Διεθνή

Έρευνα κορωνοϊός: Έρχεται το τσιρότο αντί του εμβολίου

Έρευνα κορωνοϊός: Έρχεται το τσιρότο αντί του εμβολίου
Έρευνα κορωνοϊός: Τα επιθέματα θα στερεώνονται στο δέρμα έως 24 ώρες και θα παρακολουθούν ορισμένους βιοδείκτες ανοσίας.

Να νικήσει με κάθε τρόπο τον κορωνοϊό προσπαθεί η επιστημονική κοινότητα. Είτε με το εμβόλιο, είτε με άλλους τρόπους. Όπως ανακοινώθηκε, ερευνητές στη Βρετανία αναπτύσσουν το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που έχει τη μορφή «έξυπνου» επιθέματος (τσιρότου) και το οποίο θα μπορεί επίσης στη συνέχεια να μετρά την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, παρακολουθώντας τις ανοσιακές αντιδράσεις του οργανισμού του εμβολιασθέντος.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Καινοτόμων Υλικών του ουαλικού Πανεπιστημίου του Σουάνσι, με επικεφαλής τον δρ Σαντζίβ Σάρμα, ειδικό στην βιοϊατρική μηχανική, ανέφεραν ότι το επίθεμα διαθέτει μικροβελόνες μήκους ενός χιλιοστού που μεταφέρουν με μη επεμβατικό τρόπο το εμβόλιο στο σώμα. Μεταξύ άλλων, είναι ιδανικά για όσους φοβούνται υπερβολικά τις κανονικές βελόνες και τις ενέσεις.

Τα επιθέματα θα στερεώνονται στο δέρμα έως 24 ώρες και θα παρακολουθούν ορισμένους βιοδείκτες ανοσίας (ανοσοσφαιρίνες) σε αυτό.

Τα εν λόγω επιθέματα, που διαθέτουν μικροσκοπικές βελόνες με πολυανθρακικό ή πυρίτιο, μοιάζουν με τα τσιρότα νικοτίνης για όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα ή με τα τσιρότα για την παρακολούθηση του σακχάρου στους διαβητικούς. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα διαδερμικά επιθέματα – εμβόλια είναι ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος χορήγησης εμβολίων, ενώ επίσης έχουν το πλεονέκτημα ότι επιτρέπουν τη χορήγηση μικρότερων δόσεων, έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και εύκολη διανομή.

Ένα πρωτότυπο του επιθέματος αναμένεται να είναι έτοιμο έως το Μάρτιο και στη συνέχεια οι Βρετανοί επιστήμονες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε συνεργασία με το Imperial College του Λονδίνου. Μάλιστα, εκτιμούν, σύμφωνα με το BBC, ότι το «τσιρότο» θα είναι εμπορικά διαθέσιμο σε τρία χρόνια και θα μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά και για άλλες νόσους πέρα από την Covid-19.

Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για το εμβόλιο:

Την  ίδια ώρα, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων του CDC, δρ Νάνσι Μεσονιέρ, δηλώνει ότι οι πολύ σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να εμβολιασθούν έναντι του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ίδια, η αναλογία των σοβαρών περιστατικών αναφυλαξίας στα εμβόλια Covid-19 είναι μέχρι στιγμής περίπου 11,1 ανά εκατομμύριο δόσεων που έχουν γίνει, σχεδόν δεκαπλάσια σε σχέση με τα αντιγριπικά εμβόλια, στα οποία είναι περίπου 1,3 ανά εκατομμύριο δόσεων.

«Η αναλογία αναφυλαξίας στα εμβόλια Covid-19 μπορεί να φαίνεται υψηλή συγκριτικά με το αντιγριπικό εμβόλιο, όμως παραμένει σπάνια. Είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να εμβολιασθούν», τόνισε. Τα επίσημα στοιχεία του CDC αφορούσαν την περίοδο έως τις 23 Δεκεμβρίου. Έκτοτε και έως τις 6 Ιανουαρίου ο αριθμός των εμβολιασθέντων στις ΗΠΑ έχει φθάσει τα 4,8 εκατομμύρια και έχουν αναφερθεί άλλες οκτώ περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.

Διευκρινίζεται ότι, η αναφυλαξία είναι μία σοβαρή και δυνητικά απειλητική αντίδραση του οργανισμού σε έναν αλλεργιογόνο παράγοντα, η οποία μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά. Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφηκαν και για τα δύο εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna, με την αιτία να παραμένει ασαφής προς το παρόν, αλλά υπό διερεύνηση. Το CDC συμβουλεύει την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τη χορήγηση του εμβολίου και έως 30 λεπτά για όσους έχουν ιστορικό αναφυλαξίας. Επίσης, όσοι αντέδρασαν στην πρώτη δόση με αναφυλαξία δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments