Internet

Internet
Το Διαδίκτυο (αγγλ. Internet) είναι παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθιερωμένη ομάδα πρωτοκόλλων, για να εξυπηρετεί εκατομμύρια χρήστες καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την προσέγγιση της «ιντερνετοφιλίας» (ένα μείγμα κλασικής «πλουραλιστικής» προσέγγισης και τεχνολογικού «ντετερμινισμού»), το Διαδίκτυο, αλλά και η ψηφιακή τεχνολογία γενικότερα, έχουν την ικανότητα να δημιουργούν «εικονικούς χώρους», «εικονικές κοινότητες», όπου παύουν να υφίστανται οι κοινωνικές και πολιτιστικές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο και που τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας αδυνατούν να ξεπεράσουν εύκολα. Η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου καθίσταται άμεση και αμφίδρομη. Δίνεται η δυνατότητα σε κάθε χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή συνδεδεμένου στο Διαδίκτυο, να πληροφορηθεί αλλά και να πληροφορήσει ανταλλάσσοντας απόψεις μέσω ενός πιο συμμετοχικού και λιγότερο ελεγχομένου διαύλου επικοινωνίας.

Οι χρήστες αποκτούν ολοένα και περισσότερο την ιδιότητα του παγκοσμίου πολίτη. Υπάρχει έντονη τάση, ήδη από την αρχή της εμφάνισής του διαδικτύου, να θεωρείται ένα άκρως δημοκρατικό μέσο μαζικής επικοινωνίας, το οποίο αποδιαμεσολαβεί την επικοινωνία και καθιστά ισχυρότερο τον μέσο άνθρωπο, καθώς δίνει στον τελευταίο τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεγάλο όγκο πληροφοριών συγκεντρωμένων σε ένα «χώρο» και την δυνατότητα της προσωπικής επιλογής των πληροφοριών αυτών. Συνεπώς, η βασική θέση της προσέγγισης αυτής είναι ότι το Διαδίκτυο θα εκδημοκρατίσει την κοινωνία με το να βελτιώσει την επικοινωνία καταργώντας την ανάγκη για διαμεσολάβηση.

Κοινές μέθοδοι πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι η επιλογική και η ευρυζωνική. Δημόσιοι χώροι για χρήση του Διαδικτύου περιλαμβάνουν τις βιβλιοθήκες και τα Internet cafes, όπου υπάρχουν διαθέσιμοι υπολογιστές με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν επίσης, σημεία πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους όπως είναι οι αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, μερικές φορές μόνο για σύντομη χρήση ενόσω περιμένουμε. Τέτοια σημεία είναι γνωστά και με διάφορους άλλους όρους, όπως «δημόσια περίπτερα Διαδικτύου», «δημόσια τερματικά Διαδικτύου» και «ιστο – τηλέφωνα».

 • Η δικτύωση μέσω Wi-Fi παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
 • Ασύρματα σημεία πρόσβασης (hotspot) που παρέχουν τέτοια πρόσβαση περιλαμβάνουν τα Wifi-cafes, όπου κάποιος αρκεί να φέρει τις δικές του/της ασύρματες συσκευές όπως φορητό Η/Υ ή PDA.
 • Οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να είναι δωρεάν σε όλους, είτε δωρεάν μόνο σε πελάτες, είτε επί πληρωμή.
 • Ένα hotspot δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον.
 • Ολόκληρες πανεπιστημιουπόλεις και πάρκα έχουν αυτή τη δυνατότητα, ακόμη και ολόκληρες περιοχές. Προσπάθειες να συνδεθεί και ο αγροτικός πληθυσμός έχουν οδηγήσει στα ασύρματα κοινοτικά δίκτυα.
 • Τα πλεονεκτήματα της πρόσβασης ενός χρήστη μέσω του δικού του υπολογιστή (αντί μέσω δημόσιου τερματικού) περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για κατέβασμα και ανέβασμα αρχείων χωρίς περιορισμούς, τη χρήση του αγαπημένου του φυλλομετρητή (ή προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων, το οποίο αποτελεί ορθότερη ορολογία των λέξεων: web browser) και των ρυθμίσεων αυτού (το μενού των ρυθμίσεων μπορεί να απενεργοποιηθεί σε έναν δημόσιο υπολογιστή) και την εκτέλεση δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο με τη χρήση δικών του προγραμμάτων και δεδομένων.
 • Χώρες με πολύ καλή πρόσβαση στο Ίντερνετ περιλαμβάνουν την Νότια Κορέα, όπου το 50% του πληθυσμού έχει ευρυζωνική πρόσβαση, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

Internet σχετικές ειδήσεις:

 • Ο Δημήτρης Κοντομηνάς σε διαφήμιση του 1975

  Ο Δημήτρης Κοντομηνάς σε διαφήμιση του 1975

  Δημήτρης Κοντομηνάς: Μια φωτογραφία που παρουσιάζει τον γνωστό επιχειρηματία αρκετά διαφορετικό από ό, τι είναι σήμερα. Βέβαια, έχουν περάσει και 45 χρόνια. Δεν τα λες και λίγα...

  Ο Δημήτρης Κοντομηνάς σε διαφήμιση του 1975
 • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός καλεί τους πάντες να μην χαλαρώσουν τα μέτρα

  Νέο μήνυμα Μητσοτάκη: «Έχουμε υποχρέωση κυρίως απέναντι στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας» να μη χαλαρώσουμε τα μέτρα

  Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ένα μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής. Βέβαια, πολλοί σχολιάζουν ότι δεν κρατήθηκαν ιδιαίτερα μέτρα στα εγκαίνια των τριών σταθμών του μετρό.

  Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός καλεί τους πάντες να μην χαλαρώσουν τα μέτρα
 • Αγωγή Νίκου Χατζηνικολάου για το Μένουμε Σπίτι

  Αγωγή Νίκου Χατζηνικολάου για το Μένουμε Σπίτι

  Νίκος Χατζηνικολάου: Σε αγωγή προτίθεται να προχωρήσει ο γνωστός δημοσιογράφος σε αυτούς που του χρεώνουν ότι πήρε χρήματα από την καμπάνια Μένουμε Σπίτι σαν ιδιοκτήτης Μέσων Ενημέρωσης, που ο ίδιος αρνείται ότι είναι δικά του.

  Αγωγή Νίκου Χατζηνικολάου για το Μένουμε Σπίτι
 • Φρίντα Κάλο: Έμπορος τέχνης λέει ότι βρήκε χαμένο έργο της Μεξικανού ζωγράφου

  Έμπορος τέχνης ισχυρίζεται ότι βρήκε χαμένο έργο της Φρίντα Κάλο

  Φρίντα Κάλο: Χαμένο έργο της μεξικανής ζωγράφου, ισχυρίζεται ότι βρήκε έμπορος τέχνης, Ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για τη γνησιότητα του πίνακα

  Φρίντα Κάλο: Έμπορος τέχνης λέει ότι βρήκε χαμένο έργο της Μεξικανού ζωγράφου
 • Γενιά «Ζ» στην Τουρκία – Στην Ελλάδα;

  Γενιά «Ζ» στην Τουρκία - Στην Ελλάδα;

  Ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr γράφει για τη γενιά «Ζ» στην Τουρκία. Οι νέοι Τούρκοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά ζητήματα και δηλώνουν πως τους ενδιαφέρουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Δεν βλέπουν τον λόγο να πεθάνουν στη Λιβύη για τις συμφωνίες του Ερντογάν. Στην Ελλάδα με την αντίστοιχη γενιά, τι γίνεται;

  Γιάννης Αντύπας
 • Γιάννης Αντύπας
 • Γενιά «Ζ» στην Τουρκία – Στην Ελλάδα;
 • Σκάνδαλο ΟΗΕ: Ψάχνουν τη μυστήρια κοπέλα με το κόκκινο φόρεμα

  Σάλος από το «ροζ» σκάνδαλο με εργαζόμενους του ΟΗΕ

  Σκάνδαλο ΟΗΕ: Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι δύο άνδρες - μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Τελ Αβίβ μετά το βίντεο που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου.

  Σκάνδαλο ΟΗΕ: Ψάχνουν τη μυστήρια κοπέλα με το κόκκινο φόρεμα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι