Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 12/1: Ανησυχούν για το τρίτο κύμα οι ειδικοί – Τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς

Κρούσματα σήμερα 12/1: Ανησυχούν για το τρίτο κύμα οι ειδικοί – Τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς
Κρούσματα σήμερα 12/1: Τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί, αλλά οι ειδικοί φοβούνται το τρίτο κύμα του ιού - Η προειδοποίηση Γώγου αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης - Ξεκινούν οι εμβολιασμοί γενικού πληθυσμού στις 16 Ιανουαρίου - Αυτό θα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς.

Ο ΕΟΔΥ χθες 11 Ιανουαρίου ανακοίνωσε 44 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ έκανε γνωστό ότι πέθαναν άλλοι 39 συμπολίτες μας από τις επιπλοκές του κορωνοϊού και ότι άλλοι 350 παραμένουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στους ειδικούς για το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, ενώ ακόμα μια περιοχή της χώρας τέθηκε από σήμερα σε κατάσταση αυστηρού lockdown: η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

Μπορεί χθες να άνοιξαν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και η κυβέρνηση να προσανατολίζεται να ανοίξει την αγορά με τη μέθοδο του click away και του click in shop (για ορισμένους κλάδους) την ερχόμενη Δευτέρα, όμως, ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι αν δεν υπάρξει βελτίωση της εικόνα μπορεί να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου. Όπως και να έχει, επικρατεί αγωνία για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σήμερα Τρίτη αφού ως συνήθως τα κρούσματα της Δευτέρας είναι πιο χαμηλά λόγω των λιγότερων ελέγχων που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομειο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, για άλλη μια φορά, μίλησε για το τρίτο κύμα του κορωνοϊού. Μάλιστα, το χαρακτήρισε «σίγουρο», ενώ υπογράμμισε ότι οι συνθήκες το ευνοούν και χρειάζεται εγρήγορση. Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ακόμα ότι οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες είναι κομβικοί για τη συνολική πορεία της πανδημίας.

«Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Μπορεί η κοινωνία να θέλει να μπει στους κανονικούς της ρυθμούς, από την άλλη πλευρά όμως, πλήθος επιστημονικών δεδομένων δείχνουν ότι ο κορωνοΐός δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Το τρίτο κύμα είναι σίγουρο και μάλιστα σε συνθήκες που το ευνοούν. Οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» στο MEGA.  svg%3E

Κλόνισε πολλές αντιλήψεις η πανδημία

«Η πανδημία έθεσε σε αμφισβήτηση πολλές βεβαιότητες που είχαμε και κλόνισε πολλές αντιλήψεις. Οι γιατροί ένιωσαν για πρώτη φορά ότι δουλεύουν θέτοντας σε κίνδυνο τη δουλειά τους. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν και να εμποδίσουν την πανδημία να ολοκληρώσει την καταστροφική της πορεία στο τρίτο κύμα.

Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος και όχι κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι», πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος. Σημείωσε ακόμα ότι το υγειονομικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν οριζόντια μέτρα.

«Το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς θα πρέπει να εξετάζεται σε άμεση συνάρτηση με τα επίπεδα ιικού φορτίου. Τα δεδομένα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται, καθώς η οποιαδήποτε κίνηση που διευκολύνει την υπερμετάδοση μπορεί να αποβεί ολέθρια στην εξέλιξη του τρίτου κύματος», πρόσθεσε στην παρουσία του στο MEGA ο κ. Καπραβέλος.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής υπογράμμισε, μιλώντας για το εμβόλιο, ότι είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε για να καταπολεμήσουμε την πανδημία και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, τους οποίους καθησύχασε πως δεν πρέπει να φοβούνται να εμβολιαστούν.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Καπραβέλου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Η Ματίνα Παγώνη για τους εμβολιασμούς

Στην πορεία των εμβολιασμών στους υγειονομικούς αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των γιατρών σε Αθήνα και Πειραιά. «Παρόλο που υπήρχε αρχικά η κατηγορία ότι οι γιατροί δεν θα εμβολιαστούν, το ποσοστό που έχουν μέχρι τώρα εμβολιαστεί είναι πάνω από 70%, ενώ λίγο λιγότερο είναι των νοσηλευτών» δήλωσε η πρόεδρος των ΕΙΝΑΠ σήμερα Τρίτη το πρωί στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104.6.

Η κ. Παγώνη εξέφρασε την ελπίδα ότι το σύστημα θα τα καταφέρει έτσι ώστε προς το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί το 60% για να επιτευχθεί η ανοσία, αλλά τόνισε ότι με τα σημερινά νούμερα ή και με 30.000 εμβολιασμούς την ημέρα δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, θέλει περισσότερους από 40.000 ημερησίως.  svg%3E

Τι είπε για Κοντοζαμάνη

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολίασε και τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τις ευθύνες γιατρών για τους ασθενείς που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Η κ. Παγώνη ήταν ιδιαίτερα δηκτική: «Οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για το κομμάτι της διάγνωσης και της θεραπείας, δεν είναι υπεύθυνοι για όλα, γιατί στο τέλος για όλα φταίνε οι γιατροί, δεν είναι δική τους αρμοδιότητα για τα κρεβάτια, να υπάρχουν, δεν υπάρχουν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί από τη μία να χειροκροτούμε τους γιατρούς και από την άλλη να φταίνε για όλα. Οι ελλείψεις υπάρχουν Τα νοσοκομεία θέλουν χρηματοδότηση, γιατρούς, νοσηλευτές, να γίνουν γρήγορα προσλήψεις. Μέχρι πότε θα αντέξουν οι γιατροί όλο αυτό το βάρος;».

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ «οι γιατροί διασωληνώνουν τον ασθενή με βάση τα ιατρικά κριτήρια και όταν δεν έχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ, τους βάζουν σε κανονικές κλίνες και όταν αδειάζει κλίνη στις ΜΕΘ τους μεταφέρουν εκεί. Δεν ήταν καθόλου ωραίο που ειπώθηκε και θα εκδώσουμε ανακοίνωση».  svg%3E

Η προειδοποίηση του Χαράλαμπου Γώγου για lockdown τύπου Μαρτίου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή αυστηρότερου lockdown, τύπου Μαρτίου, άφησε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμονών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται. Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται. Στο πρώτο κύμα υπήρχε σοκ και δέος. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι ακόμα και τώρα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητές του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο καθηγητής δήλωσε ότι κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στην παρούσα φάση πάντως υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία. «Την Παρασκευή θα αποφασίσουμε για όποιο θέμα μας φέρει το υπουργείο Παιδείας. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου», επισήμανε. 

svg%3E

Ερωτηθείς αν αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι τα δεδομένα είναι πολύ λίγα λόγω του μικρού αριθμού των τεστ που έγιναν αυτές τις μέρες.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα. Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές. Είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ. Γίνονταν 10.000-15.000 τεστ και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400-500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των εορτών», τόνισε.

Σχετικά με το λιανεμπόριο, το μέλος της Επιτροπής των Λοιμοξιωλόγων απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει στην παρούσα φάση με τη μέθοδο click in shop, του ραντεβού δηλαδή για αγορές μέσα στο κατάστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away. Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».

Στο μέτωπο του εμβολιασμού, σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκλιμακωθεί το πρόβλημα και να μειωθούν τα κρούσματα, γιατί τρέχει ο εμβολιασμός και τα δεδομένα για τις νέες μεταλλάξεις είναι καλά.

«Το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η εμβολιαστική κάλυψη στους υγειονομικούς, μένουν μόνο οι ιδιώτες γιατροί κι ελπίζω κι αυτό να γίνει γρήγορα. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε και κάλυψη του ευάλωτου πληθυσμού, των δύσκολων ομάδων. Έτσι, θα έχουμε μικρότερη νοσηρότητα και θνητότητα», σημείωσε. Τέλος, επισήμανε ότι αν μέχρι τον Ιούνιο η εμβολιαστική κάλυψη φτάσει το 50%-60%, θα έχουμε καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού στις 16 Ιανουαρίου. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία στη χώρα έχουν γίνει σχεδόν 50.000 εμβολιασμοί, με τους ρυθμούς να αυξάνονται σταδιακά. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέου, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις, που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών.

Ξεκινά ο εμβολιασμός σε ιδιωτικά νοσοκομεία

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οδοντίατρων και φαρμακοποιών. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν μεταφερθεί τα εμβόλια σε όλα τα σημεία της χώρας. Από τις 16 Ιανουαρίου, το εμβόλιο θα ξεκινήσει να χορηγείται και στο ευρύ κοινό, με πρώτους να εμβολιάζονται όσοι είναι άνω των 85 ετών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η Ελλάδα θα παραλάβει από την Pfizer-BioNTech 427.050 δόσεις, στο τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις, ενώ τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Συνολικά ο αριθμός των εμβολίων που θα παραλάβει ως τον Μάρτιο από την Pfizer, θα ανέρχεται σε 1.348.425 δόσεις, αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις.

Σε αυτές τις ποσότητες υπάρχει περίπτωση να προστεθούν 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

svg%3E

Επίσης, μετά την έγκριση του εμβολίου της Moderna αναμένεται η παράδοση 20.000 δόσεων εντός Ιανουαρίου, 115.000 δόσεων τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεων τον Μάρτιο. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις. Σε αυτές τις παραδόσεις αναμένεται να προστεθούν και εκείνες του εμβολίου της AstraZeneca, αν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ. Έτσι, η πρώτη παράδοση θα γίνει εντός Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων, με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται νωρίτερα η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση.

Δόθηκε στη δημοσιότητα το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα λαμβάνει ο πολίτης μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του κατά του κορωνοϊού. Όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κ.ά.).

Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Δείτε το πιστοποιητικό:  svg%3E

Άλλωστε, το Politico σήμερα αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση πρότειναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη – μέλη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι, αναγκαστικά, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».

Παράλληλα, το Politico σημειώνει πως αν και η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για τα ταξίδια, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν». Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προσφέρει επίσης ένα κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό» και αναφέρει ότι «αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη ενός κοινού Εντύπου Εισερχομένων Επιβατών (PLF) κατέστησε σαφές ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα»

Στο δημοσίευμα σημειώνεται χαρακτηριστικά πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 21 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα ώστε το ζήτημα να προωθηθεί διεθνώς, γεγονός που θα «συνέβαλλε στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που αποτελεί το θεμέλιο και για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα προ πανδημίας».

Πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς

Για το άνοιγμα της αγοράς και πώς θα γίνει μίλησε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει την αγορά την ερχόμενη Δευτέρα με τις συνταγές του click away και του click in shop.

«Νομίζω ότι έχουμε ήδη τη συνταγή, θα πρέπει να τη δοκιμάσουμε, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει στη ζυγαριά η δημόσια υγεία κι αυτό δεν το συζητάμε, μπορούμε με απλούς κανόνες να προχωρήσουμε στην παράλληλη διαβίωση αυτής της κατάστασης», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM».

Σσημεώσε πως έχει αναπτυχθεί όλο το τεχνικό πλαίσιο ώστε να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία της αγοράς, από την ερχόμενη Δευτέρα, με τα εργαλεία click away και click in shop.

«Πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να ανοίξουμε με κανόνες, δειλά δειλά τη λειτουργία του εμπορίου, προκειμένου να αρχίσει να κινείται η ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε τεχνικά ολοκληρωμένοι, έτοιμοι και θα θέσουμε πρόταση ν’ ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Τις αποφάσεις τις παίρνει ο πρωθυπουργός κι εμείς πρέπει να έχουμε αναπτύξει όλο το τεχνικό πλαίσιο ώστε να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία της αγοράς». svg%3E

Να λειτουργήσουν με ασφάλεια κάποιοι κλάδοι της αγοράς

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ακόμη πως υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και σχέδιο και ότι «το εργαλείο που φέραμε στο εμπόριο και στην ελληνική οικονομία, click away (σ.σ. παράδοση εκτός), που δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες πριν από εμάς, υιοθετήθηκε και από τη Μεγάλη Βρετανία έπειτα από το φιάσκο της ανοιχτής αγοράς».

Αυτό το εργαλείο, τόνισε, «πρέπει να τεθεί ξανά σε εφαρμογή, προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια κάποιοι κλάδοι της αγοράς. Δεν μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι με τη μέθοδο αυτή είναι ανοιχτή η αγορά, εν μέσω της πανδημίας, όμως αυτό το εργαλείο διασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε συνωστισμό σε κάποιο κλειστό χώρο και ότι για να βγει κάποιος έξω, πρέπει να έχει αποδεδειγμένη παραγγελία και ραντεβού, έτσι ώστε να μπορεί να λάβει το προϊόν».

Ο ίδιος τόνισε πως δεν αποδείχθηκε σε καμία περίπτωση ότι η μέθοδος click away, την περίοδο των γιορτών, από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου, επιβάρυνε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και ότι έστω και με αυτό τρόπο, πρέπει να υπάρξει γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «χθες έπρεπε να είχε ανοίξει η αγορά με το εργαλείο click away».

Ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ακόμη πως η μέθοδος click away σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα ενδύματα, τα υποδήματα και τα κοσμήματα, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Για ποιους κλάδους θα έχουμε click in shop

«Γι’ αυτό», τόνισε, «είπαμε ότι μόνο για αυτούς τους κλάδους, θα υπάρξει το εργαλείο click in shop, έτσι ώστε, με την τήρηση των μέτρων που ισχύουν, όπως μέχρι τέσσερα άτομα σε καταστήματα 100τμ και με ραντεβού, να μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει την αγορά που επιθυμεί. Αυτό πρέπει να γίνει ειδικά τώρα, που είναι η εκπτωτική περίοδο διότι αν δεν πουλήσουν αυτές οι επιχειρήσεις τα προϊόντα τους, πώς θα αγοράσουν -για παράδειγμα- τα ρούχα και τα παπούτσια της επόμενης σεζόν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments