Διεθνή

ΠΟΥ κρούσματα: Σε τουλάχιστον 60 χώρες έχει εντοπιστεί μετάλλαξη κορωνοϊού

ΠΟΥ κρούσματα: Σε τουλάχιστον 60 χώρες έχει εντοπιστεί μετάλλαξη κορωνοϊού
ΠΟΥ κρούσματα: Μέχρι στιγμής από την covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως

Συνεχίζεται η εξάπλωση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στον κόσμο. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου, διευκρίνισε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.

Ο Οργανισμός επεσήμανε επίσης ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε 4 πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και ενός ακόμη.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες για να εκτιμηθεί αν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα ή η σοβαρότητα (της covid-19) λόγω των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών”, σημειώνει ο ΠΟΥ. Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, για το οποίο ενημερώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ και θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 4.

Σημειώνεται ότι τα δύο αυτά παραλλαγμένα στελέχη δεν είναι πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, όμως μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών. Μέχρι στιγμής από την covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο Οργανισμός μάλιστα επεσήμανε στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 9% στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 93.000 θανάτων.

Τι ισχύει για την Ελλάδα:

Τα συνολικά κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού που ταυτοποιήθηκε στην Βρετανία έχουν φτάσει τα 26 στην χώρα μας. Ωστόσο τα δύο νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες ανησυχούν τους ειδικούς που φοβούνται για διασπορά στην κοινότητα, καθώς αυτά βρέθηκαν στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Αττική, ενώ το άλλο εντοπίστηκε στην Κρήτη. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν τεθεί σε καραντίνα και ακολουθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι και οι δύο νοσούντες έχουν κινηθεί στο εσωτερικό της χώρας και δεν αποκλείεται η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments