Ελλάδα

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με αυστηρά μέτρα – Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με αυστηρά μέτρα – Τι εξετάζουν οι ειδικοί
Χριστούγεννα 2020: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την Πρωτοχρονιά, αν επιβαρυνθεί το φορτίο, άφησε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όχι κάλαντα, όχι αγκαλιές και τραγούδια – απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και σαρωτικοί έλεγχοι της αστυνομίας. Αυτή θα είναι η εικόνα των Χριστουγέννων του 2020.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε για νέα μέτρα την Πρωτοχρονιά εάν τις επόμενες ημέρες υπάρξει χαλάρωση στους υφιστάμενους περιορισμούς. Μέτρα και εμβόλιο είναι οι δυο παράγοντες που θα ξεκλειδώσουν τη χώρα – όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Επιχείρηση «βαθιά κατάψυξη» για τα εμβόλια

Τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου είναι δεδομένα. Τι θα ακολουθήσει όμως; Θα αρχίσει να ξεκλειδώνει η χώρα ή θα παραταθεί το lockdown; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Να γιορτάσουμε σε στενό κύκλο

«Όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα περιορισμού, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα». Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα κριθεί η επόμενη ημέρα. Το στοίχημα είναι να γιορτάσουμε σε όσο το δυνατόν πιο στενό κύκλο και να μην αφήσουμε στον κορωνοϊό περιθώρια… να γιορτάσει εκείνος.

Η ισχυρή σύσταση είναι στα γιορτινά τραπέζια να κάτσουν το πολύ 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, τα μεσημέρια, παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ενώ και για να μετακινηθούμε θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6. Από τις 22.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 τα ξημερώματα, ακόμα και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μόνο εργαζόμενοι θα κυκλοφορούν και θα υπάρχουν παντού μπλόκα της αστυνομίας. Όποιο αυτοκίνητο ή πεζός κινείται, θα ελέγχεται.

Πότε θα κριθεί… το lockdown

Οι έλεγχοι σήμερα στα ΚΤΕΛ στον Κηφισό ήταν εξονυχιστικοί μέσα και έξω από το σταθμό, στους επισκέπτες και τους επιβάτες μέσα στα λεωφορεία ενώ φυσικά βρέθηκαν και παραβάτες Τα επιδημιολογικά δεδομένα στις πρώτες ημέρες του χρόνου θα καθορίσουν αν θα έχουμε χαλάρωση των μέτρων μετά τις 7 Ιανουαρίου, παράταση του lockdown ή περιορισμούς κατά περίπτωση σε τοπικό επίπεδο.

Σήμερα η κυβέρνηση δια μέσου του κ. Χαρδαλιά, υπογράμμισε ότι οι ημέρες των κοινωνικών επαφών είναι κρίσιμες, κι αν δεν προσέξουμε θα ανακοινωθούν νέα μέτρα ενόψει Πρωτοχρονιάς. Αυτό που εξετάζουν στην κυβέρνηση είναι να καταργηθεί ο αριθμός «εννέα» και άπαντες να κάνουμε μόνοι μας ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς.

«Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα – Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα»

Αυστηρό το μήνυμα του Νίκου Χαρδαλιά για τις ημέρες των εορτών. «Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα».

Τα μέτρα προστασίας συνεχίζονται κανονικά και επιπλέον, διευκρίνισε ο υφυπουργός, τις γιορτινές ημέρες:

-Επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες.

-Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα.

-Η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρηθεί η εικόνα βελτίωσης ως προς το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας με επιπλέον μέτρα την Πρωτοχρονιά, εάν σημειωθεί υγειονομική επιβάρυνση τα Χριστούγεννα.

Μετάλλαξη και σταθερή εικόνα στην Ευρώπη

Στη σταθερή επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης αναφέρθηκε ο κ. Μαγιορκίνης, με παραπάνω από 21 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 500.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο. Ειδική ωστόσο ήταν η αναφορά του στην περίπτωση της Γερμανίας και τον ενισχυμένο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό.

Αναφορικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2, ο καθηγητής σημείωσε τη βασική υπόθεση ελαφρώς αυξημένης μολυσματικότητας, ωστόσο πρόσθεσε πως είναι ακόμα υπό παρακολούθηση και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Και αν επαληθευθεί η υπόθεση όμως, δεν τροποποιεί τον σχεδιασμό που ήδη έχουμε, δηλαδή τον εμβολιασμό και τη λήψη μέτρων ανάλογα με το φορτίο της επιδημίας», έκλεισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments