Διεθνή

Νοσοκομεία και κορωνοϊός: Ένα στα τέσσερα παγκοσμίως δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό

Νοσοκομεία και κορωνοϊός: Ένα στα τέσσερα παγκοσμίως δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό
Νοσοκομεία και κορωνοϊός: Στις 47 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου η κατάσταση είναι καταστροφική.

Σε μια νέα προειδοποίηση προέβη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφορικά με τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, καθώς, όπως αναφέρει, ένα στα τέσσερα δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό και βασικές υπηρεσίες υγιεινής και απολύμανσης, εκθέτοντας το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό.

«Το να εργάζονται σε ένα νοσοκομείο χωρίς νερό, σύστημα αποχέτευσης και απολύμανση ισοδυναμεί με το να στέλνουμε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς να εργαστούν χωρίς ατομικό εξοπλισμό προστασίας», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Άλλωστε, υπενθύμισε ότι «η παροχή νερού, η απολύμανση και το σύστημα αποχέτευσης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση του κορωνοϊού. Όμως παραμένουν πολλά προβλήματα να ξεπεραστούν, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αν και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% του πληθυσμού, αποτελούν το 14% των κρουσμάτων.

Επιπλέον, περίπου 1,8 δισεκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται ή εργάζονται σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό ή σύστημα αποχέτευσης, σύμφωνα με ό,τι επεσήμαναν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef σε κοινή τους έκθεση, η οποία βασίστηκε στα δεδομένα 165 χωρών.

«Στέλνοντας επαγγελματίες υγείας και ανθρώπους που έχουν ανάγκη θεραπεία σε εγκαταστάσεις χωρίς καθαρό νερό, ασφαλείς τουαλέτες ή ακόμη και σαπούνι θέτουμε τις ζωές τους σε κίνδυνο», εξήγησε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φόρε. «Αυτό ήταν αλήθεια πριν την πανδημία αλλά φέτος αυτή έχει καταστήσει αδύνατο να αγνοήσουμε τις διαφορές».

Να αναφέρουμε πως σύμφωνα με την έκθεση, ένα νοσοκομείο στα τέσσερα παγκοσμίως δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, ένα στα τρία δεν μπορεί να διασφαλίσει την υγιεινή των χεριών στους χώρους παροχής φροντίδας, ένα στα δέκα δεν έχει υπηρεσίες απολύμανσης και ένα στα τρία δεν διαχωρίζει με ασφάλεια τα απορρίμματα.

Τέλος, στις 47 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου η κατάσταση είναι καταστροφική αφού ένα στα δύο νοσοκομεία δεν έχει πόσιμο νερό, ένα στα τέσσερα υπηρεσίες υγιεινής χεριών στους χώρους παροχής φροντίδας και τρία στα πέντε δεν διαθέτουν βασικές υπηρεσίες απολύμανσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments