Ελλάδα

Κουραμπιέδες μελομακάρονα δίπλες βασιλόπιτα: Πόσες θερμίδες έχουν

Κουραμπιέδες μελομακάρονα δίπλες βασιλόπιτα: Πόσες θερμίδες έχουν
Κουραμπιέδες μελομακάρονα δίπλες βασιλόπιτα: Είναι τα αγαπημένα γλυκών των εορτών.

Δεν νοείται εορταστικό τραπέζι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο οποίο δεν θα υπάρξουν γλυκά όπως οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες και η βασιλόπιτα. Ακόμα και αν κανείς είναι σε διατροφή ή προσέχει, σίγουρα θα φάει έστω ένα γλυκάκι «για το καλό». Τι γίνεται όμως, όταν αρχίσουμε να… ξεφεύγουμε; Μήπως είναι καλύτερο να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες έχει το καθένα ώστε να το ελέγξουμε καλύτερα;

1 κουραμπιές βάρους 40 γραμμαρίων περιέχει 240 θερμίδες

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «Qurabiye», που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στην Καβάλα το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.

1 μελομακάρονο βάρους 35 γραμμαρίων περιέχει 190 θερμίδες

Το μελομακάρονο είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.

1 δίπλα 45 γραμμαρίων περιέχει 170 θερμίδες

Οι δίπλες είναι ελληνικό επιδόρπιο όπου το κύριο συστατικό του είναι λεπτή ζύμη. Πιστεύεται ότι οι δίπλες προέρχονται από την Πελοπόννησο. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι και οι δίπλες αρωματίζονται με κανέλα και προστίθεται ψιλοκομμένο καρύδι. Οι δίπλες μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια. Οι δίπλες σερβίρονται συνήθως σε γάμους αλλά και την Πρωτοχρονιά.

1 κομμάτι βασιλόπιτα τύπου κέικ 100 γραμμαρίων περιέχει 350 θερμίδες

Bασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους Χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Πόλη (Κωνσταντινούπολη) και τη Μικρά Ασία συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» ή «σμυρνέικη» βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, παρασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments