Πολιτική

Κατρούγκαλος για διερευνητικές: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον διάλογο»

Κατρούγκαλος για διερευνητικές: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον διάλογο»
Κατρούγκαλος για διερευνητικές: Τι είπε στον Νίκο Δένδια ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είχε σήμερα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Στο περιθώριο αυτής, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία πρέπει να έχουν ως στόχο μία έντιμη συμφωνία και να πραγματοποιηθούν χωρίς κηδεμόνες και πιέσεις ή διευρυμένη ατζέντα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, οι διερευνητικές δεν ξεκινούν «με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες». «Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί, παράλληλα με την επίθεση γοητείας, την οποία επιχειρεί απέναντι στους Ευρωπαίους, παραδείγματος χάριν με την παρενόχληση των πλοίων του Λιμενικού μας στην περιοχή των Ιμίων», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι εν μέρει και αποτέλεσμα της αποτυχίας του πρωθυπουργού να πετύχει στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο κυρώσεων, που θα λειτουργούσε ως εγγύηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα».

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις διερευνητικές, «γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον διάλογο, για να επιδιώξουμε λύση στη διαφορά μας με την Τουρκία», αλλά ανέφερε πως αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν «στο φως, χωρίς κηδεμόνες και πιέσεις από οποιαδήποτε πλευρά», καθώς και χωρίς διευρυμένη ατζέντα, όπως επιδιώκει η Άγκυρα.

«Αλλά και διερευνητικές, όπου εμείς δεν θα πετάξουμε τη μπάλα στην εξέδρα, δεν θα πάμε μόνο για να αποφύγουμε το blame game», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Διερευνητικές που θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας και που βήμα-βήμα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε, όσο γίνεται ενεργά, τις δικές μας θέσεις προς την κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας», κατέληξε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 25 Ιανουαρίου η επανέναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία:

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας (11/1) η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε η διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η Αθήνα αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναλάβει αρκετές φορές την ετοιμότητά της να προσέλθει στον 61ο γύρο των διερευνητικών, ξεκαθαρίζοντας ότι το μόνο ανοικτό ζήτημα είναι αυτό που αφορά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για «γκρίζες ζώνες» και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Οι διερευνητικές επαφές είχαν διακοπεί το 2016, αμέσως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments