οποία αναφέρουν ότι τα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του για έγκριση έκτακτης ανάγκης.

Η τυπική έγκριση φαίνεται να είναι θέμα ωρών, ενώ το εμβόλιο αναμένεται να είναι διαθέσιμο ακόμα και αυτή την Παρασκευή. Έτσι, μετά τη Βρετανία και τον Καναδά, που επίσης έδωσε το «ok» για το σκεύασμα, και οι ΗΠΑ μπαίνουν στο κόλπο της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Πολιτείες έχουν εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech με την επιλογή να αγοράσουν έως και πέντε φορές περισσότερες. Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μην προχωρήσει σε παραγγελία 100 εκατομμυρίων δόσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενδέχεται να καθυστερήσει τη δεύτερη παρτίδα στις αρχές του 2021.

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν υποτάσσονται στο εκτελεστικό διάταγμα του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που ζητά τα σκευάσματα που θα παράγονται να διανέμονται πρώτα στις ΗΠΑ και μετά σε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε την Τρίτη ότι κατανοεί τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την ταχύτητα με την οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες παρήγαγαν εμβόλια, αλλά επέμεινε ότι δεν έγιναν καθόλου περικοπές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments