Ελλάδα

Αυτά είναι τα δύο πιθανά σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Αυτά είναι τα δύο πιθανά σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων
Άνοιγμα σχολείων: Όπως τόνισε η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας με την υπουργό Παιδείας Νίκης Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων.

Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας Νίκης Κεραμέως όπου θα τεθεί επί τάπητος το άνοιγμα των σχολείων, με προτεραιότητα της κυβέρνησης να παραμένει το άνοιγμά τους στις 8 Ιανουαρίου.

Αποκαλυπτικός εμφανίστηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως τόνισε η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας με την υπουργό Παιδείας Νίκης Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων. O καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή”.

Από την άλλη πλευρά, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, διαφωνεί με την άποψη οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.

Παγώνη: «Ναι» σε άνοιγμα τον Ιανουάριο Ιανουαρίου

Τη θέση ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άνοιγμα των σχολείων στις αρχές Ιανουαρίου υποστήριξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Η κυρία Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προσέθεσε, μάλιστα, ότι «είναι καλό να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα», εξηγώντας ότι πρόκειται για προσωπική της άποψη. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, γιατί θα δείξει το δεκαήμερο αν οι δείκτες, που είναι μειωμένοι, θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν σχολεία. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» ανέφερε.

Παρότι η γενική άποψη είναι ότι τα σχολεία δεν συνέβαλλαν στη διασπορά του κορωνοϊού, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι το κλείσιμό τους βοήθησε στον περιορισμό των κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε σχετικά ότι «μόνο όταν κλείσαμε την εκπαίδευση είδαμε να σταθεροποιείται η κατάσταση. Θα υπάρξει προτεραιότητα να ανοίξουν σχολεία όπως κι άλλες δραστηριότητες μετά για να λειτουργήσει η κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν σχολεία και καταστήματα απάντησε ότι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών. «Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», είπε.

Τι αναφέρει το υπουργείο:

Για το θέμα των σχολείων έχει μιλήσει στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα (λίγο πριν τα Θεοφάνια), εφόσον η Επιτροπή εξετάσει τα δεδομένα και δώσει την έγκρισή της.

Σε ερώτηση το αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και τα γυμνάσια και τα λύκεια, η υφυπουργός απάντησε ότι αν το επέτρεπε η Επιτροπή «θα θέλαμε και τα γυμνάσια και τα λύκεια να επιστρέψουν στα θρανία». Τέλος, επανέλαβε ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης. «Τα σχολεία ήταν πολύ ασφαλή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη κοινωνική δράση των πολιτών και είδαμε ότι ο μέσος όρος των τμημάτων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων ήταν στο 0,4-0,5%», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments