Ελλάδα

Εμβολιασμός ενημέρωση: Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινάνε οι εμβολιασμοί – Το εμβόλιο είναι δώρο της επιστήμης

Εμβολιασμός ενημέρωση: Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινάνε οι εμβολιασμοί – Το εμβόλιο είναι δώρο της επιστήμης
Εμβολιασμός ενημέρωση: Μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του εμβολίου, στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινάει ο εμβολιασμός στη χώρα.

Από σήμερα, στο υπουργείο Υγείας, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας του εμβολιασμού, κατά της covid-19.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα δόθηκε η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο εμβόλιο των BioNTech-Pfizer, ανοίγοντας τον δρόμο για τον εμβολισμό στην Ευρώπη.

Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου πήρε ξεκινώντας τον λόγο, αναλύοντας το πώς λειτουργεί η Επιτροπή σχετικά με τον εμβολιασμό που θα γίνει στην χώρα μας και σημειώνοντας πως τα εμβόλια σώζουν ζωές.

“Τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες όπως ο FDA και μετά από πολύ αυστηρή διερεύνηση φτάνουν στην έγκριση. Για να εγκριθούν, πρέπει να πληρούν τρεις αυστηρές προϋποθέσεις. Να μην έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, να αυξάνουν τα προστατευτικά αντισώματα και να αυξάνουν την προστασία του ασθενή όταν εκτεθεί στη νόσο. Το πρώτο εμβόλιο που έρχεται είναι αυτό της Pfizer που έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο MRNA”, συνέχισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεοφάνους, ο οποίος μίλησε για την επιχείρηση “Ελευθερία” όπως έχει ονομαστεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα ενάντια στον φονικό ιό.

«Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους. Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε πέντε τέτοιους χώρους. Στη διανομή θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές.» επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στη μεταφορά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σημείωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση ραντεβού, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας είπε: Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.750 εμβολίων της Pfizer. Την επόμενη μέρα, στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στον Ευαγγελισμό, στο Σωτηρία, στο Αττικό, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Στις 28/12 θα γίνει η διανομή στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως 30 Δεκεμβρίου, θα παραλάβουμε εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer, 83.850 δόσεων. Στην συνέχεια, έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις από την Pfizer κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Έως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer 1.265.550 δόσεις.

Σε αυτές θα προστεθούν τον Ιανουάριο -από την στιγμή που θα εγκριθούν- και οι δόσεις των εμβολίων της Moderna και της Astrazeneca. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού είπε πως αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Δείτε live την ενημέρωση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments