Πολιτική

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρόνοιες για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρόνοιες για τις Ένοπλες Δυνάμεις
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, της νόσου Covid-19, ουδόλως έχει επηρεάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Καθησυχαστικός για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού από τις Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίστηκε ο πουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, της νόσου Covid-19, ουδόλως έχει επηρεάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ και τη μαχητική ικανότητά τους, ενώ ο μέσος όρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου βρίσκεται κάτω του μέσου όρου του γενικού πληθυσμού, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στην απάντησή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι «αναφορικά με τα τον έλεγχο για τη νόσο (Test Covid-19) στις ΕΔ, αυτός πραγματοποιείται κατά περίπτωση σε κάθε ύποπτο για τη νόσο περιστατικό. Βεβαίως, σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε περίοδο κατατάξεων, ή όπου αλλού κριθεί επιχειρησιακά αναγκαίο, πραγματοποιούνται μαζικοί έλεγχοι σε όλο το προσωπικό».

Παράλληλα, έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρόνοιες, «τόσο από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όσο και από τις υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της υγειονομικής κρίσης». Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό:

Από το ΓΕΣ έχουν διατεθεί πιστώσεις 910.000 ευρώ από πόρους Υγειονομικού (φαρμακείων) και αγοράσθηκαν:

  • Μάσκες χειρουργικές μιας χρήσης: 1.656.530 τεμάχια,
  • Γάντια αναποστείρωτα γενικής χρήσης: 1.312.536 τεμάχια, από την 441 ΑΒΥΥ παρήχθησαν 44.000 λίτρα αντισηπτικού διαλύματος, μεγάλο μέρος των οποίων χορηγήθηκε σε σχηματισμούς – μονάδες – σχολές – ΚΕΝ – ΣΥΠΟ (Σημεία Υποδοχής Οπλιτών) – υπηρεσίες και στρατεύσιμους των λοιπών Κλάδων (ΓΕΝ – ΓΕΑ), ενώ έχει δημιουργηθεί και επαρκές απόθεμα.

Έγινε παραγγελία ύψους 69.030 ευρώ στην NSPA και αγοράσθηκαν για τις ανάγκες των στρατιωτικών νοσοκομείων:

  • Χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης: 50.000 τεμάχια,
  • Μάσκες ΚΝ95 (τύπου FFΒ2): 1.800 τεμάχια,
  • Γυαλιά προστασίας Ρ\/C: 5.000 τεμάχια,
  • Ρόμπες ιατρικές (ολόσωμες): 5.000 τεμάχια.

Περαιτέρω έχουν διατεθεί πιστώσεις συνολικού ύψους 5.458.635 ευρώ:

  • Για την προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού 3.086.455 ευρώ,
  • Για υλικά καθαριότητας και μέσων ατομικής προστασίας: 416.077 ευρώ,
  • Για την προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού νοσοκομείων, εργοστασίων και μονάδων: 822.587 ευρώ,
  • Για την προμήθεια πρώτων υλών παραγωγής μέσων προστασίας και λοιπών υλικών (δοχεία, υλικά συσκευασίας, θερμόμετρα, κ.λπ.): 728.079 ευρώ,
  • Για αμοιβές απολυμάνσεων: 15.297 ευρώ και
  • Για την προμήθεια εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης και τηλεδιάσκεψης (τηλεργασίες): 390.140 ευρώ.

Για την προστασία του προσωπικού του Στρατού Ξηράς:

  • Το 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσης, παρήγαγε και χορήγησε σε μονάδες του ΣΞ:
  • Υγρό καθαρισμού χεριών: 22.616 κιλά,
  • Λευκαντικό επιφανειών με βάση το χλώριο: 40.040 κιλά,
  • Το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο κατασκεύασε και κατένειμε 141.316 «μάσκες προστασίας τριών στρώσεων» ενώ το προσωπικό (190 άτομα/ημέρα) εργαζόταν κατά μέσο όρο 6,5 ώρες/ημέρα σε 2 βάρδιες (07:00 έως 15:00 και 15:00 έως 20:00), από 2 Απριλίου έως 8 Μαΐου 2020, με αποτέλεσμα την αποφυγή υπερωριακής απασχόλησης,
  •  Το 301 Εργοστάσιο Βάσης, διασκεύασε στρατιωτικό όχημα, το οποίο χρησιμοποιείται για την απολύμανση εξωτερικών χώρων.

Για το Πολεμικό Ναυτικό του οποίου τα πλοία εν συνόλω επιχειρούν αδιαλείπτως, εν πλω, χωρίς να επηρεασθεί το προσωπικό από την υγειονομική κρίση, όπως ανέφερε, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέπεμψε σε συνημμένους πίνακες όπου εμφαίνονται οι προμήθειες του υγειονομικού υλικού.

Στην Πολεμική Αεροπορία για την κάλυψη των απαιτήσεων διενεργήθηκαν συγκεντρωτικές προμήθειες/παραλαβές μασκών από το ΓΕΑ ως εξής:

  • Τον Απρίλιο 2020, προμήθεια 200.000 τεμαχίων χειρουργικής μάσκας συνολικής αξίας 106.000 $ (USD), με τη συμμετοχή της Π.Α. σε συγκεντρωτική προμήθεια Νατοϊκών χωρών, που διενεργήθηκε μέσω της ΝSΡΑ,
  • Τον Απρίλιο 2020, με διάθεση άνευ κόστους από το Υπουργείο Υγείας μέσω της 441 ΑΒΥΥ, 194.000 τεμ. χειρουργικής μάσκας,
  • Τον Σεπτέμβριο 2020, προμήθεια 500.000 τεμαχίων χειρουργικής μάσκας, συνολικής αξίας 40.545 ευρώ. Προμήθειες μικρότερων ποσοτήτων μασκών διενεργήθηκαν και σε τοπικό επίπεδο, από επί μέρους Μονάδες της Π.Α. και το 251 ΓΝΑ.

«Όλα τα παραπάνω υλικά διανεμήθηκαν και εξακολουθούν να διανέμονται, με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων, στο προσωπικό των ΕΔ αλλά και στα στρατιωτικά νοσοκομεία», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στα ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, οι διοικήσεις τους έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις εντολές του ΓΕΕΘΑ για την προστασία των σπουδαστών και των εκπαιδευτών τους από την υγειονομική κρίση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments