Διεθνή

ΠΟΥ: Μακροπρόθεσμες οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία από τον κορωνοϊό

ΠΟΥ: Μακροπρόθεσμες οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία από τον κορωνοϊό
ΠΟΥ: Το ένα τρίτο ή περισσότεροι του ενήλικου πληθυσμού νοιώθουν στενοχωρημένοι.

Για αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας στην Ευρώπη η οποία θα είναι μακροπρόθεσμη και μεγάλη προειδοποίησε σε χριστουγεννιάτικο μήνυμα του σήμερα ο επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης Δρ. Χανς Κλούγκε.

Ο Δρ. Χανς Κλούγκε ανέφερε ως αιτίες της αυξανόμενης κρίσης στην ψυχική υγεία τις ανησυχίες γύρω από τη μετάδοση ιού, τον ψυχολογικό αντίκτυπο των περιορισμών και της αυτο-απομόνωσης, καθώς και τις επιπτώσεις της ανεργίας, των οικονομικών ανησυχιών και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μάλιστα σε εθνικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τα αρχικά στάδια της πανδημίας αποκαλύπτεται ότι το ένα τρίτο ή περισσότεροι του ενήλικου πληθυσμού νοιώθουν στενοχωρημένοι, ενώ σε άλλη έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το COVID-19 και τους νέους διαπιστώθηκε ότι λόγω της πανδημίας, 1 στους 2 νέους (ηλικίας 18-29 ετών) υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος, και 1 στους 6 πιθανώς θα επηρεαστεί το επόμενο διάστημα από αυτήν. Ειδικά για τον τομέα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας η μελέτη εντόπισε μεγάλο άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστό 20%.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία εξαιτίας της πανδημίας θα επιδεινωθούν και από τις ανησυχίες που εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και των εορτών και κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στους φίλους και στις οικογένειές. Και είναι ζωτικής σημασίας, όπως σημείωσε, έστω και χωρίς φυσική επαφή να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του αντίκτυπο με όποιον τρόπο αυτό είναι δυνατό και ειδικά με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα Δρ. Χανς Κλούγκε αναφερόμενος στις οικογένειες που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους, από κοινού επανέλαβε την θέση του Π.Ο.Υ, ότι θα πρέπει να σταθμίσουν το ρίσκο μιας επίσκεψης ή οικογενειακής συγκέντρωσης, αν και το ασφαλέστερο πράγμα, όπως είπε, είναι να μείνουν στο σπίτι, υπενθυμίζοντας πως ακόμη και αν χωριστούν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, δεν θα είναι μόνοι καθώς υπάρχουν δυνατότητες επικοινωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments