Ελλάδα

Εμβόλιο κορωνοϊός Ελλάδα: Πόσες παρτίδες θα έρθουν – Ποιοι θα το κάνουν πρώτοι

Εμβόλιο κορωνοϊός Ελλάδα: Πόσες παρτίδες θα έρθουν – Ποιοι θα το κάνουν πρώτοι
Εμβόλιο κορωνοϊός Ελλάδα: Τα στοιχεία έδωσαν στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών οι Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Αγαθοκλέους. Τι αναφέρει τροπολογία που κατέθεσε σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας.

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τον ερχομό του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech στην Ελλάδα μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Κομισιόν.

Όπως ενημέρωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την ίδια μέρα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 26 Δεκεμβρίου, θα παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη παρτίδα εμβολίων των δύο εταιρειών, σύνολο 9.750 δόσεις.

Την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» και «Θριάσιο». Εκείνη τη μέρα αναμένεται να εμβολιαστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου. Έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.

Οι παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις και σε αυτές αναμένεται να προστεθούν κι άλλες δόσεις τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση και τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca.

Να σημειώσουμε ότι το βράδυ της Τετάρτης η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ είπε: «Όλα τα κράτη-μέλη έχουν πρόσβαση με τους ίδιους όρους στα εμβόλια όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και η Επιτροπή τα εγκρίνει».

Υπογράμμισε ότι αυτό που «είναι σημαντικό ήταν να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια στο χαρτοφυλάκιο». «Και γι’αυτό το λόγο είχαμε προχωρήσει στο να κλείνουμε συμφωνίες προαγοράς με πολλές διαφορετικές εταιρείες», επισήμανε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει μια κούρσα 100 μέτρων σε σχέση σε άλλες χώρες. Εδώ η προσπάθεια είναι να νικήσουμε τον ιό, όλοι μαζί».

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Το χρονοδιάγραμμα περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, που έχει αναλάβει τον συντονισμό του σχεδίου εμβολιασμού που ονομάζεται «Ελευθερία», κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 που ξεκίνησε σήμερα και θα γίνεται κάθε Δευτέρα στις 18:00.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους «όσο προχωράμε τόσο περισσότερες εταιρίες θα λαμβάνουν έγκριση τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων».

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνθρωποι άνω των 85 ετών. Η προτεραιοποίηση των πληθυσμών που θα εμβολιαστούν στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό, ανέφερε κατά την ενημέρωση η κ. Θεοδωρίδου.

Με βάση τον προγραμματισμό η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Από αύριο η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα είναι σε λειτουργία και οι πολίτες θα μπορούν αντλούν πληροφορίες.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια. «Και ναι το εμβόλιο θα γίνεται υπό την ιατρική εποπτεία. Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ήπιες παρενέργειες έχει προβλεφθεί χρόνος γύρω στα 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν».

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς εξειδικευμένους χώρους και έχουν εξασφαλιστεί πέντε τέτοιοι χώροι και έχουν εφοδιαστεί με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Οι εταιρίες που θα κάνουν την διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων.

Την εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Την ευθύνη για τη διαδικασία εμβολιασμού του πολίτη έχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Θα παίρνουν βεβαίωση εμβολιασμού όλοι οι πολίτες

Βεβαίωση εμβολιασμού θα λαμβάνουν όλοι όσοι κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα, αναμένεται να δημιουργηθεί η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού, μέσω της οποίας μετά τη διενέργεια του εμβολιασμού θα μπορεί κανείς να αιτηθεί την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης.

Αυτή θα περιλαμβάνει το όνομα, το επώνυμο, τον ΑΜΚΑ, την ημερομηνία εμβολιασμού, το εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου.

Στην ίδια τροπολογία, μάλιστα, διευκρινίζεται ο οδικός χάρτης των εμβολιασμών. Για παράδειγμα δημιουργείται σύστημα προτεραιοποίησης εμβολιαζόμενων, τίθεται σε ισχύ το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και καθορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζονται τα κριτήρια προτεραιοποίησης των πολιτών που θα προσέρχονται προς εμβολιασμό.

Επίσης, συστήνεται τριμελής Επιτροπή Διαχείρισης Προμηθειών για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων εμβολίων και την ταχύτερη δυνατή διάθεσής τους, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και Υγείας να διαθέτουν προσωπικό για το συντονισμό και τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας των εμβολίων.

Με αφορμή, μάλιστα, τη συγκεκριμένη τροπολογία, αλλά και μια ακόμα του Στέλιου Πέτσα που αφορά το νομικό πλαίσιο που διέπει τις διαφημίσεις, έγινε σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή. Ειδικότερα, λίγα λεπτά προτού κλείσει η συνεδρίαση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός κατέθεσε νέα τροπολογία, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως τόνισαν οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι δεν υπάρχει χρόνος προκειμένου να τη διαβάσουν και να τοποθετηθούν σχετικά, προτείνοντας η συνεδρίαση να συνεχιστεί αύριο το πρωί μετά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments