Πολιτική

Κεραμέως για Πανεπιστήμια: «Θα μπει ένα τέλος στους αιώνιους φοιτητές»

Κεραμέως για Πανεπιστήμια: «Θα μπει ένα τέλος στους αιώνιους φοιτητές»
Κεραμέως για Πανεπιστήμια: Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Τι τονίζει η Νίκη Κεραμέως.

Νέο τοπίο στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα Πανεπιστήμια διαμορφώνει το υπουργείο Παιδείας, με τη Νίκη Κεραμέως να τονίζει πως προωθείται η θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Τμήμα και η διπλή κατάθεση μηχανογραφικού δελτίου. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η υπουργός τόνισε πως πρόκειται για προτάσεις υπό συζήτηση, με την εισήγηση να εφαρμοστούν από φέτος.

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως “δεν επηρεάζουν σε τίποτα την προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις”.

Εξήγησε πως “στόχος είναι να αντιμετωπιστεί μία παθογένεια πολλών ετών, εξαιτίας της οποίας βλέπαμε εισακτέους στα Πανεπιστήμια με βαθμολογία… 2 και 3. Ενθαρρύνουμε τους υποψηφίους να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές. Επιλέξαμε να μην προκρίνουμε ένα απόλυτο μέγεθος ως ελάχιστη βάση εισαγωγή (π.χ. το 10), αλλά να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα να ορίσει εκείνο τη βάση”.

Στη συνέχεια η κ. Κεραμέως υπογράμμισε, “βλέπουμε φοιτητές να καταλήγουν σε τμήματα για τα οποία δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον. Με τη διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσης, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία επιλογής”. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη βεβαιότητά της για αυτό, λέγοντας ότι “θα μπει ένα τέλος και στους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές. Μιας και σήμερα ένα 30% δεν αποφοιτά ποτέ”.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι “είναι πολύ σημαντικό ότι οι Πρυτάνεις στηρίζουν την πρόταση για ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια”. Αναφορικά με τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, είπε πως είναι υπό συζήτηση. Όσο για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αποκρίθηκε: «Προσπαθούμε να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, κρίνοντας βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα και περιμένοντας τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων”.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου η κ. Κεραμέως είχε διάλογο με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας για ρυθμίσεις σχετικά με αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ενίσχυση της ασφάλειας στα ΑΕΙ. Η υπουργός παρουσίασε τις προτάσεις του υπουργείου, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενσωμάτωση σχολίων των πρυτάνεων στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, καθώς και την προετοιμασία περαιτέρω συζήτησης στη Σύνοδο.

Συνοπτικά πρότεινε:

  • Ενίσχυση ακαδημαϊκών προϋποθέσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων,
  • θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα,
  • σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας,
  • σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπως συστήματα ελεγχόμενης εισόδου,
  • ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments