Ελλάδα

Συνεργείο: Καταδίκη των χρυσαυγιτών για την επίθεση το 20013 – Ένοχος ο Λαγός για ηθικός αυτουργός

Συνεργείο: Καταδίκη των χρυσαυγιτών για την επίθεση το 20013 – Ένοχος ο Λαγός για ηθικός αυτουργός
Συνεργείο: «Ως πότε θα περιμένουμε το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του καταδικασμένου αρχισυμμορίτη Λαγού που κρύβεται στις Βρυξέλλες μεταμφιεσμένος σε ευρωβουλευτή; Και πότε επιτέλους θα συλλάβει η ΕΛΑΣ του κυρίου Χρυσοχοϊδη τον φυγόποινο Παππά;» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής.

Εκδόθηκε η απόφαση για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» το 2013, η οποία είναι τελεσίδικη. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Λαγό ως ηθικό αυτουργό στην επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του Παναγιώτη Δριμυλη και ενόχους τον Μίχο και τους υπόλοιπους δράστες για συνέργεια στην επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ο – ακόμα – ευρωβουλευτής Λαγός παραμένει στις Βρυξέλλες μετά την καταδικαστική απόφαση για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι διαδικασίες άρσης της ασυλίας του, μετά και την νέα καταδικαστική απόφαση θα μπορούσαν να επισπευστούν, καθώς ενώ είναι καταδικασμένος για σοβαρά κακουργήματα συνεχίζει να απολαμβάνει το προνόμοιο της ασυλίας. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, ακόμα αγνοείται.

Ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Τάκης Ζώτος, που ήταν επίσης δικηγόρος των Αιγύπτιων Αλιεργατών στην μεγάλη δίκη, ανάρτησε σχετικά με την καταδικαστική απόφαση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Μόλις εκδόθηκε η απόφαση για τη Δίκη του Συνεργείου

Το δικαστήριο έκρινε:

Ένοχο το Λαγό ως ηθικό αυτουργό στην επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του Παναγιώτη Δριμυλη και Ενόχους τον Μίχο και τους υπόλοιπους δράστες για συνέργεια στην επικίνδυνη σωματική βλάβη

Πριν επτάμιση χρόνια 10-7-2013 τάγμα εφόδου της ΧΑ αποτελούμενο απο 50 μηχανάκια με επικεφαλής τον Λαγό και τον Μίχο και Χρυσαυγίτες απο το Πέραμα τη Νίκαια τον Πειραιά κατέστρεψαν και βανδάλισαν το χώρο του Συνεργείου και χτύπησαν με ρόπαλα τον υπεύθυνο του συνεργείου , Παναγιώτη Δριμυλή.

Το χρονικό της επίθεσης

Το 2013 η Χρυσή Αυγή πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επιδιδόταν σε επιθέσεις που μάλιστα επιδείκνυε. Τον Γενάρη εκείνου του έτους είχαν δολοφονήσει τον Σαχζάτ Λουκμάν, τον Πακιστανό εργάτη που πήγαινε στη δουλειά του ξημερώματα με το ποδήλατο. Την επίθεση εκείνη ακολούθησαν δεκάδες επιθέσεις που πολλές φορές δεν καταγράφονταν ακόμα κι αν τα θύματα προχωρούσαν σε καταγγελίες στην αστυνομία. Η ασυλία της εγκληματικής οργάνωσης ήταν χαρακτηριστικό της περιόδου.

Τον Ιούλιο του 2013 στο στόχαστρο της οργάνωσης βρέθηκε ο κοινωνικός χώρος «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη και είχε επικεφαλής τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Λαγό και Μίχο, με τον Λαγό μάλιστα να έχει φτάσει στο χώρο της επίθεσης με το βουλευτικό του αυτοκίνητο.

Ο Π. Τσαφολόπουλος, πατέρας του μαθητή που ήταν ένα από τα θύματα, έφτασε στο σημείο 1,5 ώρα μετά την επίθεση και περιέγραψε το χώρο ως βανδαλισμένο στο δικαστήριο που κατέθεσε ως μάρτυρας: «Σπασμένες καρέκλες, τζαμαρίες, πόρτες, υπολογιστές» και τον Π. Δριμυλή, επίσης θύμα της επίθεσης, ως σοκαρισμένο: «Ήταν χτυπημένος στο κεφάλι. Δε μιλήσαμε. Ήταν χτυπημένος και σοκαρισμένος». Η μορφή της επίθεσης θυμίζει τα όσα έχουν ακουστεί πολλές φορές και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής για δεκάδες επιθέσεις.

Ο μάρτυρας μετέφερε στο δικαστήριο τις εικόνες που σχημάτισε μιλώντας με περίοικους αυτόπτες μάρτυρες:

«Έμαθα ότι υπήρξε μια ομάδα από μηχανάκια. Βανδάλισαν το χώρο, πέταξαν κάποια τρικάκια της Χρυσής Αυγής και φώναζαν συνθήματα της ΧΑ. Απ’ ό,τι έλεγαν, κάποιοι επιτέθηκαν και κάποιοι ήταν στα μηχανάκια. Θυμάμαι που είπαν ότι ήταν με μαύρες ενδυμασίες, ελληνικές σημαίες, κράνη. Έλεγαν κάτι της εποχής για τη Χρυσή Αυγή. Ήταν δεδομένο το ποιοι ήταν». Για τους βουλευτές τα λεγόμενα των περίοικων μαρτυρούν ότι ήταν παρόντες. Επίσης ο μάρτυρας μίλησε και για το χαρτί στο οποίο οι κάτοικοι έγραψαν τις πινακίδες των οχημάτων που συμμετείχαν στην επίθεση, ένα από τα οποία ήταν το βουλευτικό αυτοκίνητο του Λαγού, όπως αποδείχθηκε αργότερα.

Μετά την επίθεση ένα κύμα συμπαράστασης από τοπικούς φορείς – ανάμεσά τους και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης – ζήτησε την καταδίκη των φασιστών και στήριξε τα θύματα στη δίκη για όσα χρόνια αυτή πήρε για να ολοκληρωθεί.

Ανακοίνωση δικηγόρων πολιτικής αγωγής στη δίκη του «Συνεργείου» (18/1/2021)

Η τελεσίδικη καταδίκη των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής Λαγού (ως ηθικού αυτουργού επικίνδυνης σωματικής βλάβης) και Μίχου (ως συνεργού επικίνδυνης σωματικής βλάβης) από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, όσον αφορά την επίθεση στον «Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10/7/2013, αποτελεί το τέλος μιας μακράς και επίμονης μάχης. Για να φτάσουμε στην ομόφωνη καταδίκη, χρειάστηκε να περάσουμε από την ασυλία που απολάμβανε η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή το 2013 με την αρχειοθέτηση του φακέλου της υπόθεσης, στη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των ηγετικών στελεχών της που εν τέλει αποδείχτηκαν στο ακροατήριο. Το δικαστήριο καταδίκασε εν νέου ως συνεργούς επικίνδυνης σωματικής βλάβης τους άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και τον πυρηνάρχη Πειραιά της Χρυσής Αυγής Θ. Μπαρέκα.

Ο Λαγός και ο Μίχος έχουν ήδη καταδικαστεί για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντίστοιχα από το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών (ο πρώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες εκμεταλλευόμενος την μη άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο, ο δεύτερος βρίσκεται στη φυλακή). Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων επιβεβαιώνει και θωρακίζει την απόφαση της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής: όλες οι επιθέσεις γίνονταν με εντολή της ηγεσίας της οργάνωσης, σε κάποιες δε περιπτώσεις όπως στο Συνεργείο ακόμα και με την αυτοπρόσωπη παρουσία της. Η τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση είναι ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, που σίγουρα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (το Εφετείο της δίκης της Χρυσής Αυγής) θα αναγνώσει και θα αξιολογήσει.

Άλλη μία νίκη του αντιφασιστικού αγώνα – Οι θεσμικοί φορείς να περάσουν πάνω από τον πήχυ που έθεσε η κοινωνία

Για τα μέλη του «Συνεργείου», τον εντολέα μας και πολιτικώς ενάγοντα Παναγιώτη Δριμυλή και τους δημοκρατικούς πολίτες της Ηλιούπολης, η σημερινή απόφαση είναι μια νίκη του αντιφασιστικού αγώνα που έδωσαν και κέρδισαν στη γειτονιά τους. Είναι μια νίκη των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας που παρενέβησαν, κόντρα στην προκλητική αδράνεια της αστυνομίας, και έκαναν όσα αμέλησαν οι διωκτικοί μηχανισμοί: μάζεψαν αριθμούς πινακίδων, τράβηξαν βίντεο και φωτογραφίες, κατέθεσαν, αντιστάθηκαν έμπρακτα στη ναζιστική τρομοκρατία. Ας μην ξεχνάμε ότι δύο μήνες μετά την επίθεση στο Συνεργείο, το ίδιο τάγμα εφόδου – ακόμα και με τους ίδιους φυσικούς αυτουργούς – δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Είναι καιρός οι θεσμικοί φορείς να περάσουν πάνω από τον πήχυ που έθεσε η ίδια η κοινωνία: ως πότε θα περιμένουμε το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του καταδικασμένου αρχισυμμορίτη Λαγού που κρύβεται στις Βρυξέλλες μεταμφιεσμένος σε ευρωβουλευτή; Και πότε επιτέλους θα συλλάβει η ΕΛΑΣ του κυρίου Χρυσοχοϊδη τον φυγόποινο Παππά; Η ανοχή στη φασιστική και ρατσιστική βία γεννάει τέρατα. Η σημερινή τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου στέλνει μήνυμα με πολλούς παραλήπτες.

Δημήτρης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόροι πολιτικής αγωγής στην υπόθεση του «Συνεργείου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments