Ελλάδα

Νέα μέτρα κορωνοϊός σήμερα: Τα ανακοινώνουν Πέτσας και Γεωργιάδης – Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί

Νέα μέτρα κορωνοϊός σήμερα: Τα ανακοινώνουν Πέτσας και Γεωργιάδης – Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί
Νέα μέτρα κορωνοϊός σήμερα: Στις 11 το πρωί θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σήμερα Παρασκευή στις 11:00 το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το ποια καταστήματα θα ανοίξουν μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε χθες Πέμπτη συμφώνησε κατά πλειοψηφία να εισηγηθούν άρση μέτρων στην κυβέρνηση και το άνοιγμα από Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και το click away από τα εμπορικά καταστήματα.

Η Επιτροπή στην εισήγησή της τονίζει πως στην περίπτωση που εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα λειτουργίας για τα καταστήματα που θα ανοίξουν (κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία), ενώ το click away να γίνεται αυστηρά και μόνο κατόπιν ραντεβού. Παράλληλα, οι ειδικοί ήταν αντίθετοι στο άνοιγμα των εμπορικών κέντρων. Όπως και να έχει, την τελική απόφαση έχει λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ανακοινωθεί σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τους Στέλιο Πέτσα και Άδωνι Γεωργιάδη, όπως αναφέραμε και παραπάνω. 

Εν τω μεταξύ, ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε χθες στην ΕΡΤ για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και το τι θα γίνει με τα εμβόλια. Την εκτίμηση ότι αν οι εμβολιασμοί ξεκινήσουν 10-14 Ιανουαρίου και εμβολιαστούν 2 εκατομμύρια πολίτες μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε κάνει το πρώτο τείχος άμυνας, έκανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Covid-19 στην ΕΕ.

Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση θα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών που θα εμβολιαστούν. Αν δηλαδή εμβολιαστούν αυτοί που είναι πιο πιθανό να μπουν στα νοσοκομεία, τότε θα σταματήσει η πίεση στο σύστημα Υγείας.

«Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να χαλαρώνει από αρχές Μαρτίου τα μέτρα γιατί δεν θα πιέζεται το ΕΣΥ με τόσους πολλούς διασωληνωμένους συμπατριώτες μας και δεν θα υπάρχει αυτός ο αριθμός θανάτων που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι παρενέργειες του εμβολίου που θα έρθει, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι αυτές που έχουν διαπιστωθεί είναι ελάχιστες, όπως πονοκέφαλος, μυαλγία στο σημείο που έχεις κάνει την ένεση, αίσθημα κόπωσης ή και λίγος πυρετός. «Όλα αυτά φεύγουν φεύγουν, πολύ σύντομα» ξεκαθάρισε και διευκρίνισε ότι οι πιο «δύσκολες» παρενέργειες είναι ότι σε 64 άτομα βρέθηκε μια λεμφαδενοπάθεια, τοπική στο 90% των περιπτώσεων, δηλαδή εκεί που έγινε η ένεση, η οποία έφυγε σε δέκα μέρες. Σε 4 περιπτώσεις υπήρξε και μια μικρή πάρεση προσώπου που ήταν όμως παροδικό φαινόμενο, ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.

Μιλάμε όμως ότι ήταν 19.000 άτομα (σ.σ. οι εθελοντές που εμβολιάστηκαν στις κλινικές δοκιμές), είναι απειροελάχιστο το ποσοστό (των παρενεργειών), υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος ενώ απευθυνόμενους σε όσους μπορεί να φοβούνται επειδή παρουσιάζουν αλλεργίες σε κάποιο φάρμακο έφερε ως παράδειγμα τον εαυτό του.

«Εγώ έχω αλλεργία σε δύο συγκεκριμένα φάρμακα, έχω ένα ήπιο άσθμα, επίσης είμαι αλλεργικός στη σκόνη, στη γύρη. Σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάω να κάνω το εμβόλιο; Όχι, προφανώς και θα πάω να το κάνω. Μιλάμε τώρα για ανθρώπους που έχουν συστηματικά βαριές αλλεργίες, παίρνουν βαριές θεραπείες γι’αυτές τις αλλεργίες, που θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους. Κι εκεί αν θα κάνουν το εμβόλιο, θα το κάνουν υπό ειδικές συνθήκες», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments