Διεθνή

Πομπέο σε Τσαβούσογλου: «Διευθετήστε το πρόβλημα με τους S-400»

Πομπέο σε Τσαβούσογλου: «Διευθετήστε το πρόβλημα με τους S-400»
Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Να επανέλθει στην τήρηση της υποχρέωσής της ως κράτος μέλος του NATO να αγοράζει εξοπλισμούς συμβατούς με αυτούς της Συμμαχίας, προέτρεψε την Άγκυρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Στις κυρώσεις που επέβαλλε η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα για την αγορά τους S-400 από τη Ρωσία αναφέρθηκε ο Μάικ Πομπέο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για τα πυραυλικά συστήματα δεν έχουν στόχο να «εξασθενίσουν» τις αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας.

«Σκοπός των κυρώσεων είναι να εμποδιστεί η Ρωσία να εξασφαλίσει έσοδα, πρόσβαση και επιρροή στον τουρκικό αμυντικό μηχανισμό» είπε ο κ. Πομπέο.

Οι κυρώσεις «δεν έχουν σκοπό να εξασθενίσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες ή το επίπεδο ετοιμότητας και το αξιόμαχο της Τουρκίας ή άλλων συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ», πρόσθεσε και προέτρεψε την Τουρκία να διευθετήσει το πρόβλημα των S-400 κατά τρόπο σύμφωνο προς την αμυντική συνεργασία των χωρών επί δεκαετίες και «να επανέλθει στην τήρηση της υποχρέωσής της ως κράτος μέλος του NATO να αγοράζει εξοπλισμούς συμβατούς με αυτούς του NATO».

Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει»

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24 είχε τονίσει πως «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα, αφού εξετάσει τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ».

Παράλληλα, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση για την επιβολή κυρώσεων λανθασμένη νομικά και πολιτικά υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ είχε προσθέσει ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα. Σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου είχε σχολιάσει “ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Άγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία”.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της αγοράς των S-400. Απαγόρευσαν εφεξής τη χορήγηση αδειών για την εξαγωγή όπλων στην τουρκική κρατική υπηρεσία που χειρίστηκε την αγορά του ρωσικού συστήματος, την SSB. Η απόφαση προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων στον πρόεδρο της SSB, τον Ισμαήλ Ντεμίρ, και άλλα ηγετικά στελέχη της υπηρεσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments