Ελλάδα

Κορωνοϊός Χριστούγεννα: Με αυστηρά περιοριστικά μέτρα οι φετινές γιορτές – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Κορωνοϊός Χριστούγεννα: Με αυστηρά περιοριστικά μέτρα οι φετινές γιορτές – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
Κορωνοϊός Χριστούγεννα: Την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας ζητούν οι αρχές από του πολίτες ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. Την ίδια ώρα, όλος ο μηχανισμός είναι έτοιμος για να υποδεχτεί τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στις 27 Δεκεμβρίου.

Στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθούν οι φετινές γιορτές, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση προς όλους τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τον περιορισμό της νόσου και την μείωση των κρουσμάτων.

Προκείμενου λοιπόν, να μην υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού, ο σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπει αυξημένους ελέγχους, με «επιστράτευση» όλων των αστυνομικών και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα παραμονή το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές. Και παρότι είμαστε εν μέσω lockdown, απλά όχι τόσο αυστηρού, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας, έχουν ανακοινώσει πως μέτρα που αφορούν στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο καθώς οι περιορισμοί παραμένουν αν και το lockdown έχει χαλαρώσει λόγω click away, κομμωτηρίων και λοιπών αγορών λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Σχετικά λοιπόν, με τον αριθμό των επιβατών στα αυτοκίνητα, ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα στα οχήματα θα συνεχίσει να ισχύει και τις μέρες των γιορτών. Πιο αναλυτικά:

  • Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να αιτιολογούν την έξοδό τους με το απαραίτητο μήνυμα στο 13033 ή τα σχετικά έγγραφα μετακίνησης.
  • Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται να βρίσκονται ο οδηγός και ένα ακόμα άτομο. Ο περιορισμός αυτός βέβαια δεν ισχύει για τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, αφού τα μέλη της ίδιας οικογένειας είναι όλη τη μέρα μαζί στο σπίτι. Και το όριο επιβαινόντων μπορεί να υπερβεί μόνον εφόσον πρόκειται για ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου δεν είναι δυνατή.
  • Ακόμη ένας επιβάτης μπορεί να επιβαίνει στο αυτοκίνητο στην περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια για να μετακινηθεί ο δεύτερος επιβάτης.
  • Στα διπλοκάμπινα επιτρέπονται μέχρι και δύο άτομα πλέον του οδηγού. Το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα μικτής χρήσης αλλά και τα τύπου ΒΑΝ οχήματα.
  • Για τη λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης. Στο δελτίο κίνησης θα πρέπει να υπάρχει και η διαδρομή του οχήματος υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτεται κατ’ ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση:

Όλα έτοιμα για την υποδοχή των πρώτων δόσεων του εμβολίου στις 27 Δεκεμβρίου:

Την ίδια ώρα, η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη των πρώτων εμβολίων στη χώρα έχει ξεκινήσει. Όπως ενημέρωσε η Κομισιόν, υπό υψηλή αστυνομική επιτήρηση, στέλνει το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επιχείρηση μεταφοράς να γίνεται από τη βελγική μονάδα παραγωγής στο Πουρς προς τα κράτη – μέλη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φορτηγά ψυγεία φορτωμένα με τις παρτίδες των εμβολίων ξεκινούν από το εργοστάσιο της Pfizer και αναχωρούν υπό αστυνομική συνοδεία προς κατευθύνσεις που δεν αποκαλύπτονται. Τα μέσα ενημέρωσης κρατούνται σε απόσταση, ώστε η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 να γίνει με τη μυστικότητα που επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας. Η Επιτροπή βεβαιώνει ότι οι πρώτες δόσεις θα βρίσκονται εγκαίρως στις 27 χώρες για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου. Στην Αθήνα αναμένονται στις 26 ή 27 του μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments