Τεχνολογία

Samsung: Αντιμέτωπος με τη φυλάκιση ο αντιπρόεδρος της

Samsung: Αντιμέτωπος με τη φυλάκιση ο αντιπρόεδρος της
Samsung: Ο Lee συνελήφθη για δωροδοκία της Προέδρου της Νότιας Κορέας με 30 δισεκατομμύρια γουόν.

“Σεισμός” έχει προκληθεί στη Νότια Κορέα από την υπόθεση του αντιπροέδρου της Samsung. Ο Jay Y. Lee αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 9 ετών για την υπόθεση δωροδοκίας που οδήγησε στη σύλληψη και στην καταδίκη με 25 έτη φυλάκισης της Park Guen-hye, της τότε Προέδρου της χώρας. Η τελική απόφαση αναμένεται στις 18 Ιανουαρίου.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την συγκεκριμένη ποινή καθώς η Samsung έχει εξουσία στη Νότια Κορέα σε υπερθετικό βαθμό. Έτσι, όπως υποστηρίζουν οι δικαστές, η εταιρεία για τη σωστή ανάπτυξη της κοινωνίας πρέπει να δείξει μία αυστηρή στάση ενάντια στη διαφθορά και να δώσει το παράδειγμα.

Τι είπε στην τελική του απολογία ο Lee:

“Στέκομαι εδώ με μετανιωμένη καρδιά. Όταν ο πατέρας μου, ο Πρόεδρος Lee κατέρρευσε ξαφνικά, είχα μία ιδιωτική συνάντηση με την Πρόεδρο Park. Αν ήμουν ξανά σε εκείνη τη θέση, δε θα ακολουθούσα τον ίδιο δρόμο. Θέλω να δημιουργήσω μία νέα Samsung η οποία είναι ταιριαστή στην αξιοπρέπεια της χώρας και να είμαι ένας καλός γιος στο σεβαστό πατέρα μου”.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε το 2017, όταν ο Lee συνελήφθη για δωροδοκία της τότε Προέδρου της χώρας με 30 δισεκατομμύρια γουόν (περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ) με αντάλλαγμα την υποστήριξή της για να αναλάβει ο ίδιος την εταιρεία μετά τον πατέρα του. Αμέσως, ο Lee καταδικάστηκε σε 5 έτη φυλάκισης, αλλά επέστρεψε στο πόστο του στη Samsung το 2018, αφού με έφεση μείωσε την ποινή του σε 2,5 χρόνια με τετραετή αναστολή. Η υπόθεση όμως έφτασε το 2020 στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με τους εισαγγελείς να δηλώνουν πως η ποινή ήταν πολύ ελαφριά.

Η επανεκδίκαση ξεκίνησε τον Οκτώβριο, με τους εισαγγελείς να ζητούν τον ορισμό νέων δικαστών, επειδή οι αρχικοί ήταν προκατειλημμένοι. To Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε την αίτηση και η δίκη συνεχίστηκε. Θα γυρίσει άραγε ο Lee πίσω στη φυλακή; Η Samsung διατάχθηκε να ορίσει μία “επιτροπή συμμόρφωσης” και επίσης κάλεσε δημοσιογράφους για να τους ανακοινώσει πως τα παιδιά του Lee δε θα τον διαδεχτούν στον έλεγχο της εταιρίας, βάζοντας έτσι ένα τέλος στα όποια σενάρια υπήρχαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments