Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 11/12: Σε υψηλό επίπεδο πανελλαδικά – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Κρούσματα σήμερα 11/12: Σε υψηλό επίπεδο πανελλαδικά – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»
Κρούσματα σήμερα 11/12: Όπως δήλωσε και ο Στέλιος Πέτσας τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν ψηλά, όπως και ο τραγικός αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων - Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ - Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση - Οι φόβοι των ειδικών - Οι εξελίξεις με τα εμβόλια.

Τα νούμερα των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων που ανακοίνωσε και χθες (10/12) ο ΕΟΔΥ, όπως και όλες τις προηγούμενες μέρες δεν άφησαν περιθώριο για μεγαλύτερη «χαλάρωση» του lockdown. Ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση.

«Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: Δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στον βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας. Δεν μπορούμε, κατ’ επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε. Καταστάσεις συνωστισμού -όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία- χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» παρά το lockdown τόσων ημερών, ενώ παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ.

«Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη. Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά -ανά 100.000 κατοίκους  πληθυσμού-  εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται -με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών- και  η κατάσταση στη Δυτική Αττική. Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και  η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις Μ.Ε.Θ. των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Συνοπτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση αποφάσισε μετά και από τις εισηγήσεις των ειδικών:

Πρώτον: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

Δεύτερον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τρίτον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Τέταρτον: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Πέμπτον: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Πώς θα γίνεται το click away

Πώς λειτουργεί όμως το click away; Το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει οδηγίες. Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω  έξω από το κατάστημα. Για να πάει να παραλάβει το προϊόν που έχει αγοράσει κάποιος, θα στείλει μήνυμα 2 στο 13033 και θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε SMS από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής. Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία η οποία θα παραδίδεται από έναν άνθρωπο. svg%3E svg%3E

Οι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα, με απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

svg%3E

Διευκρινίζεται ότι το άνοιγμα αφορά μόνο μαγαζιά που έχουν είσοδο στο δρόμο (εξαιρούνται όσα μαγαζιά είναι σε εμπορικά κέντρα τα οποία θα παραμείνουν κλειστά) θα γίνει με αυστηρότατους όρους και τσουχτερά πρόστιμα αν υπάρξουν παρανομίες. Το πρόστιμο για όποιο κατάστημα δεχτεί μέσα πελάτη ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και φτάνει τα 50.000 ευρώ ενώ και η επιχείρηση θα αναστέλλει τη λειτουργίας της από 15 έως 90 ημέρες.

Ποια η διαφορά του click away με το e-shop και το e-commerce:

Την μέθοδο του click away εξηγεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Όπως τονίζει, είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών από τα καταστήματα χωρίς να μεσολαβεί courier. Το click away προβλέπει τα εξής τρία βήματα:

  • Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.
  •  Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
  • Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.
svg%3E

Tι είναι e-shop;

Ένα e-shop ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι «ο τόπος» όπου μια εταιρεία μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας ψηφιακά δίκτυα. Είναι ένα διαδικτυακό κατάστημα όπου οι πελάτες μπορούν να «επισκέπτονται» από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης στο  από το κινητό ή τον φορητό υπολογιστή τους.

Τι είναι e-commerce;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), το οποίο επίσης αναφέρεται ως διαδικτυακό εμπόριο (Internet commerce), αποτελεί την μεταφορά χρημάτων και δεδομένων για την εκτέλεση συναλλαγών σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (ή e-shop). Είναι ο συνδυασμός καινοτόμων πληροφοριακών και επικοινωνιακών τεχνολογιών, που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop), για την υποστήριξη και την ολοκλήρωση διαδικαστικών και στρατηγικών καθηκόντων για τις πωλήσεις τους, χωρίς τη χρήση φυσικών αντιγράφων. Το ηλεκτρονικό εμπόριο για πολλούς είναι η πώληση φυσικών προϊόντων στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί επίσης να περιγράψει κάθε είδους εμπορική συναλλαγή μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων.

H προειδοποίηση Βατόπουλου

Στο πόσο σημαντικό είναι να τηρηθούν πιστά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό ενόψει και των Χριστουγέννων στάθηκε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας πως «η όποια άρση των μέτρων ενόψει των εορτών δεν θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στον κορωνοϊό να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο».

«Ό, τι είναι να γίνει, δεν πρέπει να αυξήσει την κινητικότητα του ιού, μην δώσουμε την ευκαιρία στον ιό να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είμαστε σε οριακό σημείο, ο ιός βρίσκεται παντού. Δεν θέλουμε με τίποτα το πισωγύρισμα. Να βρεθούν τρόποι αγοράς ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στο Open.

«Έχουμε συρροές ακόμη και σε μικρά χωριά, είναι τόσο οριακή η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος στη συνέχεια.

Αναφορικά με το εμβόλιο και τις αλλεργίες που εμφάνισαν δύο άτομα που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Pfizer στη Μεγάλη Βρετανία, ο καθηγητής είπε: «Οι αλλεργίες είναι πάντα ένα πρόβλημα με τα σκευάσματα. Το εμβόλιο είναι το βασικό μας εργαλείο για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Δείτε τις δηλώσεις Βατόπουλου

Τα νέα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Ο Στέλιος Πέτσας στη σημερινή ενημέρωση – ανακοίνωση των μέτρων αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. «Ας δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε.

Προετοιμάζονται ήδη για τον σκοπό αυτό, 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και 65 Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ.  Προετοιμάζεται παράλληλα μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού με εγκυρότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, και διαφάνεια, για συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός στις πόλεις και τα χωριά μας. Υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή -για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας- είναι εθνική υπόθεση. Στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε, ώστε να φέρουμε στην ελληνική κοινωνία, το ταχύτερο δυνατό, την ανοσία και την απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι γίνεται με το εμβόλιο της Pfizer στις ΗΠΑ

Ευχάριστα νέα έρχονται από τις ΗΠΑ, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών, Άλεξ Αζάρ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, η έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού από τις ΗΠΑ μπορεί να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Μάλιστα, ίσως οι πρώτοι Αμερικανοί πολίτες να εμβολιαστούν ακόμη και τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ABC News «Good Morning America», ο Αζάρ σημείωσε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενημέρωσε τις εταιρείες που παρασκευάζουν το εμβόλιο ότι σχεδιάζει να προχωρήσει προς την έγκριση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες για τη μεταφορά του εμβολίου, πρόσθεσε.

«Έχω κάποια καλά νέα για εσάς. Πριν από λίγο η FDA ενημέρωση την Pfizer ότι σκοπεύει να προχωρήσει προς την έγκριση του εμβολίου τους. Μπορεί να δούμε ανθρώπους να εμβολιάζονται Δευτέρα, Τρίτη την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Αζάρ.

Κατά συντριπτική πλειοψηφία η έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech

Η ανεξάρτητη επιτροπή συμβούλων του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ τάχθηκε χθες Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου κατά συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης της κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, σε συνεργασία με την BioNTech, εναντίον του νέου κορωνοϊού, κάνοντας ακόμη ένα βήμα στον δρόμο προς την έναρξη του εμβολιασμού σε μια χώρα όπου ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 285.000 ανθρώπους επί συνόλου 15 και πλέον εκατομμυρίων, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η επιτροπή ενέκρινε, με 17 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά, τη γνωμοδότηση ότι τα εγνωσμένα οφέλη του εμβολίου, το οποίο ανέπτυξαν η αμερικανική Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech, βαραίνουν περισσότερο από τους κινδύνους για τους ανθρώπους 16 ετών και άνω στους οποίους θα χορηγηθεί. Ένα μέλος της απείχε.

Εμβόλιο Sanofi: Δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021

Με αργούς ρυθμούς προχωράει η ανάπτυξη του εμβολίου για τον κορωνοϊό από τη γαλλική Sanofi και τη βρετανική GlaxoSmithKline. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες το εμβόλιό τους δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021, αφού τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών ήταν χειρότερα του αναμενόμενου.

Το πρόγραμμα «καθυστερεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανοσολογική αντίδραση στους πιο ηλικιωμένους», επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους.

Επίσης, διευκρίνισαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια νέα έρευνα το 2021 προκειμένου να έχουν καταλήξει σε ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο ως το τέλος του έτους αυτού. Πλέον αναμένουν το σκεύασμά τους κατά της Covid-19 να είναι διαθέσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ αρχικά σκόπευαν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2021 και να παραδώσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στο ίδιο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Sanofi είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι σκόπευε να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης σε ανθρώπους στα τέλη Δεκεμβρίου. Όμως τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών πρώτης και δεύτερης φάσης έδειξαν αντίδραση κατώτερη της αναμενόμενης. Η ανοσολογική αντίδραση στους ενήλικες 18 με 49 ετών «ήταν αντίστοιχη με αυτή των ασθενών που ανέρρωσαν από covid-19», όμως η αντίδραση ήταν «ανεπαρκής» στους πιο ηλικιωμένους, εξήγησαν οι δύο εταιρείες.  svg%3E

«Όχι» του EMA για διαδικασίες-εξπρές στην έγκριση των εμβολίων

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) τάσσεται υπέρ της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναμονή μιας άδειας κυκλοφορίας υπό αίρεση (Conditional Marketing Authorization – CMA) προτού επιτρέψει την κυκλοφορία των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, η νέα εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Έμερ Κουκ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, δήλωσε σχετικά: «Ενώ είναι αναγκαία μια ταχεία απάντηση έναντι του κορωνοϊού, η ασφάλεια παραμένει για εμάς η νούμερο ένα προτεραιότητα. Τα εμβόλια αυτά θα διατεθούν σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γνωρίζουμε πολύ καλά την τεράστια ευθύνη που έχουμε, ώστε να τηρήσουμε όλες αυτές τις συστάσεις με σκοπό την προστασία του ανθρώπινου πληθυσμού», υπογράμμισε η κυρία Κουκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments