Άποψη

Ανασχηματισμός εκλογών

Ανασχηματισμός εκλογών
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης μέσα από το blog του στο pagenews.gr γράφει για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τον αναμενόμενο και αναφέρει πως φαίνεται να ξεκινά η αντίστροφή μέτρηση για πρόωρες εκλογές.

Ο ανασχηματισμός ήταν αναμενόμενος. Το ερώτημα είναι τι σηματοδοτεί. Μία πιθανή απάντηση είναι «εκλογές».

Πέραν των διευθετήσεων που έγιναν για λόγους αξιολόγησης του έργου ενός εκάστου υπουργού από τον πρωθυπουργό, υπάρχουν αρκετά σημεία που παραπέμπουν σε πρόωρες εκλογές. Ένα από αυτά, που «βγάζει μάτι», είναι η έξοδος του -τέως πλέον- υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Εμφανής λόγος για την αντικατάστασή του δεν υπάρχει και επ’ ουδενί δεν τίθεται θέμα επάρκειάς του. Το αντίθετο.  Ο Τάκης Θεοδωρικάκος  όμως, έμπειρος δημοσκόπος μεταξύ άλλων, ήταν ο νους  πίσω από τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη στιγμή που ανέλαβε αρχηγός της ΝΔ μέχρι την  εκλογική νίκη. Διέθετε μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα ήδη και με τον επιτυχή σχεδιασμό για την εκλογική επικράτηση του κ. Μητσοτάκη σφράγισε τη σχέση του μαζί του και επιβεβαίωσε τις ικανότητές του.

Η αποχώρηση από το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμάται ότι έγινε για να προετοιμάσει τη στρατηγική για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πιθανώς μέσα στην άνοιξη, αποστολή με την οποία δεν μπορεί προφανώς να ασχοληθεί διατηρώντας ταυτόχρονα το απαιτητικό χαρτοφυλάκιο που κατείχε.

Η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από τη έμπειρο και οργανωτικό Μάκη Βορίδη ο οποίος πλαισιώνεται από τον τέως κυβερνητικό εκπρόσωπο, έμπιστο, Στέλιο Πέτσα,  η είσοδος αρκετών γαλάζιων βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα με προσεκτική γεωγραφική εκπροσώπηση και αίσθηση ανανέωσης,  η ενίσχυση κρίσιμων τομέων όπως η Υγεία, η εκτόνωση επιβαρυμένων πεδίων όπως η Εργασία με την αλλαγή φρουράς, η διατήρηση του βασικού κορμού της κυβέρνησης για να αποφευχθούν αναταράξεις και κλυδωνισμοί, η παραμονή ακόμα και προσώπων για τα οποία υπήρχε διάθεση μετακίνησης ώστε να μην δικαιωθεί η κριτική της αντιπολίτευσης, ενισχύουν την εκτίμηση ότι πρόκειται για σχήμα εκλογικής ετοιμότητας.

Ο λόγος τη εκλογικής εγρήγορσης είναι ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προσδιορίζεται από την ανάγκη να προληφθεί η πλήρης εκδίπλωση των επιπτώσεων στην οικονομία από τα διαδοχικά lockdown. Ο χρονικός ορίζοντας από την άνοιξη μέχρι το αργότερο τις αρχές καλοκαιριού θεωρείται ο πλέον πιθανός, καθώς δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι μία καλή τουριστική σεζόν θα μπορούσε να αντισταθμίσει μέρος του χαμένου τζίρου της αγοράς και των απωλειών θέσεων εργασίας. Η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας, ακόμα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή τουλάχιστον για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης, καθιστά υψηλού ρίσκου το σενάριο του οικονομικού ριμπάουντ μέσω του τουρισμού. Αντιθέτως αν «στραβώσει»  και η επόμενη τουριστική σεζόν το πολιτικό κόστος θα είναι μη διαχειρίσιμο.

Η «ναρκοθέτηση» δε των εκλογών με την απλή αναλογική  με την οποία φρόντισε να υπονομεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη από αυτόν κυβέρνηση, επιβάλλει στη ΝΔ  την προσφυγή στις κάλπες όσο η δημοσκοπική διαφορά της είναι η μεγαλύτερη δυνατή.

Τέτοια που θα της επιτρέψει αφενός να αποτρέψει τη δυνατότητα των υπολοίπων να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας ή να αποφύγει η ίδια να συμμετάσχει με όρους πολιτικής ομηρίας, αφετέρου θα της δώσει τη δυνατότητα να προσφύγει σε επαναληπτικές εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο (της), έχοντας «κάψει» την απλή αναλογική ι, ώστε να έχει προϋποθέσεις συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης ή ελέγχοντας του όρους της όποιας συνεργασίας.

Εν κατακλείδι, με την έλευση του νέου χρόνου άρχισε η αντίστροφή μέτρηση για πρόωρες εκλογές, προοπτική που προεξοφλεί ότι και το 2021, κάθε άλλο παρά βαρετό έτος θα είναι. Εξάλλου φρόντισε το 2020 να κληροδοτήσει στον νέο χρόνο ολόκληρη την ατζέντα του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments