Ελλάδα

Πέθανε ο Δημήτρης Εϊπίδης

Πέθανε ο Δημήτρης Εϊπίδης
Δημήτρης Εϊπίδης: Ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ της Θεσσαλονίκης και ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του κινηματογράφου στην χώρα, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί.

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο της χώρας και όχι μόνο έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο Δημήτρης Εϊπίδης δεν ζει πια. Μία από τις σημαντικότερες μορφές του κινηματογράφου στη χώρα, συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάδειξη της 7ης τέχνης και στο «άπλωμά» της στο πλατύ κοινό.

Υπήρξε ο εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φέρνοντας στην Ελλάδα παγκόσμια αριστουργήματα.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης ίδρυσε το 1971 το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, το οποίο διηύθυνε επί 14 χρόνια. Από το 1988 μέχρι και πρόσφατα ήταν στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος.

Διετέλεσε διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ από το 2005 έως το 2010. Το 1993, ο Ιρανός υπουργός Πολιτισμού του απένειμε τιμητικό βραβείο σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς. Ήταν ο αγαπημένος θείος Δημήτρης των ιρανών δημιουργών.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Ο αγαπημένος θεσμός της πόλης της Θεσσαλονίκης

Το 1999, ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το αγαπημένο μας φεστιβάλ, το παιδί του, όπως το αποκαλούσε. Έπεισε τους θεατές πως το ντοκιμαντέρ είναι μια σχέση αγάπης και πως ξεπερνά την ίδια την τέχνη του και γίνεται κομμάτι της ζωής.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 2010 έως το 2015. Δημιούργησε το τμήμα Νέοι Ορίζοντες, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε ένα σπουδαίο σινεμά που μέχρι τότε ήταν άγνωστο στην Ευρώπη.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

«Ο Δημήτρης Εϊπίδης μάς δίδαξε πώς να βλέπουμε ντοκιμαντέρ, μάς έδειξε πώς να ανακαλύπτουμε δημιουργούς. Ο κινηματογράφος ήταν η ζωή του. Όμως μέσα από τον χώρο του μύθου, εκείνος ανίχνευε τα δύσκολα θέματα, τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες που γεννά η πραγματικότητα. Αυτό το σινεμά υπηρέτησε σε όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη, στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στο Ρέικιαβικ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φεστιβάλ.

Θα τον θυμόμαστε πάντα μπροστά στην οθόνη, να παρακολουθεί μια ταινία και να μας εξηγεί με πάθος τί είναι αυτό που την κάνει ιδανική για ένα φεστιβάλ, ιδανική για την ψυχή μας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments