Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων: Τίποτα δεν είναι απόλυτο – Την Δευτέρα η σύσκεψη

Άνοιγμα σχολείων: Τίποτα δεν είναι απόλυτο – Την Δευτέρα η σύσκεψη
Άνοιγμα σχολείων: Αύριο είναι η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για όπου θα εκτιμήσουν την κατάσταση. Ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής σημείωσε πως η επιτροπή προτείνει και η κυβέρνηση αποφασίζει ενώ σχολίασε και την απόφαση για αυστηρότερο lockdown αυτήν την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε νέα αυστηρότερα μέτρα για μία εβδομάδα, με στόχο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Ωστόσο η ημερομηνία αυτή δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένη, καθώς η επιτροπή λοιμωξιολόγων δεν έχει συζητήσει ακόμη ούτε για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα ούτε για το κατά πόσο το αυστηρό lockdown της μίας εβδομάδας θα είναι αποτελεσματικό μέτρο για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως στόχος είναι να μην υπάρξει αναζωπύρωση. «Αυτό που θέλουμε είναι να μην γυρίζουμε πίσω και για αυτό πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, επομένως ήταν προς την σωστή κατεύθυνση τα επιπλέον μέτρα που πάρθηκαν», δήλωσε και πρόσθεσε «όσο το δυνατόν να αποτρέψουμε τα πισωγυρίσματα, βέβαια τίποτα δεν είναι προβλέψιμο σε αυτή την πανδημία».

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα συζητηθεί και στην επιτροπή το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε. «Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε άνοιγμα», σημείωσε προσθέτοντας πως η λογική είναι τα νέα μέτρα να διευκολύνουν αφομοιώνοντας την χαλάρωση των προηγούμενων ημερών.

Αύριο τα επιδημιολογικά δεδομένα για τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα τουλάχιστον για να έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν να κάνουν με τα Χριστούγεννα και που σίγουρα θα δείξουν την τροπή της κατάστασης. Όπως ξέρουμε αυτή τη στιγμή η επιδημία στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το Νοέμβριο που είχαμε το «peak» της επιδημίας, εντούτοις υπάρχουν μικρές ενδείξεις για πιθανές αναζωπυρώσεις, ανέφερε τονίζοντας πως χρειάζεται προσοχή.

«Καθώς προχωράμε προς το χειμώνα η μεταδοτικότητα του ιού θα είναι πιο εύκολη» υπογράμμισε. «Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Σίγουρα θα γίνει μια πρώτη λεπτομερής εκτίμηση τη Δευτέρα»» συνόψισε.

Σαρηγιάννης: Υπάρχει αρνητική δυναμική κρουσμάτων στην Αττική

«Άμεσα η Αττική δεν κινδυνεύει να πάει στο ‘κόκκινο’, αλλά προς το τέλος του Γενάρη που θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχει αρνητική δυναμική στην Αττική, ενώ πρέπει να προσέξουμε και τα Φώτα» εξήγησε ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου «Ηρακλής» και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, επισήμανε πως «τα Χριστούγεννα και την επομένη είχαμε διπλασιασμό των ενεργών επαφών, είχαμε μια μείωση της εφαρμογής των μέτρων κατά τουλάχιστον 20% από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, πρέπει να το προσέξουμε».

Με βάση τα παραπάνω, «αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων, όχι δραματική, αλλά αναμένουμε», σημείωσε. Προέβλεψε ότι το τρίτο κύμα θα έρθει τέλος Φεβρουαρίου. «Εξαρτάται από το πώς θα κάνουμε το άνοιγμα, όχι το πότε», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments