Internet

Internet
Το Διαδίκτυο (αγγλ. Internet) είναι παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθιερωμένη ομάδα πρωτοκόλλων, για να εξυπηρετεί εκατομμύρια χρήστες καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την προσέγγιση της «ιντερνετοφιλίας» (ένα μείγμα κλασικής «πλουραλιστικής» προσέγγισης και τεχνολογικού «ντετερμινισμού»), το Διαδίκτυο, αλλά και η ψηφιακή τεχνολογία γενικότερα, έχουν την ικανότητα να δημιουργούν «εικονικούς χώρους», «εικονικές κοινότητες», όπου παύουν να υφίστανται οι κοινωνικές και πολιτιστικές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο και που τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας αδυνατούν να ξεπεράσουν εύκολα. Η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου καθίσταται άμεση και αμφίδρομη. Δίνεται η δυνατότητα σε κάθε χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή συνδεδεμένου στο Διαδίκτυο, να πληροφορηθεί αλλά και να πληροφορήσει ανταλλάσσοντας απόψεις μέσω ενός πιο συμμετοχικού και λιγότερο ελεγχομένου διαύλου επικοινωνίας.

Οι χρήστες αποκτούν ολοένα και περισσότερο την ιδιότητα του παγκοσμίου πολίτη. Υπάρχει έντονη τάση, ήδη από την αρχή της εμφάνισής του διαδικτύου, να θεωρείται ένα άκρως δημοκρατικό μέσο μαζικής επικοινωνίας, το οποίο αποδιαμεσολαβεί την επικοινωνία και καθιστά ισχυρότερο τον μέσο άνθρωπο, καθώς δίνει στον τελευταίο τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεγάλο όγκο πληροφοριών συγκεντρωμένων σε ένα «χώρο» και την δυνατότητα της προσωπικής επιλογής των πληροφοριών αυτών. Συνεπώς, η βασική θέση της προσέγγισης αυτής είναι ότι το Διαδίκτυο θα εκδημοκρατίσει την κοινωνία με το να βελτιώσει την επικοινωνία καταργώντας την ανάγκη για διαμεσολάβηση.

Κοινές μέθοδοι πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι η επιλογική και η ευρυζωνική. Δημόσιοι χώροι για χρήση του Διαδικτύου περιλαμβάνουν τις βιβλιοθήκες και τα Internet cafes, όπου υπάρχουν διαθέσιμοι υπολογιστές με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν επίσης, σημεία πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους όπως είναι οι αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, μερικές φορές μόνο για σύντομη χρήση ενόσω περιμένουμε. Τέτοια σημεία είναι γνωστά και με διάφορους άλλους όρους, όπως «δημόσια περίπτερα Διαδικτύου», «δημόσια τερματικά Διαδικτύου» και «ιστο – τηλέφωνα».

 • Η δικτύωση μέσω Wi-Fi παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
 • Ασύρματα σημεία πρόσβασης (hotspot) που παρέχουν τέτοια πρόσβαση περιλαμβάνουν τα Wifi-cafes, όπου κάποιος αρκεί να φέρει τις δικές του/της ασύρματες συσκευές όπως φορητό Η/Υ ή PDA.
 • Οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να είναι δωρεάν σε όλους, είτε δωρεάν μόνο σε πελάτες, είτε επί πληρωμή.
 • Ένα hotspot δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον.
 • Ολόκληρες πανεπιστημιουπόλεις και πάρκα έχουν αυτή τη δυνατότητα, ακόμη και ολόκληρες περιοχές. Προσπάθειες να συνδεθεί και ο αγροτικός πληθυσμός έχουν οδηγήσει στα ασύρματα κοινοτικά δίκτυα.
 • Τα πλεονεκτήματα της πρόσβασης ενός χρήστη μέσω του δικού του υπολογιστή (αντί μέσω δημόσιου τερματικού) περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για κατέβασμα και ανέβασμα αρχείων χωρίς περιορισμούς, τη χρήση του αγαπημένου του φυλλομετρητή (ή προγράμματος ανάγνωσης ιστοσελίδων, το οποίο αποτελεί ορθότερη ορολογία των λέξεων: web browser) και των ρυθμίσεων αυτού (το μενού των ρυθμίσεων μπορεί να απενεργοποιηθεί σε έναν δημόσιο υπολογιστή) και την εκτέλεση δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο με τη χρήση δικών του προγραμμάτων και δεδομένων.
 • Χώρες με πολύ καλή πρόσβαση στο Ίντερνετ περιλαμβάνουν την Νότια Κορέα, όπου το 50% του πληθυσμού έχει ευρυζωνική πρόσβαση, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

Internet σχετικές ειδήσεις:

 • Κορωνοϊος Ελλάδα: Ανησυχία για την πορεία των κρουσμάτων – Τι αναφέρει ο καθηγητής Αχιλλέας Γκραβάνης

  «Τον Οκτώβριο θα ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα ημερησίως» - Τι αναφέρει ο καθηγητής Αχιλλέας Γκραβάνης

  Κορωνοϊος Ελλάδα: Αυξημένα σε ανησυχητικό βαθμό τα κρούσματα. Τ αναφέρει ο καθηγητής Αχιλλέας Γκραβάνης για την επιδείνωση της πανδημίας.

  Κορωνοϊος Ελλάδα: Ανησυχία για την πορεία των κρουσμάτων – Τι αναφέρει ο καθηγητής Αχιλλέας Γκραβάνης
 • Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης: Νέο βίντεο της εκστρατείας

  Νέο βίντεο της εκστρατείας «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης»

  Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης: Το βίντεο της εκστρατείας «Ελλάδας Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα, μετά από σχετική έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

  Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης: Νέο βίντεο της εκστρατείας
 • ΣΥΡΙΖΑ: O Αλέξης Τσίπρας από το 24ο συνέδριο Economist – Η αλλαγή ήταν αναγκαία για το κόμμα

  Τσίπρας από το 24ο συνέδριο Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται - Η αλλαγή ήταν αναγκαία για το κόμμα

  ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist, κάνοντας μια αναφορά στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι βρίσκονταν στο ακροατήριο.

  ΣΥΡΙΖΑ: O Αλέξης Τσίπρας από το 24ο συνέδριο Economist – Η αλλαγή ήταν αναγκαία για το κόμμα
 • Παπάς Ρέθυμνο μάσκες: Σάλος με το αντιδραστικό κήρυγμα ιερέα σε νηπιαγωγείο

  Αντιδραστικό κήρυγμα ιερέα σε νηπιαγωγείο στο Ρέθυμνο - «Κάνατε συλλαλητήριο για τον Φύσσα κι όχι για τις μάσκες» [vid]

  Παπάς Ρέθυμνο μάσκες: Ιερέας εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του σε αγιασμό για να κάνει αντιδραστικό κήρυγμα για τις μάσκες και να κατηγορήσει παρευρισκόμενους γονείς για τα συλλαλητήρια που έκαναν για «τον Φύσσα, για τον Γρηγορόπουλο, για τον ομοφυλόφιλο», αλλά όχι για τα παιδιά τους.

  Παπάς Ρέθυμνο μάσκες: Σάλος με το αντιδραστικό κήρυγμα ιερέα σε νηπιαγωγείο
 • Κυκλοφόρησε προσωπικό video παίκτριας του Big Brother

  Κυκλοφόρησε προσωπικό video παίκτριας του Big Brother

  Big Brother: Τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου κάνει άκρως ακατάλληλο υλικό με πρωταγωνίστρια μία από τις πλέον συζητημένες παίκτριες του «Μεγάλου Αδερφού»

  Κυκλοφόρησε προσωπικό video παίκτριας του Big Brother
 • Αστυνομικός Ομόνοια: Έδινε κλωτσιές σε άντρα με πατερίτσες μέσα στο μετρό

  Σοκαριστικό βίντεο με αστυνομικό να κλωτσά άντρα με γύψο και πατερίτσες στο μετρό Ομονοίας

  Αστυνομικός Ομόνοια: Ο άνδρας του οποίου η κατάσταση δεν μπορεί να διαπιστωθεί μέσω του βίντεο, διακρίνεται να δέχεται κλωτσιά στο στήθος από αστυνομικό που βρισκόταν στο σημείο.

  Αστυνομικός Ομόνοια: Έδινε κλωτσιές σε άντρα με πατερίτσες μέσα στο μετρό