Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Για ποιες περιοχές ανησυχούν οι ειδικοί – Τι ισχύει για όσες είναι σε lockdown

Κορωνοϊός Ελλάδα: Για ποιες περιοχές ανησυχούν οι ειδικοί – Τι ισχύει για όσες είναι σε lockdown
Κορωνοϊός Ελλάδα: Επτά περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο», με τα στοιχεία για την Αττική να προβληματίζουν.

Δεν κάνει πίσω ο κορωνοϊός. Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά στην χώρα προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι παρατηρούν πως ύστερα από δύομισι μήνες καραντίνας η κατάσταση δεν έχει αλλάξει όσο θα έπρεπε. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 866 νέες μολύνσεις και περίπου το 1/3 (364) αφορούσαν την Αττική.

Επίσης, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 337 στις ΜΕΘ. Το 63,5% είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω, το 33,5% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 39-45 χρόνων, ενώ ποσοστό 3% αφορά ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων. Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκαν άλλοι 27 θάνατοι, με το σύνολο να ανέρχεται σε 5.329 από την αρχή της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση, ο κορωνοϊός κυκλοφορεί σε 43 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις 14 από αυτές να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Περίπου το 1/3 των σημερινών κρουσμάτων συγκεντρώνει η Αττική, όπως συμβαίνει άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου η Θεσσαλονίκη κατέβηκε από το αρνητικό βάθρο της πρώτης θέσης στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μάλιστα, χτες Τρίτη ανακοινώθηκε διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο (365) σε σύγκριση με τον χθεσινό αριθμό (180). Στη Θεσσαλονίκη όπου η επιδημία υποχωρεί σταθερά καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα -στα νοσοκομεία της πόλης χθες νοσηλεύονταν 556 ασθενείς σε απλές κλινικές και 156 σε ΜΕΘ.

Ειδικότερα, οι νέες διαγνώσεις στο λεκανοπέδιο κατανέμονται ως εξής: 38 από την Ανατολική Αττική, 52 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 49 από τη Δυτική Αττική, 36 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 106 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 34 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας, 49 από τον Πειραιά και 1 από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, παραμένει πρώτη η Δυτική Αττική, με 30,45 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (12,43 χθες) και ακολουθούν ο Πειραιάς (10,91), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (10,3), ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,79), η Ανατολική Αττική (7,56), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (7,35) και ο Νότιος Τομέας Αθηνών (6,42).

Ειδικά η δυτική Αττική συμπλήρωσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε αυτό το σχήμα μέτρων, καθώς μπήκε στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ και στις Περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (23,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Ευρυτανίας (19,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Κοζάνη (35,29), Εύβοιας (9,5) και Τρικάλων (11,4 κρούσματα).

Σε ό,τι αφορά τον σκληρό, και αντιπροσωπευτικό, δείκτη των διασωληνωμένων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 337 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. Το 63,5% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω, το 33,5% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 39-45 χρόνων και τέλος ποσοστό 3% αφορά ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Εκτός της Αττικής και κυρίως της Δυτικής Αττικής λοιπόν, η Λέσβος, μαζί με την Βοιωτία, την Κοζάνη (Δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου), την Ροδόπη (τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών) και το νησί της Καλύμνου είναι σε καθεστώς σκληρού lockdown, ενώ σε καραντίνα θα είναι ως την Παρασκευή και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας. Σε αυτές τις περιοχές ισχύει:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

  • H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων των περιοχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments