Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Μετά από συμφωνία στις διερευνητικές μπορεί να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Μετά από συμφωνία στις διερευνητικές μπορεί να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Ελληνοτουρκικά: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συνάντησης των δύο πολιτικών ηγετών και ξεκαθάρισε ότι τα πάντα εξαρτώνται από την έκβαση των διερευνητικών επαφών.

Στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται. Είναι κάτι θα έλεγα που δεν πρέπει να αποτελεί είδηση. Σίγουρα κάποιες τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση όπου αναμένεται αν εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Να αρχίσουν οι διερευνητικές , να εξετάσουν, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι διαπραγματεύσεις, δεν είναι κάτι επίσημο. Είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Κι αφού στις διερευνητικές επαφές εξετάσουμε εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης για να μπορούμε να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις. Σύγκλιση για ποιο θέμα; Για το ένα και μοναδικό θέμα το οποίο μας απασχολεί, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε μπορούμε να εξετάσουμε κι άλλες συναντήσεις στη συνέχεια.»

Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μετέδωσε ότι στις 16.00 ώρα Ελλάδος, είναι προγραμματισμένη η επανέναρξη των τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για πρόσκληση διερευνητικών επαφών με πρώτη συνάντηση εντός του Ιανουαρίου, κίνηση που είχε προαναγγείλει την Παρασκευή (08/01), όταν δήλωνε ότι υπάρχει παράθυρο για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα και ότι σχεδιάζεται συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ένα θέμα συζήτησης στις διερευνητικές επαφές

Επισημαίνεται πως, την περασμένη Κυριακή, ο Δένδιας είχε προϊδεάσει για θετική απόκριση της Ελλάδας σε πρόσκληση της Τουρκίας, λέγοντας ότι η χώρα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments