Ελλάδα

Κορωνοϊός ενημέρωση: Μικρή μείωση στα κρούσματα – Ελπίδες με την άφιξη του εμβολίου

Κορωνοϊός ενημέρωση: Μικρή μείωση στα κρούσματα – Ελπίδες με την άφιξη του εμβολίου
Κορωνοϊός ενημέρωση: Την ώρα που το φορτηγό με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού περνούσε τα σύνορα της Ελλάδας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 716 νέα κρούσματα.

Η αρχή του τέλους της πανδημίας είναι γεγονός. Τα πρώτα εμβόλια έφτασαν το απόγευμα των Χριστουγέννων στη χώρα μας από τον Προμαχώνα και μια αχτίδα αισιοδοξίας για ένα αύριο όπου οι πολίτες θα έχουν νικήσει τη νόσο έλαμψε. Φυσικά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και οι επόμενοι μήνες εξίσου δύσκολοι, ωστόσο οι ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα αναγεννιούνται. 

Άλλωστε τα τελευταία νούμερα μαρτυρούν πως δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση.

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ χθες, Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε 716 νέα κρούσματα του κορωνοϊού για το τελευταίο 24ωρο και συνολικά 134.852 μολύνσεις στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας. Επίσης, 470 συμπολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ για το ίδιο διάστημα 50 ήταν οι καταγεγραμμένοι θάνατοι.

Από τα 716 κρούσματα τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο βρίσκονται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με 216 μολύνσεις. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 103, ενώ υψηλό ιικό φορτίο παρατηρείται και σε Κοζάνη (31 κρούσματα), Πιερία (23 κρούσματα), Έβρο (24 κρούσματα). Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη Δυτική Αττική, η οποία καταγράφει 39 περιπτώσεις και 24,23 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Αναλυτικά τα στοιχεία των τελευταίων 24 ωρών στους πίνακες του ΕΟΔΥ:

svg%3E svg%3E

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών.

Την ώρα που ανακοινώνονταν οι παραπάνω αριθμοί, οι πολίτες έπαιρναν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο αφού έφταναν στη χώρα μας τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού της Pfizer/BionTech. Πρόκειται για τις πρώτες 9.750 δόσεις. Στα σύνορα του Προμαχώνα βρέθηκαν κυβερνητικά στελέχη για την υποδοχή του φορτηγού, το οποίο υπό αυστηρή αστυνομική παρουσία διανυκτέρευσε στη Θεσσαλονίκη και νωρίς το πρωί ξεκίνησε το ταξίδι του προς την Αθήνα προκειμένου τα εμβόλια να αποθηκευτούν σε hub.

Σημειώνεται ότι με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, το φορτηγό με τα εμβόλια κατευθύνεται στην πρωτεύουσα υπό άκρα μυστικότητα και υπό τη συνοδεία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ, ελικοπτέρου και αστυνομικών της ΕΚΑΜ σε μεγάλες αποθήκες στην Αττική. Από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή στις 4 άλλες μεγάλες αποθήκες και αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στην Καρδίτσα. Θα ακολουθήσει η διανομή τους στα κέντρα όπου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Μάλιστα, έχει γίνει ήδη προσομοίωση της διαδρομής, η οποία έχει χρονομετρηθεί με στόχο να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο και δεν αποκλείεται να κλείσουν ακόμα και δρόμοι κατά τη μεταφορά των εμβολίων. Επίσης, συγκεκριμένα πρόσωπα στο κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παρακολουθούν όλη τη διαδικασία και γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το όχημα με τα εμβόλια. Στις αποθήκες θα υπάρξει 24ωρη φύλαξη με 3.000 αστυνομικούς να είναι επί ποδός, όπως και ελικόπτερα και drones.

Ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση «Ελευθερία» όπως έχει ονομαστεί το σχέδιο για το εμβόλιο.

Η χορήγηση του σκευάσματος θα ξεκινήσει ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την τεράστια υγειονομική επιχείρηση που έχει στηθεί να ξεκινά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου. Στο σχέδιο «Ελευθερία» δημοσιεύτηκε το προηγούμενο διάστημα περιγράφεται λεπτομερώς ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο, πώς θα γίνεται η μεταφορά και αποθήκευση των δόσεων, πόσα εμβόλια και από ποιες εταιρείες περιμένει η χώρας μας.

Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα περιμένει 4,7 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer, 7,1 εκατομμύρια δόσεις από την Astrazeneca, 4,7 εκατομμύρια ευρώ από την Johnson & Johnson, 4,7 εκατομμύρια από την Sanofi, 1,8 εκατομμύρια δόσεις από τη Moderna και 5,3 εκατομμύρια δόσεις από την Curevac. Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία» ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν:

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Συγκεκριμένα, οι πρώτοι που κάτσουν στην καρέκλα την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στον νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Επίσης, θα εμβολιαστούν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι ηγεσίες του ΕΟΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι ηγεσίες του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, συνολικά 45 αξιωματούχοι. 

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν:

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν:

  • Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments