Άποψη

Άδωνις Γεωργιάδης περί εξοπλισμών – Οι αμερικανικές φρεγάτες και τα F-35

Άδωνις Γεωργιάδης περί εξοπλισμών – Οι αμερικανικές φρεγάτες και τα F-35
Άδωνις Γεωργιάδης περί εξοπλισμών: Σε δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά φαίνεται πως η αξιοπιστία των φρεγατών έχει αμφισβητηθεί με δηλώσεις του Αρχηγού Ναυτικού (CNO) Ναυάρχου Michael Gilday.

Δεν γνωρίζουμε με ποια ακριβώς αρμοδιότητα το έπραξε αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε δημοσίως περί εξοπλισμών. Έκανε ανακοινώσεις για την ακρίβεια.

Μιλώντας στο «2nd South East Europe & East Med Forum», είπε για τις φρεγάτες των ΗΠΑ τις οποίες οι ίδιοι οι Αμερικανοί καλούν το ναυτικό τους να τις «βυθίσει» λόγω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πως «το πρόγραμμα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται σε εξέλιξη, πιο πιθανό με τις ΗΠΑ κι αυτό έχει να κάνει και με το (αμερικανικό) ενδιαφέρον μέσω της ΟΝΕΧ για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και την προσφορά για τις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά». Η ONEX με ανακοίνωση της έκανε σαφές ότι η προσφορά που έκανε για τον Σκαραμαγκά ήταν συμβολική. Αυτό όμως είναι το λιγότερο…

Φαίνεται ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου θέλουν να έχουν άποψη και για τα εξοπλιστικά δεν έχουν διαβάσει ή δεν έχουν ακούσει απολύτως τίποτα για το θέμα των αμερικανικών φρεγατών. Δεν θα επαναλάβουμε το άρθρο του Forbes με τίτλο «Βυθίστε τις φρεγάτες μας». Η αξιοπιστία των φρεγατών έχει αμφισβητηθεί με δηλώσεις του Αρχηγού Ναυτικού (CNO) Ναυάρχου Michael Gilday, στο defensenews. Ο Ναύαρχος παραδέχτηκε τα προβλήματα και δεσμεύτηκε να τα λύσει. Μια πρόταση που θα πρέπει ίσως να εξετάσει είναι αυτή του Forbes.

Στο θέμα έχουν αναφερθεί πολλοί και αξιοσέβαστοι αναλυτές που σίγουρα κάτι παραπάνω γνωρίζουν από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο κος Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι μετά από την αναβάθμιση των F-16, που ακόμα περιμένουμε να αρχίσει, η Ελλάδα θα εισέλθει και στο πρόγραμμα των F-35. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 θα έχει ολοκληρωθεί το 2027, στην καλύτερη περίπτωση.

Μέχρι τότε ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνει κιόλας, γιατί μέχρι το 2027, το μόνο βέβαιο είναι ότι όλα θα είναι πολύ διαφορετικά. Βεβαίως δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι με τις δηλώσεις του ο κος Γεωργιάδης έρχεται σε αντίθεση με όσα ο αρμόδιος υπουργός έχει πει.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει δηλώσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι στο θέμα των φρεγατών ακόμη όλα είναι ανοιχτά. Και θα κλείσουμε με μια επισήμανση: Δεν θέλουμε να αγοράσουμε πλοία δισεκατομμυρίων μόνο για να σώσουμε τα ναυπηγεία, θέλουμε πλοία για να επιβεβαιώσουμε τη ναυτική μας κυριαρχία στο Αιγαίο, αλλά και να ενισχύσουμε τη ναυτική μας παρουσία στη Μεσόγειο. Αυτός είναι ο πρώτος και κύριος στόχος. Όλα τα άλλα  ακολουθούν…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments