Ελλάδα

Μεταλλαγμένος κορωνοϊός: Εντοπίστηκε και στην Ελλάδα

Μεταλλαγμένος κορωνοϊός: Εντοπίστηκε και στην Ελλάδα
Μεταλλαγμένος κορωνοϊός: Αρκετά τα κρούσματα στα οποία ιχνηλατήθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος.

Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική κυβέρνηση και στους επαγγελματίες υγείας καθώς υπάρχουν πληροφορίες για μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε έλεγχο του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκειται για το νέο, μεταλλαγμένο, στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία και έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη.

Ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό;

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε συνολικά τέσσερα κρούσματα ιχνηλατήθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος το οποίο, βάσει των μελετών που έχουν διεξαχθεί μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και επίσης, μεταδίδεται πιο εύκολα στα παιδιά, σε σχέση με τον κορωνοϊό όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Από την άλλη, όπως μετέδωσε το OPEN TV, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε επιβάτες πτήσης από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για πέντε Έλληνες και έναν αλλοδαπό, στους οποίους έπειτα από τεστ που έγινε, πρώτα rapid και μετά μοριακό, εντοπίστηκαν στελέχη του μεταλλαγμένου ιού.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε τέσσερις επιβάτες επιβεβαιώθηκε η μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και σε δύο η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη. Όλοι βρίσκονται επίσης, σε ξενοδοχείο καραντίνας.

«Δεν χρειάζεται πανικός», λέει Κινέζος αξιωματούχος

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο, το οποίο η Κίνα μόλις ενέκρινε για δημόσια χρήση», δήλωσε ένας αξιωματούχος του τομέα ελέγχου των ασθενειών. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει εντοπιστεί κάποια επίπτωση των μεταλλάξεων στην ανοσολογική επίδραση του εμβολίου.

Το εμβόλιο παρασκευής μιας θυγατρικής της υποστηριζόμενης από το κράτος εταιρείας Sinopharm έλαβε έγκριση την περασμένη Πέμπτη, μια ημέρα μετά την είδηση ότι εμφανίστηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης του ιού που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη Βρετανία.

«Δεν χρειάζεται πανικός», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τσου Γουενμπό, ένας αξιωματούχος του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, στην κρατική τηλεόραση. «Η μετάλλαξη, σε σύγκριση με προηγούμενες μεταλλάξεις… Δεν έχει κάποια προφανή αλλαγή μέχρι στιγμής στην ικανότητά της να προκαλεί την νόσο», προσέθεσε ο ίδιος.

Τι σημαίνει αυτή η μετάλλαξη του κορωνοϊού;

Το στέλεχος του ιού, το οποίο Βρετανοί επιστήμονες ονόμασαν «VUI – 202012/01», περιλαμβάνει μια γενετική μετάλλαξη στην ακίδα της πρωτεΐνης, που, θεωρητικά, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ευκολότερη εξάπλωση του ιού.

Ο Τσου τόνισε εξάλλου, ότι η μετάλλαξη στην πρωτεΐνη του ιού δεν θα επηρεάσει την ευαισθησία των περισσότερων κινεζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, τα οποία στοχεύουν στα νουκλεϊκά οξέα του ιού, που φέρουν γενετικές πληροφορίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments