Ελλάδα

Κορωνοϊός μέτρα: Χριστούγεννα σε καραντίνα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Κορωνοϊός μέτρα: Χριστούγεννα σε καραντίνα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Κορωνοϊός μέτρα: Εορταστικά τραπέζια μέχρι 9 ατόμων και επιστροφή στο σπίτι πριν τις 22:00 είναι ανάμεσα στα μέτρα που καλούνται να τηρήσουν οι πολίτες. Αυστηροί έλεγχοι από την Αστυνομία σε όλους τους δρόμους.

Διαφορετικά είναι τα φετινά Χριστούγεννα για όλον τον κόσμο, καθώς γιορτάζονται στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως σε αρκετές χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, οι πολίτες καλούνται από τις κυβερνήσεις και τους ειδικούς να τηρήσουν πιστά τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί  τυχόν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αμέσως μετά τις γιορτές.

“Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά. Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές, γύρω από το γιορτινό τραπέζι” σημείωσε στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με τα μέτρα που ισχύουν ήδη από το βράδυ της Πέμπτης 24 Δεκεμβρίου:

Αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένεια μας, μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί, συνεχίζει να είναι σε ισχύ, χωρίς κάποια εξαίρεση και σήμερα και την Πρωτοχρονιά.

Η μοναδική «εξαίρεση», την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας.  Ο σχεδιασμός προβλέπει αυξημένους ελέγχους, με «επιστράτευση» όλων των αστυνομικών και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των 9 ατόμων.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές. Μάλιστα, έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Αναλυτικά ισχύουν τα εξής:

  • Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να αιτιολογούν την έξοδό τους με το απαραίτητο μήνυμα στο 13033 ή τα σχετικά έγγραφα μετακίνησης.
  • Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται να βρίσκονται ο οδηγός και ένα ακόμα άτομο. Ο περιορισμός αυτός βέβαια δεν ισχύει για τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, αφού τα μέλη της ίδιας οικογένειας είναι όλη τη μέρα μαζί στο σπίτι. Και το όριο επιβαινόντων μπορεί να υπερβεί μόνον εφόσον πρόκειται για ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου δεν είναι δυνατή.
  • Ακόμη ένας επιβάτης μπορεί να επιβαίνει στο αυτοκίνητο στην περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια για να μετακινηθεί ο δεύτερος επιβάτης.
  • Στα διπλοκάμπινα επιτρέπονται μέχρι και δύο άτομα πλέον του οδηγού. Το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα μικτής χρήσης αλλά και τα τύπου ΒΑΝ οχήματα.
  • Για τη λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης. Στο δελτίο κίνησης θα πρέπει να υπάρχει και η διαδρομή του οχήματος υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτεται κατ’ ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες:

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η εκτέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Δηλαδή, στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και 6η Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.

Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο:

Από σήμερα, Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, και ώρα 06:00 το πρωί και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στην φόρμα PLF.

Προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού που ελέγχεται από την αστυνομία. Ενώ συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments